Δρ. Ιωαννίδης: «Επειδή περάσαμε μια πανδημία να μην κυνηγάμε κάθε νέο ιό»

«Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να τρελαθούμε επειδή περάσαμε μια πανδημία με την COVID19»

15A0758C 4B95 4180 8E1B 606FB8149767

Βρισκόμαστε σε ένα κύμα το οποίο είναι μέσα πλέον στην ενδημική φάση του ιού, στην οποία η Κύπρος βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο περίπου, που χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό κρουσμάτων αλλά από πάρα πολύ μικρό αριθμό νοσηλειών και θανάτων, ανέφερε ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Στάνφορντ, Δρ. Γιάννης Ιωαννίδης, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο».

Όπως είπε, πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με τον ιό ενώ τόνισε πως δεν χρειάζεται πανικός.

«Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε ένα «Χόκους Πόκους» και να εξαφανίσουμε τον ιό. Δεν είναι ιός ο οποίος εξαφανίζεται. Είναι ένας ιός που κυκλοφορεί ευρύτατα, έχει πολύ μεγάλη ικανότητα να μεταδίδεται, τα εμβόλια ήταν πολύ καλά που χρησιμοποιήθηκαν για να μειώσουν τις πιθανότητες θανάτου. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να προστατεύουν στη διάδοση του ιού. Ο αριθμός των θανάτων και διασωληνώσεων είναι σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει εάν ανέμενε αυτή την αναζωπύρωση, ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε πως μέσα στο πλαίσιο της ενδημίας ενός ιού αναμένουμε ότι θα υπάρχουν κάποια κύματα. Κάθε εποχή είναι διαφορετική, δεν μπορούμε να προβλέψουμε την ένταση.

Είναι κάτι αναμενόμενο, πρόσθεσε.

Σχετικά με την 4η δόση και σε ποιους θα πρέπει να χορηγηθεί, ανέφερε πως για τον ευρύ πληθυσμό αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο τεκμήριο να λέει πως αξίζει τον κόπο να γίνει, δεν μπορεί ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο να γίνονται άλλες δόσεις.

Σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων είπε πως δεν αποτελεί παγκόσμια απειλή.

«Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να τρελαθούμε επειδή περάσαμε μια πανδημία με την COVID19, να κυνηγάμε τον κάθε νέο ιό. Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι μπορεί να έχουμε κάποιες επιδημίες που μπορεί να αποκτήσουν πανδημικό χαρακτήρα», πρόσθεσε.