Δικαίωση κατόχου αξιογράφων για πρώτη φορά σε κυπριακό δικαστήριο

dikaiosikatoxoskyros

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας δικαίωσε πρωτόδικα και για πρώτη φορά στα κυπριακά δικαστικά δρώμενα, κάτοχο αξιογράφων για τις απώλειες που υπέστη το 2013.

Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, θα πρέπει να καταβληθεί στον ενάγοντα το ποσό που έχασε με την αγορά αξιογράφων.

Ο δικηγόρος του πολίτη που δικαιώθηκε, Αλέκος Μαρκίδης, κλήθηκε να σχολιάσει τη σχετική απόφαση στο Sigmalive.

Συγκεκριμένα, όπως μας ανέφερε, πρόκειται για μια υπόθεση που καταχωρήθηκε στο δικαστήριο το 2013.

Το δικαστήριο έκρινε τη μαρτυρία του ενάγοντος αξιόπιστη, εν αντιθέσει με τα επιχειρήματα που προέβαλε ο εκπρόσωπος της εναγόμενης Λαϊκής Τράπεζας.

«Το δικαστήριο έκρινε παραβίαση καθήκοντος εκ μέρους της τράπεζας, το οποίο επέβαλε η νομοθεσία του 2007 όταν εκδίδονταν τα αξιόγραφα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκίδης στο Sigmalive.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη, καθότι η εναγόμενη τράπεζα έχει δικαίωμα έφεσης εντός 42 ημερών από την ημέρα που λήφθηκε η πρωτόδικη απόφαση, δηλαδή από τις 8 Ιουνίου.

Ερωτηθείς ο κ. Μαρκίδης, αν η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να θεωρηθεί «σταθμός», για να ανοίξει ο δρόμος και να δικαιωθούν άλλοι κάτοχοι αξιογράφων, υπογράμμισε ότι αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί κατά απόλυτο τρόπο.

Όπως εξήγησε, κάθε υπόθεση βασίζεται στα γεγονότα και τις μαρτυρίες και κατά πόσο το δικαστήριο θα τις αποδεχτεί και θα τις κρίνει αξιόπιστες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, δεδομένου ότι η Λαϊκή Τράπεζα δεν υφίσταται πλέον, την εκπροσώπησή της στις δικαστικές αίθουσες για ζητήματα αγωγών έχει αναλάβει εκπρόσωπος της Αρχής Εξυγίανσης από την Κεντρική Τράπεζα.

Ως εκ τούτου, τη δεδομένη στιγμή παραμένει άγνωστο το ποιος θα καταβάλει το ποσό στον δικαιωθέντα ενάγοντα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, αυτό είναι κάτι που εξετάζεται, ενώ, όπως πρόσθεσε, υπάρχει και δεύτερη αγωγή από τον πελάτη προς την ίδια την Κεντρική Τράπεζα για την ίδια υπόθεση.\

Πηγή: Sigmalive