Δρ.Ιωαννίδης: «Λάθος η στρατηγική για 4η δόση – Δεν ξέρουμε την ασφάλεια των επαναληπτικών δόσεων»

Ο Καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορτ κος Ιωάννης Ιωαννίδης, σε παρέμβασή του στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, δήλωσε ότι η Κύπρος πέρασε ήδη από την πανδημία στην ενδημική φάση.

Έκανε ανάλυση της ερμηνίας του, ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε στο πώς η Κύπρος διαχειρίστηκε την πανδημία.

«Η Κύπρος από την πρώτη στιγμή έδωσε πολύ μεγαλύτερο βάρος στην επιδημιολογική επιτήρηση και στον μεγάλο αριθμό τεστ, κάτι που προσωπικά αλλά και πολλοί άλλοι επιστήμονες το ζητούσαμε να γίνει, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τα μάτια μας στραμμένα πάνω στη διάδοση του επιδημικού κύματος και ποιο ακριβώς μολύνονται και πόσο συχνά. Αυτό ακριβώς έκανε η Κύπρος, χώρες που αργήσανε όπως η Ελλάδα, βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη κατάσταση, νομίζω επίσης η Κύπρος είχε καλύτερα οργανωμένο σύστημα υγείας και ποτέ δεν βρέθηκε να φτάσει στο όριο της πληρότητας…επίσης ο πληθυσμός είναι κάπως πιο νεανικός από ότι στην Ελλάδα. Η δικιά μου η ερμηνεία είναι ότι στην Κύπρο έχει  γίνει ήδη η μετάβαση από την πανδημία στην ενδημική φάση όπως και σε πολλές άλλες χώρες. Άλλες χώρες συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται όπως είναι και η Ελλάδα… δεν ισχύει όμως αυτό για την Κύπρο, είναι σε πολύ διαφορετική κατάσταση.»

Κακή στρατηγική

Οι χώρες που προχώρησαν σε 4η δόση, σύμφωνα με τον Δρ. Ιωαννίδη, έλαβαν μια κακή στρατηγική. Εξήγησε ότι τα δεδομένα που υπάρχουν στα χέρια μας δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι υπάρχει ασφάλεια στην επανάληψη των δόσεων.

«Τα εμβόλια που έχουμε διαθέσιμα αυτή τη στιγμή δεν είναι πολύ αποτελεσματικά να σταματήσουμε την διάδοση του επιδημικού κύματος…εξακολουθούν να έχουν αποτελεσματικότητα για τη μείωση των θανάτων και τις σοβαρές εκβάσεις της νόσου και ειδικά σε άτομα μεγάλης ηλικίας και σε ευπαθείς ομάδες. Άρα λοιπόν, αν μπορούμε να έχουμε κάτι καλύτερο γιατί όχι; Από την άλλη το να έχουμε τη φιλοσοφία ότι θα πάμε σε τέταρτη δόση κάθε λίγους μήνες, και Πέμπτη και έκτη, δεν το βρίσκω σε πολύ καλή στρατηγική, δηλαδή στηρίζεται σε έλλειψη δεδομένων αυτή τη στιγμή…» εξήγησε ο καθηγητής.

Τα στοιχεία που λαμβάνουμε από άλλες χώρες σχετικά με την μετάλλαξη Omicron, σύμφωνα με τον Δρ.Ιωαννίδη είναι ότι σε κάποιες χώρες, όπως είναι η Νότιο Αφρική,  έχει κλείσει τον κύκλο της. Έχει εκτεταμένη παρουσία όπως ΗΒ και Κύπρος, όπου δεν έχει ολοκληρωθεί όμως το κύμα. Υπάρχει περίπτωση να υπάρξει και άλλη παραλλαγή στο μέλλον αλλά αυτό είναι μια πρόβλεψη που δεν μπορεί κανείς να κάνει.

Τέλος, εξήγησε πως μια χώρα μπορεί να φτάσει από την πανδημική στην ενδημική φάση.

«Η μετάβαση από την πανδημική στην ενδημική φάση σημαίνει ότι έχουμε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού το οποίο είτε έχει μολυνθεί είτε έχει εμβολιαστεί, άρα έχει κάποιο υπόβαθρο κάποιας ανοσίας. Ο συγκεκριμένος κορωνοϊός δεν φαίνεται να είναι ένας ιός ο οποίος πρόκειται να εξαφανιστεί. Θα μείνει μαζί μας, όπως έχουν μείνει άλλοι τέσσερις κορωνοϊοι οι οποίοι εμφανίζονται κάθε χρόνο σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό, άρα θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει όταν έχουμε ήδη ένα υπόβαθρο ανοσίας και συνήθως τους χειμερινούς μήνες ο ιός αυτός ξανάρχεται. Στην Κύπρο λοιπόν, όπου έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί και έχουμε πιθανότατα περίπου τον μισό πληθυσμό μπορεί και παραπάνω να έχει μολυνθεί τουλάχιστον μια φορά, έχουμε τη μεγάλη πλειοψηφία να έχει ήδη περάσει μια φορά την ανοσία είτε από τη μόλυνση είτε από τον εμβολιασμό. Η Όμικρον είναι ένα χαρακτηριστικό κύμα το οποίο έχει τεράστια δυνατότητα μετάδοσης, βλέπουμε ένα εκρηκτικό κύμα με πάρα πολλές χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα, πολύ δύσκολο να αναχαιτιστεί είτε από τη φυσική ανοσία είτε από την εμβολιαστική ανοσία, αλλά έχοντας αυτό το υπόβαθρο, βλέπουμε ότι οι θάνατοι και οι επιπτώσεις πάνω στο σύστημα υγείας δεν είναι αντίστοιχες με αυτές που βλέπαμε στην αρχή της πανδημίας, όταν ο πληθυσμός ήταν παρθένος και χώρες που δεν έλαβαν σωστά μέτρα, δυστυχώς το πληρώσανε πάρα πολύ άσχημα. Η Κύπρος τα πήγε πολύ καλά, λόγω πολύ καλής επιδημιολογικής επιτήρησης, συνεχίζει να τα πηγαίνει καλά, νομίζω ότι υπάρχει κάθε λόγος να αισιοδοξεί κάποιος ότι και με το κύμα της Όμικρον δεν θα έχουμε μεγάλους αριθμούς θανάτων, θα είναι συνήθως στα συνηθισμένα προπανδημικά επίπεδα δηλαδή σε ενδημικά επίπεδα.»

FamagustaNews

Ροη Ειδησεων

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Έλαβε εξιτήριο ο 17χρονος Σωτήρης – Συγκινεί το μήνυμα του πατέρα του

Εξιτήριο από το Νοσοκομείο Αμμοχώστου έλαβε ο 17χρονος Σωτήρης από το Παραλίμνι ο οποίος ενεπλάκη…

21 Μαΐου, 2024

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Παράνομος αλλοδαπός αφέθηκε ελεύθερος αντί να απελαθεί

Ελεύθερος αφέθηκε παράνομος αλλοδαπός αντί να μεταφερθεί στο Κέντρο Φιλοξενίας Μενόγειας από κρατητήρια του Αστυνομικού…

21 Μαΐου, 2024

Χωρίς ετήσια αλλαγή οι αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο τον Φεβρουάριο

Στα ίδια περίπου επίπεδα κινήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2024 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του…

21 Μαΐου, 2024

Σε κρίσιμη κατάσταση 15χρονος που έπεσε από ταράτσα πολυκατοικίας

Κρίσιμα διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας 15χρονος οποίος έπεσε από ύψος 16 μέτρων, ενώ βρισκόταν…

21 Μαΐου, 2024

ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ: Παράκληση για την μικρή Ελευθερία η οποία θα μεταβεί στο εξωτερικό για μεταμόσχευση

Παράκληση θα γίνει στον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού για την μικρή Ελευθερία η οποία δίνει…

21 Μαΐου, 2024

Επιτακτική ανάγκη η συνεχής επένδυση στον τουρισμό

Τις τελευταίες δεκαετίες ο Δήμος Παραλιμνίου και η επαρχία Αμμοχώστου ευρύτερα, πρωτοστατούν στον τομέα του…

21 Μαΐου, 2024