Κυπρος

Διπλασιάστηκαν Ρώσοι και Ιρανοί που ζουν στα κατεχόμενα – Πόσοι ήρθαν φέτος

Χιλιάδες είναι ο Ρώσοι και οι Ιρανοί που έφτασαν τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 στα κατεχόμενα, αγόρασαν ακίνητα και άρχισαν να ζουν εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον τουρκοκυπριακό τύπο.

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η τουρκοκυπριακή Diyalog αναφέρει πως οι Ρώσοι και οι Ιρανοί είναι αυτοί που φτάνουν στα κατεχόμενα σε μεγαλύτερους αριθμούς.

Συγκεκριμένα, γράφει ότι ο αριθμός των Ρώσων που ήρθαν στα κατεχόμενα τους πρώτους 9 μήνες του τρέχοντος έτους ήταν 38,727. Την ίδια περίοδο πέρυσι, ο αριθμός αυτός ήταν 20,241.

Παράλληλα, το τ/κ μέσο σημειώνει πως όπως οι Ρώσοι που ήρθαν στα κατεχόμενα,  έτσι και οι Ιρανοί αγόρασαν ακίνητα και άρχισαν να ζουν εκεί.

«Ο αριθμός των Ιρανών που ήρθαν στα κατεχόμενα τους πρώτους 9 μήνες του τρέχοντος έτους ήταν 32, 497. Ο αριθμός των αφίξεων την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν 23,147».

Ουκρανοί και Ισραηλινοί συμπληρώνουν το «καρέ»

Μετά τους Ρώσους και Ιρανούς πολίτες, οι Ουκρανοί και Ισραηλινοί πολίτες ξεχωρίζουν στις αγορές ακινήτων, αναφέρει η Diyalog.

Ειδικότερα, σημειώνει πως ο αριθμός των Ουκρανών που ήρθαν στα κατεχόμενα τους πρώτους 9 μήνες του έτους ήταν 7,360, προσθέτοντας πως αν και σχεδόν οι μισοί από αυτούς ήρθαν για να εργαστούν, η πλειοψηφία τους δραπέτευσαν από τον πόλεμο και αγόρασαν περιουσία στο νησί.

Αναφέρεται ακόμη, ότι σημαντική μερίδα από τους 1.158 Ισραηλινούς πολίτες που ήρθαν στα κατεχόμενα τους πρώτους 9 μήνες του έτους αγόρασαν κατοικίες στην περιοχή Τρικώμου.

Ακριβότερες οι τιμές των ακινήτων στα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές

Επιπρόσθετα, εστιάζοντας στο ζήτημα των τιμών των ακινήτων, η Diyalog περιγράφει ότι οι τιμές των ακινήτων στα κατεχόμενα είναι υψηλότερες από τις τιμές των ακινήτων στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημειώνει ότι «είναι κατάλληλες για ξένους (αγοραστές)».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ειδικά στην περιοχή του κατεχόμενου Τρικώμου, οι τιμές των ακινήτων έχουν διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο. Ενώ πριν από ένα χρόνο η τιμή ενός διαμερίσματος ενός υπνοδωματίου ήταν περίπου 65.000 στερλίνες, τώρα είναι πάνω από 150.000 στερλίνες.

Επίσης, αναφέρει πως οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται επίσης ραγδαία στις κατεχόμενες περιοχές Καραβά, Λαπήθου, Βασίλειας, Μπέλα Μπάις, Καζάφανι και Αγίου Αμβροσίου. «Ωστόσο, αυτή η αύξηση των τιμών δεν δημιουργεί πρόβλημα για τους ξένους αγοραστές. Ορισμένοι αγοραστές δηλώνουν μάλιστα ότι οι τιμές είναι πολύ προσιτές», σημειώνει η εφημερίδα.

Θα ανεγερθούν 5.000 νέες κατοικίες στο Τρίκωμο

Η εφημερίδα κάνει παράλληλα λόγο για μεσιτικά γραφεία που αναφέρουν ότι η ζήτηση για επαύλεις, ειδικά για όσες βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, έχει αυξηθεί πολύ, ενώ μια έπαυλη 4 υπνοδωματίων, που μέχρι πέρυσι ήταν γύρω στις 250,000 στερλίνες, πρόσφατα βρήκε αγοραστή για 1,550,000 στερλίνες.

Αναφέρεται ότι έχει ληφθεί έγκριση για περίπου 5 χιλιάδες νέα στεγαστικά έργα στο Τρίκωμο  «το οποίο ονομάζεται ‘λαμπρό αστέρι’ της ‘βόρειας Κύπρου’» και η κατασκευή θα ολοκληρωθεί το 2024.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Ροη Ειδησεων

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Φυλάκιση 11 χρόνων σε 20χρονο για βιασμό

Ποινή φυλάκισης διάρκειας έντεκα ετών, επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Αμμοχώστου, σε άντρα ηλικίας 20 ετών,…

28 Ιουνίου, 2024

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν οι ναυαγοσώστες

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν στις 25 Ιουλίου οι ναυαγοσώστες, σε σχέση με την στελέχωση…

28 Ιουνίου, 2024

Γιάννης Καρούσος στην επίσημη διαβεβαίωση του: «Ξεκινάμε δουλειά για να υλοποιήσουμε το όραμα μας»

Την επίσημη διαβεβαίωση του ενώπιον της Εφόρου Εκλογής, Βοηθό Επάρχου κυρίας Φλώρας Γεωργίου, έδωσε ο…

28 Ιουνίου, 2024

Φόνος Αγγελή: Στη φυλακή για 9 χρόνια ο 42χρονος

Σε ποινή φυλάκισης εννέα χρόνων καταδίκασε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Αμμοχώστου τον 42χρονο κατηγορούμενο για τον…

28 Ιουνίου, 2024

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη με τίτλο «Διαχείριση Αποβλήτων – Παρόν και Μέλλον»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη με τίτλο «Διαχείριση Αποβλήτων - Παρόν και Μέλλον» την Πέμπτη…

28 Ιουνίου, 2024

Διευκρινίσεις Υπουργείου Παιδείας για κινητά στα σχολεία

Σε σχέση με τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού για τη χρήση κινητών…

28 Ιουνίου, 2024