Κυπρος

Διαδικασία εξπρές για πολεοδομικές άδειες σύνθετης ανάπτυξης – Πότε αρχίζει

Στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο οποίος εξήγησε το σχέδιο έκδοσης εξπρές πολεοδομικής άδειας.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ, από την πρώτη Οκτωβρίου του 2020 που εφαρμόστηκε το πρώτο στάδιο αυτής της διαδικασία έχουν κατατεθεί 4080 αιτήσεις με το 82% να έχουν ήδη εκδοθεί και έχουν απορριφθεί μόνο 343. Σημειώνεται ότι, από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι σήμερα η έκδοση άδειας ταχύρρυθμα αφορούσε μέχρι διπλοκατοικία.

«Κάποιοι μας χλεύασαν είναι δυνατόν να εκδίδονται άδειες σε 10 μέρες; Η απάντηση είναι ναι, το αποδείξαμε και μιλούν οι αριθμοί», σημείωσε.

Όσο αφορά παρατυπίες αφού η ευθύνη μεταφέρεται στον αρχιτέκτονα ή τον μελετητή ανέφερε ότι τα κριτήρια μπαίνουν από το τεχνικό επιμελητήριο και είναι άνθρωποι επαγγελματίες. «Η φερεγγυότητα, είναι κάτω από τον πέλεκυ της ποινής και της τιμωρίας η οποία είναι πολύ υψηλή. Πρόκειται για ένα μεγάλο χρηματικό πρόστιμο αν παρατηρηθούν παρατυπίες αλλά και αφαίρεση της άδειας. Δεν είχαμε τέτοια περιστατικά και είμαι σίγουρος ότι δεν θα έχουμε», τόνισε.

Σημείωσε επίσης ότι πλέον από μεθαύριο 15 Σεπτεμβρίου μπαίνουν στη νέα τάξη πραγμάτων που καλύπτει μέχρι τέσσερις κατοικίες, μέχρι 20 διαμερίσματα σε πολυκατοικία, μέχρι 12 κατοικίες στη σειρά αλλά και μέχρι γραφειακές και οικιστικές μονάδες μέχρι 1000 τετραγωνικά μέτρα. Αυτή η δεύτερη μεγάλη ομάδα στην οποία η άδεια θα εκδίδεται μέχρι και 30 ημέρες, οι αιτήσεις θα κατατίθενται πλέον μόνο ηλεκτρονικά γιατί από τον Ιούνιο εντάξει και λειτουργήσει τον ηλεκτρονικό σύστημα υππόδαμος.

Με αυτόν τον τρόπο απαλλασσόμαστε από την χαρτούρα και την γραφειοκρατία και βεβαίως οι πληρωμές των τελών δεν χρειάζεται ο μελετητής να έρχεται στα γραφείο της πολεοδομίας αλλά θα γίνετια μέσω του συστήματος Αριάδνη.

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, τα οφέλη είναι πολλά αφού, βελτιστοποιείται η εξυπηρέτηση των πολιτών και τερματίζεται η ταλαιπωρία. Δεύτερο, των επαγγελματιών του χώρου της οικονομικής βιομηχανία, αφού προχωρούν στις μεγάλες αναπτύξεις που αφορούν τους επαγγελματίες. Τρίτον, απλουστεύονται οι διαδικασίες αδειοδότησης και τέλος αποσύρονται πάνω από την αδειοδότητση την εικόνα της μίζας, της αδιαφάνειας και του γεγονότος ότι «είμαι έρμαιον ενός υπαλλήλου πίσω από το γραφείο».

Με αυτές τις διαδικασίες και ο πολίτης και ο επαγγελματίας ξέρει ότι αν είναι διπλοκατοικίας σε 10 μέρες θα πάρω άδεια και αν είναι πιο σύνθετη ανάπτυξη σε 30 μέρες. «Δεν χρειάζεται ούτε τον βουλευτή ούτε τον υπουργό γιατί θα υπάρχει χρονικό πλαίσιο και σε λίγες μέρες θα ολοκληρώνεται η διαδικασία» τόνισε.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ:

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024