Διαμαρτυρία ξενοδοχοϋπαλλήλων για ανεργιακό και καταβολή επιδομάτων

«Δεν ήταν επιλογή μας να μην εργαστούμε, αλλά οι συνθήκες της πανδημίας μας το επέβαλαν»

64d0d9019d4125622a5e99dfd063dc45 2 Ανεργιακό, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ, επίδομα, ξενοδοχοΰπάλληλοι

Με αίτημα την ένταξη των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο διάταγμα για καταβολή του ανεργιακού επιδόματος, λόγω της αναστολής εργασιών για τη χειμερινή περίοδο, καθώς και επίσπευση της διαδικασίας για πληρωμή των επιδομάτων, ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετείχαν την Τετάρτη στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσε η Συντεχνία Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής Κύπρου της ΠΕΟ (ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ) έξω από το Υπουργείο Εργασίας.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πανό με συνθήματα, όπως «Απαιτούμε μηνιαία πληρωμή του ανεργιακού», «Δεν ήταν επιλογή μας να μην εργαστούμε, αλλά οι συνθήκες της πανδημίας μας το επέβαλαν». Αντιπροσωπεία της Συντεχνίας συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου και του παρέδωσε το ψήφισμα με τα αιτήματα των εργαζομένων.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου ανέφερε στην αντιπροσωπεία της Συντεχνίας ότι η Υπουργός Εργασίας θα μεταφέρει το ζήτημα στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα τους ενημερώσει αναλόγως, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο Γενικός Γραμματέας της ΣΥΞΚΑ, Νεόφυτος Ττιμινής.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στο ΚΥΠΕ, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας είχε εξαγγελθεί από τη Συντεχνία αρκετές μέρες πριν και αφορούσε τα ζητήματα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, ιδιαίτερα στις επαρχίες Αμμοχώστου και Πάφου, δεν λαμβάνουν επιδόματα. Παρόλο που είχε εξαγγελθεί η διαμαρτυρία, αντί η Υπουργός να καλέσει την ομάδα που διαμαρτύρεται, προχώρησε εκτός των θεσμικών πλαισίων με τη χθεσινή συνάντηση με τη ΣΕΚ, και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να «εκμεταλλεύεται το θέμα για πολιτικά, κομματικά οφέλη», ανέφερε.

Κάλεσε την Υπουργό να παραμείνει εντός των θεσμικών πλαισίων και πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα των εργαζομένων είναι κοινά για όλους τους εργαζόμενους και αυτή η βιομηχανία δεν χρειάζεται διαμεσολαβητές ή από μηχανής θεούς για να λύνονται τα προβλήματα. Χρειάζεται διάλογο και Κυβέρνηση και Υπουργείο που να παίρνει τις πολιτικές αποφάσεις που να λύνουν τα προβλήματα των εργαζομένων».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ κατά πόσο η Συντεχνία θεωρεί ότι καλύπτονται τα αιτήματά της, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της Υπουργού Εργασίας, ανέφερε ότι ο ίδιος ως Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας, δεν έχει επίσημη ενημέρωση για το τι συμφωνήθηκε, πέραν των όσων δημοσιεύτηκαν χθες στα ΜΜΕ.

Το πρόβλημα με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους προέκυψε από το γεγονός ότι, εξαιτίας της πανδημίας, δεν μπόρεσαν να συμπληρώσουν τον απαραίτητο χρόνο εργασίας που απαιτείται για να δικαιούνται ανεργιακό επίδομα. Ταυτόχρονα δεν καλύπτονται από τα σχέδια που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για την αναστολή εργασιών.

«Είμαστε απλήρωτοι από τον Νοέμβρη», ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Χαρά Σπύρου, ξενοδοχοϋπάλληλος για 25 χρόνια. «Δεν είμαστε εμείς που δεν θέλαμε να δουλέψουμε. Έκλεισαν τα ξενοδοχεία εξαιτίας του κορωνοϊού», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ της Συντεχνίας ανακοίνωσε στους παρευρισκόμενους ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους ή αν επαναληφθεί ξανά «το σκηνικό να παίρνονται αποφάσεις πίσω από την πλάτη μας», θα επανέλθουν με νέα διαμαρτυρία.