Δρ.Αρμεύτης: Το lockdown είναι η αποτυχία εφαρμογής μέτρων

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2021 01 20T121657.125 Coronavirus, ΔΡ.ΑΡΜΕΥΤΗΣ

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο Δρ. Χάρης Αρμεύτης, ο οποίος μίλησε για το lockdown και για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, επικρίνοντας τους χειρισμούς της Κυβέρνησης.

Αρχικά ανέφερε ότι lockdown σημαίνει εκδήλωση ανικανότητας μιας χώρας να εφαρμόσει αποτελεσματικά μέτρα. «Αυτό είναι το lockdown, μία αποτυχία να εφαρμόσεις μέτρα».

Πρόσθεσε ότι για οκτώ μήνες οι οίκοι ευγηρίας ήταν στο έλεος του θεού με τους ηλικιωμένους να μένουν απροστάτευτοί. «Φανήκαμε ανίκανοι να εφαρμόσουμε μαζικά rapid τεστ». Πρόσθεσε ότι άνοιξαν τα αεροδρόμια χωρίς ουσιαστικό έλεγχο με αποτέλεσμα να ξαναέρθει ο ιός στην Κύπρο. «Εφαρμόσαμε αντιφατικά μέτρα και εξοργίσαμε τους πολίτες, ενώ αφήσαμε ανοικτές μερικές επιχειρήσεις όπου υπήρχαν συμφέροντα και άλλες τις κλείσαμε».

Συμπλήρωσε ότι υπάρχει μια αλυσίδα με ημερήσια κρούσματα, αύξηση νοσηλειών, ανάγκες στις ΜΕΘ και καταγραφή θανάτων. «Αυτή τη στιγμή είμαστε στο τελευταίο κομμάτι της αλυσίδας».

Αναγνώρισε το χαμηλό ποσοστό θανάτων στην Κύπρο, καθώς είναι πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο που υπάρχει παγκοσμίως.

Παράλληλα, είπε ότι υπάρχουν χώρες που έλεγξαν το πρόβλημα όπως η Ταιβάν. «Αν δεν παίρναμε μέτρα πολύ πιθανό να μετρούσαμε 1.500 θανάτους, δηλαδή κάθε σπίτι θα είχε απώλεια».

Για τις ενδεχόμενες χαλαρώσεις ανέφερε πως θα είναι παρακινδυνευμένες και θα εξαρτηθούν τον Φεβρουάριο. Τόνισε ότι οι εμβολιασμοί είναι ένας παράδειγμα κακής οργάνωσης. «Υπάρχει αγωνία στον κόσμο και οι ηλικιωμένοι μας παίρνουν τηλέφωνο και ρωτούν για τα εμβόλια». Επεσήμανε ότι θα ήταν η αρχή του τέλους αν εξασφαλίζαμε εμβόλια.

Τέλος ανέφερε ότι αν υπήρχε μαζικός εμβολιασμός και εμβολιάζονταν το 60% του πληθυσμού, σε δυόμιση μήνες η Κύπρος θα επανερχόταν στην κανονικότητα. «Με τις άστοχες κινήσεις οδηγήσαμε την οικονομία μας σε άσχημα μονοπάτια».