Δεν αυστηροποιούνται προς το παρόν τα μέτρα – Στάση αναμονής από πλευράς Υπουργείου Υγείας

Συνεδριάζουν αύριο Υπουργός και Επιδημιολόγοι

09e15aa3 04a9 4905 98ff dbd0f22973bd 1 επιδημιολόγοι, μέτρα, ΥπΥγείας

Αποκλείεται για την ώρα η περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι οποίες κάνουν λόγο για στάση αναμονής από πλευράς Υπουργείου Υγείας, μέχρι να αποδώσουν τα νέα πιο αυστηρά μέτρα, που λήφθηκαν στις 5 Ιανουαρίου του 2022.

Συνεδριάζουν αύριο Υπουργός και Επιδημιολόγοι – Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής συσκέπτονται αύριο, με σκοπό να αξιολογήσουν την επιδημιολογική εικόνα, ενώ στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν εισηγήσεις των ειδικών για νέα πιο αυστηρά μέτρα, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν -εάν και εφόσον- η κατάσταση παρουσιάσει επιδείνωση.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή κατά την αυριανή σύσκεψη του Υπουργού Υγείας με τους επιδημιολόγους θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης στην παρούσα φάση, για να σημειώσει πως «τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα».

Ανέφερε ακόμα πως το Υπουργείο Υγείας θα παρακολουθεί στενά την επιδημιολογική εικόνα τις επόμενες μέρες και ανάλογα θα αποφασίσει αν θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα ή όχι.

Η ίδια πηγή τονίζει πως η αυστηροποίηση των μέτρων είναι κάτι που δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή, ενώ σημειώνει πως δεν έχει περάσει ακόμα μια εβδομάδα από τότε που λήφθηκαν τα νέα πιο αυστηρά μέτρα (5 Ιανουαρίου) και χρειάζεται χρόνος, ώστε να αποδώσουν.

Επίσης, αναφέρει πως σε αυτό το στάδιο η κατάσταση είναι σταθερή και διαχειρίσιμη στα δημόσια νοσηλευτήρια, ωστόσο, προσθέτει πως αύριο θα τεθούν στο τραπέζι εισηγήσεις για λήψη αυστηρότερων μέτρων, στην περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει και υπάρξει ραγδαία αύξηση στις νοσηλείες.

Αποκλείεται η επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, η ίδια πηγή ανέφερε ότι για την ώρα δεν συζητείται κανένα σενάριο, που αφορά στις μετακινήσεις των πολιτών.

Επίσης, είπε πως αποκλείεται προς το παρόν το ενδεχόμενο επιβολής νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

«Η κατάσταση θα αξιολογείται συνεχώς και εάν υπάρξει απότομη αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ και κριθεί αναγκαίο, θα συνέλθει εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο για αποφάσεις», κατέληξε.

Σε ισχύ τα νέα μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με βάση το διάταγμα του Υπουργού Υγείας, που δημοσιεύτηκε στις 6 Ιανουαρίου, το ποσοστό τηλεργασίας καθορίζεται μέχρι το 50% του προσωπικού κάθε εταιρείας ή οργανισμού του τομέα παροχής υπηρεσιών καθώς και για τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Από το μέτρο της τηλεργασίας εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι 10 άτομα, ενώ στις ουσιώδεις υπηρεσίες ο εκάστοτε Προϊστάμενος ρυθμίζει την εξ` αποστάσεως εργασία, ανάλογα με τις ανάγκες της Υπηρεσίας.

Περαιτέρω, καθορίζεται ανώτατο όριο σε 200 άτομα για χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, γάμους και βαπτίσεις, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και του μέγιστου αριθμού ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο που είναι σε ισχύ.

Επίσης, από σήμερα τερματίζεται ο χορός, ενώ ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι καθορίζεται στα 8 άτομα.

Επιπρόσθετα, από τις 10 Ιανουαρίου η διαμονή και η επίσκεψη σε ξενοδοχειακές μονάδες/τουριστικά καταλύματα θα επιτρέπεται μόνο σε άτομα που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα ή που άρχισαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα και δεν έχει παρέλθει η χρονική περίοδος που απαιτείται για τη λήψη της 2ης ή της 3ης δόσης εμβολίου.