Διαδικτυακά συνεχίζονται τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η ανακοίνωση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου

12BB77D5 3C8F 443E B855 C756FEC9D8B2 Πανεπιστήμιο Κύπρου

Διαδικτυακά μαθήματα από τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020 μέχρι το τέλος του Χειμερινού Εξαμήνου 2020 – 2021

Αγαπητές φοιτήτριες και αγαπητοί φοιτητές,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, καθώς επίσης και την παραδοχή της ομάδας ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας (ΥΥ), ότι το έργο της καθίσταται δυσκολότερο, όσον αφορά την ταχύτητα εντοπισμού ύποπτων περιστατικών της νόσου, αυτοπεριορισμού και ελέγχου τους, έχουμε αποφασίσει τη μεταφορά όλων των μαθημάτων διαδικτυακά από, τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, μέχρι το τέλος του Χειμερινού Εξαμήνου 2020 – 2021. Με φυσική παρουσία θα συνεχίσουν να διεξάγονται τα μαθήματα εργαστηριακού χαρακτήρα τηρουμένων όλων των πρωτοκόλλων που βρίσκονται σε ισχύ. Με φυσική παρουσία θα διεξαχθούν επίσης οι ενδιάμεσες και τελικές εξετάσεις, καθώς οι χώροι που διαθέτουμε και τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ επιτρέπουν τη διεξαγωγή τους με ασφάλεια.

Αγαπητά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας,

Όπως είχαμε εξ αρχής ενημερώσει η διεξαγωγή μαθημάτων με φυσική παρουσία δεν ήταν αυτοσκοπός. Ήταν απόφαση στηριγμένη στην επιδημιολογική εικόνα που είχαμε από την αρχή του εξαμήνου μέχρι σήμερα μπροστά μας. Βασιζόταν στην τήρηση των μέτρων, στη συνεχή εγρήγορση των υπηρεσιών, αλλά και όλων σας, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και προστασία του συνόλου, αλλά και στην ανάγκη πιστεύω της πλειοψηφίας να ανταμώσουμε, πάντα με αποστάσεις και ασφάλεια, στην πανεπιστημιούπολη και να θέσουμε στην αρχή της χρονιάς τους στόχους μας.

Μεταφερόμαστε λοιπόν στις πλείστες των περιστάσεων στην ψηφιακή μας πανεπιστημιούπολη, την οποία μάθαμε από την αρχή της πανδημίας. Έχουμε εμπιστοσύνη στις υποδομές μας, ενώ η πείρα των προηγούμενων μηνών, αποτελεί εγγύηση για τη διασφάλιση της ποιότητας στη διδασκαλία.

Θα ήθελα να τονίσω ότι μέχρι σήμερα στην πανεπιστημιούπολη δεν έχουν εντοπιστεί εστίες μετάδοσης, ενώ μέχρι και τώρα δεν έχουμε ενημέρωση για διάγνωση θετικού περιστατικού που να σχετίζεται με τους χώρους μας, πέραν των όσων είχαμε ήδη ανακοινώσει. Η απόφασή μας έχει χαρακτήρα πρόληψης και προστασίας, καθώς ανησυχούμε για τυχόν μη έγκαιρη ενημέρωση των υπηρεσιών μας από την ομάδα ιχνηλάτησης του ΥΥ για ύποπτα ή θετικά περιστατικά που πρέπει να περιοριστούν.

Τέλος απευθύνω θερμή παράκληση σε όλες και όλους και κυρίως στις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας. Η μετάβαση στη διαδικτυακή διδασκαλία γίνεται ακριβώς για να περιοριστούμε στα σπίτια μας, να μειώσουμε τις συναναστροφές και επαφές μας στις απολύτως απαραίτητες και αναγκαίες. Δεν θέλουμε η απόφαση αυτή να οδηγήσει σε συγκεντρώσεις και συναθροίσεις σε σπίτια ή άλλους χώρους. Μείνετε σπίτι, τηρείστε όλα τα μέτρα υγιεινής και αποστασιοποίησης, φοράτε τη μάσκα σας σε κάθε σας μετακίνηση για να προστατευτείτε και κυρίως να προστατεύσετε. Ατομική ευθύνη, σεβασμός στις ευπαθείς ομάδες και σε όλο τον πληθυσμό, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα, αλλά και τον κόσμο ολόκληρο.

Θα βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Η κατάσταση συνεχώς αξιολογείται και όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Σας ευχαριστώ όλες και όλους.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης,

Πρύτανης