Υπερδιπλάσιος ο αριθμός Ευρωπαίων τουριστών στα κατεχόμενα για το 2017

Υπερδιπλάσιος αριθμός Ευρωπαίων τουριστών επισκέφθηκε τα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές το 2017, σε σύγκριση με το 2016, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την Πράσινη Γραμμή, την οποία εξασφάλισε ο «Φ».

Η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι το 2017 διακινήθηκαν από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα, 822.318 Ευρωπαίοι τουρίστες (εξαιρούνται οι Κύπριοι), ενώ το 2016 ο αριθμός ήταν μόλις 385.426, κάτι που παραπέμπει σε αύξηση 213%, μέσα σε ένα μόλις ημερολογιακό έτος. Η Κομισιόν αποδίδει την «ουσιαστική αύξηση» των τουριστών που διακινήθηκαν από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα στη «γενικότερη αύξηση του τουριστικού ρεύματος στο νησί». Αύξηση πέραν του 35% σημειώθηκε και από τους Ευρωπαίους τουρίστες που επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα μέσω των οδοφραγμάτων στα Στροβίλια και το Πέργαμος, καθώς το 2017 ανήλθαν σε 415.051, σε σύγκριση με 295.042 το 2016.

Το προφανές οικονομικό όφελος που αποκόμισε η τουρκοκυπριακή κοινότητα από τον υπερδιπλασιασμό των Ευρωπαίων τουριστών που διακινήθηκαν από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα, μέσα και από οργανωμένες εκδρομές, δεν συνυπολογίζεται πάντως από την Κομισιόν στον όγκο εμπορικών συναλλαγών μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής. Με εξαίρεση λοιπόν το τουριστικό προϊόν, η Κομισιόν καταγράφει αύξηση 9,5% στο εμπόριο από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές, το οποίο σε πραγματικούς αριθμούς ανήλθε σε 4.790.964 ευρώ το 2017. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, η οποία ενδέχεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα, πρώτα στη λίστα των πλέον εμπορεύσιμων ειδών ήταν τα πλαστικά προϊόντα, ενώ ακολούθησαν οικοδομικά υλικά, φρέσκο ψάρι και πατάτες.

 

Η Κομισιόν δεν αποφεύγει και εφέτος τις αιχμές περί «εμποδίων» στη διεξαγωγή του εμπορίου, αποδίδοντας στην Κυπριακή Δημοκρατία ότι «συνέχισε να μην εγκρίνει τη διακίνηση εμπορικών φορτηγών άνω των 7,5 τόνων, καθώς και επεξεργασμένων τροφών» από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές, υποστηρίζοντας ότι η άρση των «εμποδίων» θα οδηγήσει στην αύξηση του όγκου εμπορικών συναλλαγών. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν επαναλαμβάνει και στην εφετινή της έκθεση ότι «συνεχίζει να ανησυχεί ότι το εμπόριο, γενικότερα, βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα».

 

Αποφεύγει ωστόσο να αναφερθεί στο «περιορισμένο εύρος» του εν λόγω Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και να «φλερτάρει» με το απευθείας εμπόριο, κάτι που έκανε σε προηγούμενες εκθέσεις, επί σειρά ετών, προκαλώντας δικαιολογημένα τις αντιδράσεις της Λευκωσίας.

Πηγή

Ροη Ειδησεων

Εμπραχίμ Ραϊσί: Ζωντανός για μια ώρα μετά τη συντριβή

Μια θλιβερή λεπτομέρεια έγινε γνωστή τη Δευτέρα, λίγη ώρα μετα την επιβεβαίωση του θανάτου του…

20 Μαΐου, 2024

FliRT: Ανησυχία για παραλλαγές της Covid – Εξαπλώνονται σε ΗΠΑ-Βρετανία

Νέες παραλλαγές της Covid εξαπλώνονται ανά την υφήλιο, πυροδοτώντας ανησυχίες στους ειδικούς για αύξηση των…

20 Μαΐου, 2024

1ος Διεθνής αγώνας ανοικτής θάλασσας στον Πρωταρά: Συμμετείχαν κολυμβητές από 7 διαφορετικές χώρες (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο 1ος Protaras International Open-Water Marathon στον Πρωταρά την Κυριακή 19/05. Σε…

20 Μαΐου, 2024

Αντρέας Γεωργίου – Σιμώνη Χριστοδούλου: Στην Αγία Νάπα ο γάμος του ζευγαριού

Σε τροχιά γάμου βρίσκονται ο Αντρέας Γεωργίου και η σύντροφός του, Σιμώνη Χριστοδούλου αφού αμέσως…

20 Μαΐου, 2024

CNN: Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και ηγέτη Χαμάς ζητά ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν…

20 Μαΐου, 2024

ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ: Θεατρική παράσταση για ενίσχυση της μετάβασης της μικρής Ελευθερίας στο εξωτερικό για μεταμόσχευση

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ξυλοφάγου παρουσιάζει την θεατρική παράσταση Κόμης Δράκουλας την Κυριακή 26/05…

20 Μαΐου, 2024