Δεν εξετάζεται το μέτρο της αναγκαστικής άδειας σε ανεμβολίαστους κρατικούς υπαλλήλους

Σκληρά μέτρα κατά των ανεμβολίαστων επαγγελματιών υγείας και των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας εφαρμόζονται σε χώρες του εξωτερικού, με την Κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο ένταξης ανάλογων όπλων στην φαρέτρα της

michalis chadjipantela see epidimiologoi αναγκαστική άδεια, ανεμβολίαστοι, κρατικοί υπάλληλοι, Κυβέρνηση, μέτρα

Σκληρά μέτρα κατά των ανεμβολίαστων επαγγελματιών υγείας και των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας εφαρμόζονται σε χώρες του εξωτερικού, με την Κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο, αλλά και την δυνατότητα, ένταξης ανάλογων όπλων στην φαρέτρα της, ενόψει της προσπάθειας για αύξηση των εμβολιασμών.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια» την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021, αναφέρει ότι ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, έχει αποταθεί στην Νομική Υπηρεσία, από την οποία ζητά γνωμάτευση, σε σχέση με το αν θα είναι δυνατή η υποχρέωση σε άδεια άνευ αποδοχών, κυρίως τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι δεν θα εμβολιαστούν, όπως και τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας, δηλαδή, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Εθνική Φρουρά. Από πλευράς Υπουργείου Υγείας υπάρχει η διαβεβαίωση ότι κάτι τέτοιο δεν θα τεθεί στο τραπέζι, ενώ έχουν εκφραστεί οι πρώτες συνδικαλιστικές αντιδράσεις.

Δεν εξετάζεται το μέτρο

Όπως πληροφορείται το politis.com.cy, μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί στο Υπουργείο Υγείας η σχετική απάντηση, ωστόσο καθίσταται σαφές ότι, επί του παρόντος, δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο λήψης ενός τόσο αυστηρού περιοριστικού μέτρου. Αν, όμως, η εμβολιαστική κάλυψη, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, δεν αυξηθεί, συμπεριλαμβανομένης της τρίτης/ενισχυτικής δόσης, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα θέλει να γνωρίζει αν θα είναι σε θέση να εκδώσει σχετικό διάταγμα, μέσω του οποίου θα θέτει σε καταναγκαστική άδεια, άνευ αποδοχών όλους όσοι θα εξακολουθήσουν να μην εμβολιάζονται και εργοδοτούνται στις προαναφερθείσες υπηρεσίες, καθώς, σε άλλες χώρες φαίνεται ότι είναι έχει νομική βάση η εφαρμογή του.

Αντιδρά η ΑΣΔΥΚ

Η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου, με ανακοίνωσή της την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, εξέφρασε την έντονη αντίδρασή της στην πρόθεση της Κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας το μέτρο της αναγκαστικής άδειας άνευ αποδοχών, μέτρο τιμωρίας. Χαρακτηριστικά, αναφέρει ότι με έκπληξη και μεγάλη ανησυχία, πληροφορήθηκαν ότι «η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στη λήψη μέτρων που θα στοχοποιούν συγκεκριμένες ομάδες κρατικών υπαλλήλων, ως μέτρο άσκησης πίεσης και προώθησης του υποχρεωτικού εμβολιασμού», καθώς «στο στόχαστρο της Κυβέρνησης φαίνεται να τοποθετείται το προσωπικό παροχής υπηρεσιών υγείας και τα μέλη Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστική και Εθνική Φρουρά).».

Ακολούθως, η ανακοίνωση παραθέτει επιγραμματικά το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων, αναφέροντας ότι «ο Υπουργός Υγείας φέρεται να έχει αποταθεί στο Γενικό Εισαγγελέα ζητώντας γνωμάτευση, κατά πόσον υπάρχει νομικό υπόβαθρο, προκειμένου να θέτει σε υποχρεωτική επ’ αόριστο άδεια άνευ αποδοχών εκείνους του επαγγελματίες, των προαναφερθέντων επαγγελματικών ομάδων, οι οποίοι αρνούνται τον εμβολιασμό.».

Δεν θα γίνουν αποδεκτά

Στην συνέχεια της ανακοίνωσης, η Συντεχνία ξεκαθαρίζει ότι «οποιαδήποτε μέτρα επιβολής ληφθούν, στο πλαίσιο της αναχαίτησης της πανδημίας, τα οποία θα θέτουν εν’ αμφιβόλω εργασιακά δικαιώματα όπως η μισθοδοσία, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεχτά». Στέλνει το μήνυμα προς την Κυβέρνηση ότι, «προτού προβεί σε περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων για προστασία της δημόσιας υγείας, είναι προτιμότερο να ενισχύσει την εκστρατεία ενημέρωσης και πειθούς της κοινωνίας, ιδιαίτερα των ομάδων εκείνων, οι οποίες, για διάφορους λόγους, έχουν ενδοιασμούς και αντιμετωπίζουν την ανάγκη για εμβολιασμό με σκεπτικισμό.».

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «σε καμία περίπτωση δεν μειώνουμε και δεν υποβαθμίζουμε τις πολλαπλές προκλήσεις και τους κινδύνους που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Ωστόσο, τα όποια μέτρα έχουν στόχο εργαζόμενους και μόνο θα πρέπει να ληφθούν μετά από συνεννόηση και διαβούλευση με τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις που τους εκπροσωπούν. Σε αντίθετη περίπτωση, η αντίδρασή μας θα είναι αναμενόμενη.»

politis.com.cy