Διήμερο λουκέτο στα σχολεία αποφάσισαν οι εκπαιδευτικοί

Απεργία είναι η απάντηση των οργανώσεων στο τέλμα στο οποίο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την Κυβέρνηση, μετά και από την απόρριψη της αντιπρότασης των εκπαιδευτικών στις εναλλακτικές παρατάσεις που διαμορφώθηκαν σε παρασκηνιακό επίπεδο στις 6 Σεπτεμβρίου.

Οι προσπάθειες που εξελίσσονταν ανάμεσα στους εμπλεκόμενους τους τελευταίους δυόμισι μήνες, δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την κορύφωση των μέτρων αντίδρασης, με αποτέλεσμα να μπαίνει λουκέτο στα σχολεία την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη. 

Παράλληλα, τα Κεντρικά Διοικητικά Συμβούλια των οργανώσεων που συνήλθαν σε κοινή αλλά και ξεχωριστές συνεδρίες, αποφάσισαν χθες, αργά το βράδυ, τη δημιουργία επιτροπών εργασίας, που θα αναλάβουν ενέργειες σχετικά με ζητήματα νομικής φύσεως, ενδοσχολικά, ενημέρωσης της κοινωνίας και άλλα.

 

 Από την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, δόθηκε χθες δυναμική απάντηση: «Θα τους αντιμετωπίσουμε. Δεν πρόκειται να υποκύψουμε -και θέλω να το καταστήσω σαφές- σε εκβιασμούς του οποιουδήποτε συνδικαλιστή. Η Κυβέρνηση εντέλλεται και εκλέγεται από τον λαό για να κυβερνήσει και όχι να κυβερνηθεί από συνδικαλιστές, οι οποίοι τη μια μέρα συναινούν και την επομένη αναιρούν τα όσα έχουν συμφωνήσει».

Για τις εξελίξεις στην κρίση της Παιδείας πρόκειται να ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθούν μέτρα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, μετά την επικύρωση των αποφάσεων και τη λήξη της συνεδρίασης, «μετά την αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων και της απόρριψης από πλευράς κυβερνήσεως στην υποχώρηση των οργανώσεων με σκοπό την εξεύρεση λύσης, δυστυχώς, φτάσαμε σε ένα σημείο που δεν θέλαμε και δεν ήταν αυτοσκοπός».

Συγκεκριμένα, όπως είπε, τα τρία διοικητικά συμβούλια αποφάσισαν όπως προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη. Επιπλέον, συγκροτήθηκε επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη των ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, η οποία θα δημιουργήσει πλάνο για κυλιόμενες απεργίες που θα ακολουθήσουν την 48ωρη. Ακόμη, έχουν συγκροτηθεί επιτροπές εργασίας, που θα αναλαμβάνουν ενέργειες. Όπως είπε, μία από αυτές θα ασχολείται με νομικά ζητήματα και με τη βοήθεια των συμβούλων τους θα προχωρήσουν σε καταγγελίες τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, για το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι.

«Οι εκπαιδευτικοί έχουν βιώσει μια πρωτόγνωρη απαξίωση, απεργούμε λοιπόν για τη χαμένη αξιοπρέπεια για το δημόσιο σχολείο, το οποίο δεν αναβαθμίζεται ως προς την ποιότητα. Ο εξορθολογισμός, είναι και παραμένει μια λέξη κενή περιεχομένου. Δεν θα ακολουθήσουμε άλλο την προσπάθεια παγίδευσης των εκπαιδευτικών οργανώσεων», είπε και πρόσθεσε ότι κάποιος ο οποίος θέλει διάλογο, σέβεται τους συνομιλητές του. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι από αυτή τη διαδικασία θα πληγούν τα παιδιά, πάνω από όλα, όμως, πλήττεται το δημόσιο σχολείο, όλοι εμείς είμαστε αναλώσιμοι».

«Ο περήφανος εκπαιδευτικός κόσμος, ενωμένος θα αντιδράσει με μια 48ωρη -πρώτα- απεργία, στις παράνομες μεθοδεύσεις και στις μεθοδεύσεις που καταστρατήγησαν κάθε θεσμικό και δημοκρατικό διάλογο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ. 

Δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε εκβιασμούς, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στο θέμα της κρίσης στην Παιδεία, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση εντέλλεται και εκλέγεται από τον λαό για να κυβερνήσει και όχι να κυβερνηθεί.

Τόνισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή και έτοιμη για διάλογο με τις εκπαιδευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. «Όπως καλά γνωρίζετε έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια και έχουμε μάλιστα υποχωρήσει από θέσεις που έχουν κατακριθεί από την κοινωνία, διότι μεταξύ των εργαζομένων δεν πρέπει να υπάρχουν εκείνοι που έχουν τα προνόμια να εργάζονται λιγότερο, να αμείβονται περισσότερο, χωρίς να έχουν τα αποτελέσματα που αναμένει η κοινωνία», είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε ακόμη ότι «πρώτον, το σχοινί δεν έχει κοπεί βεβαίως από την Κυβέρνηση», πρόσθετοντας ότι: «Δεύτερο, δεν είμαστε εμείς που οδηγούμε στα άκρα. Να υπενθυμίσω ότι καταλήξαμε σε συμφωνία στις 27 Ιουλίου, για εφ’ όλης της ύλης διάλογο, και αθετήθηκε. Στις 23 Αυγούστου συνδιαμορφώθηκε μια πρόταση με τους ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, στις 6 Σεπτεμβρίου έδωσαν τα χέρια, υποσχέθηκαν και ευχαρίστησαν για το τι επετεύχθη, δυστυχώς λόγω της ποικιλομορφίας και των διαφορετικών τάσεων μέσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουμε τα σημερινά αποτελέσματα».

Σε απόγνωση οι γονείς

Με μεγάλη αγωνία παρακολουθούν οι γονείς τις εξελίξεις στην Παιδεία, αναμένοντας την κορύφωση των μέτρων αντίδρασης των εκπαιδευτικών, μετά από το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, τόσο οι γονείς όσο και οι μαθητές έχουν κουραστεί από την κρίση που επικρατεί.

«Πρέπει και οι δύο πλευρές να προσπαθήσουν να βρουν κοινή συνισταμένη, ώστε να προχωρήσει η ομαλή λειτουργία του δημόσιου σχολείου. Μπροστά μας υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως οι εξετάσεις ανά τετράμηνο, οι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων, το σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και το σύστημα αξιολόγησης του μαθητή, η ειδική εκπαίδευση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα, τα οποία δεν έχουν εξεταστεί καθόλου, στο διάστημα που επικρατεί η κρίση. Πρέπει να δοθεί λύση σήμερα», είπε.

Εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία, ότι κάθε κάθε μαθητής που φοιτά στο λύκειο και ιδίως στην Γ’ τάξη, θα είναι αναγκασμένος να στραφεί στην παραπαιδεία και στα φροντιστήρια, ώστε να καλύψει τα κενά σε περίπτωση απεργιών.

Κλ.Βασιλείου: Η στάση των οργανώσεων αιτία της απόρριψης

Για ακατανόητη στάση των συνδικαλιστικών οργανώσεων έκανε λόγο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Κλέλια Βασιλείου, σε χθεσινή ανακοίνωσή της.

Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα την απορριπτική απάντηση της Κυβέρνησης προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, επίσης το ανεπίσημο κείμενο που εστάλη στην Προεδρία το πρωί της Τρίτης, ως θέσεις των ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, καθώς και την επίσημη επιστολή της αντιπρότασης των εκπαιδευτικών, η οποία παραδόθηκε λίγες ώρες αργότερα την ίδια ημέρα, υπογεγραμμένη μόνο από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔ.

Ως αίτια της απόρριψης της πρότασης από τη διυπουργική επιτροπή, αναφέρονται: Η απουσία των υπογραφών των άλλων δύο εκπαιδευτικών οργανώσεων, πράγμα που τους αφαιρεί και την όποια δέσμευση έναντι της απόφασης, η ύπαρξη δύο διαφορετικών κειμένων αντιπρότασης από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και ότι οι οργανώσεις προσπαθούν να εκφυλίσουν τη διαπραγμάτευση και να προκαθορίσουν το αποτέλεσμα του διαλόγου.

Όπως αναφέρει η κ. Βασιλείου, οι οργανώσεις κατ’ επανάληψη έχουν υποχωρήσει απ’ όσα έχουν συνομολογηθεί στις 27 Ιουλίου, στις 23 Αυγούστου και στις 6 Σεπτεμβρίου 2018.

«Οι όποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ των εκπαιδευτικών κινήσεων που συνθέτουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι απολύτως σεβαστές. Πλην, όμως, το κόστος δεν μπορεί να το επωμιστούν οι δεκάδες χιλιάδες των μαθητών, οι γονείς και οι φορολογούμενοι πολίτες», υπογραμμίζει και διευκρινίζει παράλληλα ότι η Κυβέρνηση δεν είχε καμιά διάθεση για περαιτέρω όξυνση του κλίματος, κάτι το οποίο επιδιώκουν να προκαλέσουν κάποιοι στον χώρο της Παιδείας.

Έκκληση για λύση απευθύνουν τα κόμματα

Την άμεση ανάγκη να βρεθεί λύση για το αδιέξοδο της Παιδείας, ώστε να μην επηρεαστεί η εκπαίδευση των παιδιών, υπογραμμίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Για ευθύνη της Κυβέρνησης να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της σχολικής χρονιάς, μίλησε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κάνοντας παράλληλη έκκληση προς τους εκπαιδευτικούς να ασκήσουν τα δικαιώματά τους με μέτρο και με τρόπο που θα περιορίζει τις συνέπειες για τους μαθητές.

Ανέφερε ακόμη πως η χρυσή τομή θα ήταν η πρόταση που κατέθεσαν όλα τα πολιτικά κόμματα πλην του ΔΗΣΥ και η οποία έλεγε οι δύο πλευρές να αναστείλουν τις αποφάσεις και τα μέτρα που έχουν εξαγγείλει, ώστε να ξεκινήσουν τον διάλογο.

Από την πλευρά του, το ΔΗΚΟ καλεί την Κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο, στη βάση της κυβερνητικής πρότασης και της αντιπρότασης των οργανώσεων. Παράλληλα, ζητά από τους εκπαιδευτικούς να μην προχωρήσουν στη λήψη μέτρων.

Ως προς την απόρριψη της εισήγησης των εκπαιδευτικών, αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση δείχνει να επιδιώκει την πρόκληση αδιεξόδου και να σπρώχνει την κατάσταση στα άκρα. Το Κίνημα Οικολόγων, με ανακοίνωσή του απευθύνει έκκληση στους εκπαιδευτικούς να αποφύγουν τα απεργιακά μέτρα, αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση, η οποία και φέρει το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης, τεντώνει το σχοινί ακόμη περισσότερο.

Τέλος, η Συμμαχία Πολιτών καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει εθνικό συμβούλιο για την Παιδεία στην παρουσία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των οργανώσεων στον χώρο της Παιδείας, του υπουργού Παιδείας και των προέδρων των κομμάτων.

 

 

 

Πηγή

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024