Δρ.Αρμεύτης: Δραματικές οι ώρες εντός κι εκτός ΜΕΘ – Μόνη λύση το lockdown (ΒΙΝΤΕΟ)

"Θα ήταν προτιμότερο να προχωρούσαμε πριν ένα μήνα (σ.σ Νοέμβριο), με ένα αυστηρό καθολικό Lockdown"

2yp08xyaysu Coronavirus, ΔΡ.ΑΡΜΕΥΤΗΣ, νέα μέτρα

Με έναν σκληρό και παράλληλα δραματικό τόνο ο δρ.Χάρης Αρμεύτης, πνευμονολόγος και μέλος του ΠΙΣ περιέγραψε στο ΣΙΓΜΑ στις 8/12 την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας και εξήγησε γιατί είναι επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής αυστηρότερων μέτρων και δη ενός lockdown. Το μέτρο του lockdown είναι κατά τον πνευμονολόγο το μόνο μέτρο που περιορίζει σε μεγάλο βαθμό διασπορά και νοσηλείες.

«Δεν υπάρχει ιδανικό μέτρο προφύλαξης που να περιορίζει και τη διασπορά της νόσου και τις εισαγωγές στα Νοσοκομεία χωρίς να περιορίζει ατομικές ελευθερίες και οικονομική δραστηριότητα». «Στην κατάσταση που βρισκόμαστε τόνισε, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε πιο αυστηρά μέτρα. Διαφορετικά θα πάρουμε πάνω μας ένα εξαιρετικό υψηλό ρίσκο». Εξήγησε ότι όταν λέμε ρίσκο εννοούμε τη διαχείριση των ασθενών. «Σε αυτό το κομμάτι τα πράγματα αλλάζουν μέρα με τη μέρα.

Δείτε εδώ: Κρίσιμη η σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για την λήψη αποφάσεων

«Η σταδιακή κλιμάκωση των μέτρων είδαμε να εφαρμόζεται στην Ευρώπη χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Άποψη μας ήταν ότι θα ήταν προτιμότερο να προχωρούσαμε πριν ένα μήνα (σ.σ Νοέμβριο), με ένα αυστηρό καθολικό Lockdown. Φαίνεται να είναι ο μόνος τρόπος που μειώνει περιστατικά και πίεση σε σύστημα υγείας». Αν το κάναμε αυτό είπε ο δρ.Αρμεύτης τώρα θα μπορούσαμε να ανοίξουμε τις δραστηριότητες ενόψει γιορτών. Αυτή τη στιγμή ο κόσμος έχει κουραστεί, συνέχισε.

Ο πνευμονολόγος είπε ότι οι ΜΕΘ είναι ο χώρος που δίδεται η ύστατη προσπάθεια για να σωθεί μια ζωή. «Πολλές φορές δεν είναι και η λύση όμως, πρέπει να κάνεις πολλά πράγματα πριν φθάσει ο ασθενής εκεί. η πανδημία αυτή δείχνει ότι η θνησιμότητα για τους ασεθενείς στις ΜΕΘ είναι αυξημένη. Αυτό που φοβόμαστε είναι να μην φθάσουμε στο σημείο να μην έχουμε κρεβάτι ΜΕΘ, δεν είμαστε μακριά απ’ αυτό το σημείο», τόνισε ο πνευμονολόγος.

«Πρέπει να αντιληφθούμε πώς περνάνε όλοι αυτοί οι ασθενείς. Δεν έχουν τους δικούς τους. Την ώρα που διασωληνώνεις ένα άτομο, δεν έχει εκεί ένα δικό του άνθρωπο να του σφίξει το χέρι».

«Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε πιο αυστηρά μέτρα, είτε έρχονται Γιορτές είτε όχι. Να χαλαρώσουμε μέτρα στη βάση ποιων δεδομένων;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πνευμονολόγος.

«Είτε θέλουμε να το παραδεχθούμε είτε όχι, πήγαμε καλά στην πρώτη φάση όπως και η Ελλάδα λόγω πειθαρχίας και αυστηρών μέτρων. Τα δεδομένα στις ΜΕΘ μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. Όλοι κινδυνεύουμε απ’ αυτή την πανδημία. Γιατί κανείς δεν ξέρει πώς θα ανταπεξέλθει ο οργανισμός του».

Τέλος σημείωσε ότι πρέπει να εντοπιστεί άμεσα ένα μεγάλο Νοσοκομείο Αναφοράς. Χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το ότι είναι ορισμένο ως Νοσοκομείο Αναφοράς το Αμμοχώστου που δεν έχει ΜΕΘ. «Να γίνουν Αναφοράς είτε το Λεμεσού είτε το Λευκωσίας. Μην περιμένουμε να γεμίσουν τα νοσοκομεία να συνεδριάσουμε να βρούμε το κατάλληλο σχέδιο και νοσοκομείο, τότε θα είναι αργά», κατέληξε ο δρ.Αρμεύτης.

Δείτε το Βίντεο:

Πηγή: Sigmalive