«Δεν μπορεί να είναι κάτω από 924 ευρώ ο Κατώτατος Μισθός» (ΒΙΝΤΕΟ)

Διεύρυνση σε όλα τα επαγγέλματα και επιστροφή της ΑΤΑ στη βασική της φιλοσοφία θα προτείνει η ΣΕΚ στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα.

7b8281277f4a824acbc93d013481afd4 9

Δεν υπάρχει αναβολή αλλά καθυστέρηση. Αυτή είναι η πραγματικότητα για τον εθνικό κατώτατο μισθό (ΕΚΜ) σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της ΣΕΚ, Ανδρέα Μάτσα.

Σχολιάζοντας στο Πρωτοσέλιδο του Σίγμα τη θέσπιση του κατώτατου μισθού ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι δεν υπάρχει πισωγύρισμα, ωστόσο οι εξελίξεις και οι επιπτώσεις του πολέμου αυτή τη στιγμή δημιουργούν πρόσθετα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στο θέμα του ΕΚΜ.

Στο επόμενο διάστημα εξάλλου, θα συγκληθεί σύμφωνα με τον κ. Μάτσα το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα προκειμένου να ξαναπάρουν μπρος οι διαδικασίες καθορισμού και θέσπισης του ΕΚΜ.

Όχι κάτω από 924 ευρώ

Αναφορικά με το ύψος του ΕΚΜ ο κ. Μάτσας σημείωσε πως θεωρείται δεδομένο ότι «τουλάχιστον ο καθορισμένος κατώτατος μισθός εκκίνησης, δε θα είναι πιο κάτω από τον κατώτατο μισθό που καθορίζεται αυτή τη στιγμή στη βάση του σχετικού Υπουργικού Διατάγματος».

Σύμφωνα με το Υπουργικό Διάταγμα το οποίο καλύπτει 9 επαγγέλματα, ο κατώτατος μισθός ξεκινά από 870 ευρώ και στου 6 μήνες εργασίας ανεβαίνει στα 924 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως με το εν λόγω Υπουργικό Διάταγμα καλύπτονται αυτή τη στιγμή τα εξής επαγγέλματα: Γραφείς, πωλητές/τριες, σχολικούς βοηθούς, βοηθούς παιδοκόμους, βοηθούς βρεφοκόμους, νοσηλευτικούς βοηθούς, φροντιστές/στριες σε ιδρύματα, φρουρούς ασφαλείας και καθαριστές/στριες κτηριακών εγκαταστάσεων.

Βάζει διεύρυνση ΑΤΑ στο τραπέζι η ΣΕΚ

Μεγάλη σημασία στον καθορισμό του ΕΚΜ, έχει και ο μηχανισμός αναπροσαρμογής του στη βάση των δεδομένων της οικονομίας, σύμφωνα με τον κ. Μάτσα. «Είναι εδώ που επιβεβαιώνεται ακόμα μια φορά η χρησιμότητα του θεσμού της ΑΤΑ ως αυτόματη ρύθμιση της αγοραστικής δύναμης των μισθών» συμπλήρωσε ο ΓΓ της ΣΕΚ.

Ως προς αυτό είπε ο κ. Μάτσας, η ΣΕΚ θα προτείνει την επιστροφή της ΑΤΑ στην βασική της φιλοσοφία – που ίσχυε πριν την συμφωνία πλαίσιο η οποία έληξε στο τέλος του 2021 -. Επιπλέον η ΣΕΚ θα αιτηθεί διεύρυνση της ΑΤΑ για να «την απολαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων».

Αυτή της στιγμή η ΑΤΑ εφαρμόζεται για περίπου το 40% των εργαζομένων. Μάλιστα αν αφαιρεθεί ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, το ποσοστό των εργαζομένων που απολαμβάνει την ΑΤΑ δεν ξεπερνά το 20% με 25%.

Αν και από μέρους των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται ανοιχτά η σύνδεση της ΑΤΑ με τον ΕΚΜ, από την πλευρά των Εργοδοτικών Οργανώσεων και ιδιαίτερα της ΟΕΒ, έχει επανειλημμένως εκφραστεί η θέση πως «η ΑΤΑ είναι παρωχημένος μηχανισμός που έχει καταργηθεί από όλα σχεδόν τα κράτη της ΕΕ» και ως εκ τούτου προτείνεται η κατάργησή της και στην Κύπρο.

Ωστόσο η Υπουργός Εργασίας, όσες φορές έπεσε στο τραπέζι ζήτημα ΑΤΑ, επικαλείται τις ισχύουσες συμφωνίες διαμηνύοντας πως δεν υπάρχει προς ώρας περιθώριο συζήτησης και παραπέμπει σε κατοπινό στάδιο τις όποιες σχετικές διεργασίες.