«Δασκαλεύουν» Τουρκοκύπριους πώς να πουλούν ακίνητα

Βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας; Κάπως έτσι. Ελληνοκύπριοι δικηγόροι συμβουλεύουν Τουρκοκύπριους ιδιοκτήτες ακινήτων στις υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές ποιος τρόπος προφέρεται για να διεκδικήσουν ανάκτηση των ακινήτων τους τα οποία τελούν υπό τη διαχείριση του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος τυγχάνει Κηδεμόνας των Τουρκοκυπριακών Περιουσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι υπό αναφορά δικηγόροι εισηγούνται στους κληρονόμους του ιδιοκτήτη ακίνητης περιουσίας στις ελεύθερες περιοχές (πολλοί Τουρκοκύπριοι ιδιοκτήτες έχουν αποβιώσει) ότι ένας από αυτούς πρέπει να εμφανιστεί ότι δεν κατέχει κατεχόμενη ελληνοκυπριακή περιουσία, ώστε να καταστεί πιο εύκολη η διεκδίκηση της περιουσίας των γονέως του στις ελεύθερες περιοχές.

Πού στηρίζεται όμως η συγκεκριμένη προσπάθεια; Όπως μας υπεδείχθη, μετά την τροποποίηση της Νομοθεσίας το 2010, «η κατοχή ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας περιουσίας στις κατεχόμενες περιοχές από τους Τουρκοκύπριους ιδιοκτήτες/κληρονόμους της υπό πώληση περιουσίας αποτελεί τον κύριο λόγο απόρριψης αίτησης αγοραπωλησίας [Άρθρο 3 του Ν. 39 (I) του 2010]». Προηγουμένως οι αιτήσεις πώλησης τουρκοκυπριακών περιουσιών εξετάζονταν στη βάση της Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 60.821 και ημερομηνία 15.9.2004.

Σημειώνεται ότι το κράτος, μέσω των μηχανισμών που διαθέτει, και παρά τις δυσκολίες που ανακύπτουν, διερευνά τα στοιχεία διαμονής που δηλώνουν οι Τουρκοκύπριοι (που επιχειρούν να πουλήσουν περιουσία τους στις ελεύθερες περιοχές), καθώς και το κατά πόσον κατέχουν ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα, και σε πολλές περιπτώσεις οι αιτήσεις απερρίφθησαν.

Στην προσπάθειά του το κράτος προσκρούει σε διάφορα εμπόδια όπως το χρονοβόρο των διαδικασιών, ο κίνδυνος τον οποίο περικλείει η εξασφάλιση αυτής της μορφής πληροφοριών, το γεγονός πως προϊόντος του χρόνου οι πηγές πληροφοριών μειώνονται, ενώ άλλος ένας ανασταλτικός παράγοντας είναι και η κατά καιρούς απαίτηση των δικαστικών Αρχών να προσέρχονται οι μάρτυρες (από την άλλη πλευρά) και να καταθέτουν αυτοπροσώπως, κάτι το οποίο εμπερικλείει κινδύνους για την προσωπική τους ασφάλεια και το δημόσιο συμφέρον, λόγω του κινδύνου αποκάλυψης των πληροφοριοδοτών.

Οι δικηγόροι αξιοποιούν και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο επιτρέπει, με τη συγκατάθεση του Κηδεμόνα, την πώληση και μεταβίβαση τ/κ περιουσιών, των οποίων οι ιδιοκτήτες μετέβησαν στο εξωτερικό πριν την τουρκική εισβολή για μόνιμη εγκατάσταση.

Εκτιμάται πως οι Τουρκοκύπριοι ιδιοκτήτες ή οι κληρονόμοι τους, θεωρώντας πως δεν έχουν άλλον τρόπο να πουλήσουν ή να ανακτήσουν την περιουσία τους, είναι έτοιμοι να καταβάλουν σημαντικά ποσά σε Ελληνοκύπριους δικηγόρους για να διεκπεραιώσουν την όλη διαδικασία.

Πηγή: Philenews

Ροη Ειδησεων

Η Δέσποινα γνώρισε τον φύλακα άγγελο που της χάρισε τη ζωή ως δότης μυελού των οστών (BINTEO)

Η ιστορία της Δέσποινας Βουχούρη από τη Χίο, είναι από αυτές που συγκινούν, δίνουν μηνύματα…

21 Μαΐου, 2024

Ένας νεκρός και 30 τραυματίες από αναταράξεις σε πτήση Λονδίνο – Σιγκαπούρη

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η πτήση της Singapore Airlines, που εκτελούσε το δρομολόγιο από Λονδίνο προς…

21 Μαΐου, 2024

Η τεχνητή νοημοσύνη μας δείχνει πώς θα μοιάζουμε σε 1.000 χρόνια

Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης (AI) έχει κάνει πολλούς ανθρώπους να ανησυχούν τελευταία, αλλά δεν…

21 Μαΐου, 2024

Eκδήλωση διαμαρτυρίας νοσηλευτών ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΔΥ την Πέμπτη

Μονόωρη εκδήλωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 23 Μαϊου, από τις 12 μέχρι τη μια…

21 Μαΐου, 2024

Εκλογές 2024: Πού και Τι Ψηφίζω – Όλες οι πληροφορίες

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών για τις Εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, το Γραφείο του…

21 Μαΐου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Τόπος ευκλεής» Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα. Ιστορία – Προσφορά – Προσφυγιά

Εγκαινιάστηκε την Κυριακή, 12 Μαΐου 2024, η έκθεση της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος» με τίτλο…

21 Μαΐου, 2024