Δίχτυ προστασίας στους αυτοεργοδοτούμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Ενίσχυση μισθών, αναστολή δόσεων και εξώσεων

Coronavirus

Δίχτυ προστασίας στους μισθωτούς, αυτοεργοδοτούμενους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και σε όσους επηρεάζονται τα εισοδήματά τους, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, θα αποτελέσει το νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η Κυβέρνηση.

Χθες, τεχνοκράτες των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, εργάζονταν πυρετωδώς για την ετοιμασία των νομοσχέδιων. Παράλληλα κοστολογούσαν το ύψος των νέων κυβερνητικών σχεδιασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», τα νέα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία θα αποτυπωθούν σε νομοσχέδια στηρίζονται σε τρεις άξονες που αφορούν:

Στήριξη των εργαζομένων, αυτοεργοδοτούμενων αλλά και όσων επηρεάζονται από τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει ο κορωνοϊός. Μεταξύ άλλων εξετάζεται φόρμουλα σε σχέση με το μισθολόγιο των επιχειρήσεων. Ενώπιον των τεχνοκρατών του Υπουργείου Οικονομικών, τέθηκε εισήγηση για ανάληψη από το κράτος, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του μισθολογίου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους, ο μισθός των οποίων δεν ξεπερνά τα €1000, ενώ για τους πιο υψηλόμισθους θα γίνεται κλιμακωτά.
Όπως πληροφορείται ο «Φ» για το συγκεκριμένο μέτρο δεν λήφθηκαν τελικές αποφάσεις, κάτι το οποίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα. Εκείνο που εξετάζεται είναι το κόστος που θα έχει για το κράτος ένα τέτοιο σχέδιο, εάν μάλιστα λάβει κάποιος υπόψη, πως στην Κύπρο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 99,9% των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων. Το συγκεκριμένο μέτρο, εάν προχωρήσει, θα είναι σε συνάρτηση με τα σχέδια που εξήγγειλε προ ημερών η υπουργός Εργασίας, για στήριξη των εργαζόμενων και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κρατικές εγγυήσεις. Συγκεκριμένα, το κράτος θα εγγυηθεί τα δάνεια των επιχειρήσεων. Εκτιμάται πως οι κρατικές εγγυήσεις θα κυμανθούν μεταξύ €1,5 δισ. με €2 δισ. Ουσιαστικά με την εγγύηση των δανείων των επιχειρήσεων θα αυξηθεί η ρευστότητά τους. Κυβερνητική πηγή ανέφερε πως το πακέτο μέτρων για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων θα είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
– Αναστολή μέχρι το τέλος του 2020, των δόσεων που καταβάλλουν στις τράπεζες, τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν τα εισοδήματά τους λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Παράλληλα, προωθείται αναστολή των εξώσεων express, λόγω της μη καταβολής των ενοικίων. Συγκεκριμένα, θα παγοποιηθεί ο νόμος περί ενοικιοστασίου, ο οποίος εγκρίθηκε πριν από μερικές εβδομάδες από τη Βουλή.
Η νέα δέσμη μέτρων, θα περιλαμβάνει και νομοσχέδιο για την αναστολή των δόσεων που καταβάλλουν οι πολίτες που συμμετέχουν στο σχέδιο εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις κοινωνικές ασφαλίσεις. Δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο μέτρο να επεκταθεί και στο σχέδιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών.

Σημειώνεται πως ενώπιον της Βουλής εκκρεμούν τα νομοσχέδια για προσωρινή αναστολή μέχρι τέλος Απριλίου της υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης και καταβολής του ΦΠΑ, για την αναστολή της αύξησης των εισφορών στο ΓεΣΥ τον Απρίλιο και Μάιο, καθώς και συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους €302 εκατ. Σήμερα, στις 5 το απόγευμα οι αρχηγοί των κομμάτων, θα ενημερωθούν από τον υπουργό Οικονομικών για τα δημοσιονομικά μέτρα. Τα νομοσχέδια θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη και στη συνέχεια θα προωθηθούν στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, με επιστολή του προς τους αρχηγούς των κομμάτων, τους ενημέρωσε πως λόγω των νέων δεδομένων, πιθανόν η Ολομέλεια να συνέλθει την Παρασκευή.

Πηγή: Philenews