Διάγγελμα ΠτΔ-Νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και οικονομίας

6234379474dcd2d832d6bfd5f153bae2 διάγγελμα, μέτρα στήριξης οικονομίας, Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Με διάγγελμα μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, που έχει προγραμματιστεί για τις 19:00 το βράδυ, θα ανακοινώσει σήμερα τα νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και της οικονομίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Στον απόηχο του ναυαγίου του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις η Κυβέρνηση είναι πλέον έτοιμη να ανακοινώσει το Σχέδιο Β’ για την οικονομία.

Όπως μεταδόθηκε χθες το βράδυ από το ΣΙΓΜΑ, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η απευθείας στήριξη μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων.

€100 εκατομμύρια ήταν το κονδύλι, που προέβλεπε το πακέτο, που απέσυρε η κυβέρνηση και δεν θεωρείται ότι θα αυξηθεί δραματικά. Πληροφορίες κάνουν λόγο για €150 εκατ.

Στο κάδρο βρίσκονται και οι επιλογές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της EBRD προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση οι επιχειρήσεις του τόπου όπως έχουμε δει να γίνεται πολλές φορές στο παρελθόν μέσω των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό πακέτο στήριξης, που θα προέλθει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) θα είναι, σε πρώτη φάση, της τάξης του €0,5 δισ. με τα €400 εκατ. να προέρχονται μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τα υπόλοιπα €100 εκατ. μέσω της EBRD.

Ήδη η Τράπεζα Κύπρου, για παράδειγμα, αναφέρει στα οικονομικά της αποτελέσματα ότι θα παρέχει ρευστότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για ελάφρυνση των βραχυπρόθεσμων προκλήσεων, μέσω και της νέας δέσμης μέτρων η οποία θα ανακοινωθεί σήμερα.

Αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει το ύψος της επιδότησης του επιτοκίου (πληροφορίες αναφέρουν για επιδότηση 1%) από το κράτος στα νέα δάνεια, που θα παραχωρούνται στις επιχειρήσεις για να ανταπεξέλθουν, ενδέχεται το ποσοστό επιδότησης να είναι αυξημένο στα πρώτα χρόνια του δανείου και να μειώνεται όσο το δάνειο πλησιάζει προς το τέλος του.

Πηγή: sigmalive