«Δώρον άδωρον» οι επιχορηγήσεις για ηλεκτρικό όχημα, λέει η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου

Τα ποσά επιχορήγησης είναι μεν σχετικά μεγάλα, όμως είναι «δώρον άδωρον» για το μέσο πολίτη

161c2c3c711786 12 επιχορήγηση, ηλεκτρικό όχημα

Τα ποσά επιχορήγησης είναι μεν σχετικά μεγάλα, όμως είναι «δώρον άδωρο» για το μέσο πολίτη και ειδικά για τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, που ακόμα και με την επιχορήγηση δεν μπορούν να αγοράσουν τέτοιου κόστους αυτοκίνητο αναφέρει σε ανακοίνωση της η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει όλες τις κατάλληλες κινήσεις για να βοηθήσει την ηλεκτροκίνηση από μη ορυκτά καύσιμα και να αναπτυχθεί για όλο τον πληθυσμό, αναφέρεται και προστίθεται ότι το ποσό της επιχορήγησης πρέπει να έχει εισοδηματικά κριτήρια και το ποσό της χορηγίας να είναι αντιστρόφως ανάλογο του εισοδήματος του αιτούντος.

«Η επιχορήγηση για απόσυρση παλιού οχήµατος και αντικατάστασή του µε καινούριο ηλεκτρικό η υβριδικό «plug-in» (δηλ. που μπαίνει στην πρίζα) είναι βέβαια σαν θέμα αρχής θετική ενέργεια και η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου την αντιμετωπίζει θετικά. Όμως η κάθε ενέργεια κρίνεται από τα αποτελέσματα που αυτή θα φέρει και για ποιους. Όντως θα μειωθούν οι ρύποι ή θα παράγουμε ρεύμα από ορυκτά καύσιμα για να κινούμε ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα; Θα μπορέσει ο μέσος πολίτης και ο κάθε πολίτης να επωφεληθεί από τα σχέδια ή μόνο ορισμένοι; Οι λεπτομέρειες των όποιων σχεδίων καθορίζουν αν αυτά πετυχαίνουν το στόχο τους ή αν εξυπηρετούν συμφέροντα», αναφέρεται.

Αναφορικά με τα κυβερνητικά σχέδια η Περιβαλλοντική Κίνησης Κύπρου αναφέρει ότι, οι τιµές των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στην Κύπρο, κυµαίνονται από περίπου €30.000 μέχρι περίπου €60.000 ενώ υπάρχουν και μερικά πολύ ακριβότερα. Υπάρχουν και τα πολύ μικρά αυτοκίνητα που όμως δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του μέσου Κύπριου.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί προς τις εταιρείες εισαγωγής και τους κατασκευαστές ώστε να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους και τις τιμές των ηλεκτρικών οχημάτων. Με την πώληση περισσότερων αυτοκινήτων θα έχουν ίσως και περισσότερο κέρδος παρά με την πώληση λίγων και ακριβών. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι το κόστος των αυτοκινήτων είναι απαγορευτικό για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα ακόμα και μετά τη χορηγία, θα πρέπει το ποσό της επιχορήγησης να έχει εισοδηματικά κριτήρια και το ποσό της χορηγίας να είναι αντιστρόφως ανάλογο του εισοδήματος του αιτούντος», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Περιβαλλοντική Κίνησης Κύπρου αναφέρει ακόμα ότι η έλλειψη υποδομών επαναφόρτισης και στάθμευσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε χώρους που να εξυπηρετούν τον πολίτη, είναι επίσης ένας ανασταλτικός παράγοντας για την αγορά του και απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση «να μη βάζει την άμαξα μπροστά από το άλογο. Χωρίς υποδομές φόρτισης δεν μπορεί να εξαπλωθεί η χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων».

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου «πιστεύει πως ο πολίτης δύσκολα θα αγοράσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο, λόγω αυτονομίας κίνησης αλλά κυρίως λόγω κόστους και έλλειψης υποδομών φόρτισης. Η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει όλες τις κατάλληλες κινήσεις για να βοηθήσει την ηλεκτροκίνηση από μη ορυκτά καύσιμα να αναπτυχθεί για όλο τον πληθυσμό και όχι μόνο για τους εύπορους» καταλήγει η ανακοίνωση.

(ΚΥΠΕ/ΤΒ/ΓΒΑ)