Δρ Ιωαννίδης: Το τέλος της πανδημίας στην Κύπρο, ήταν πέρσι (ΒΙΝΤΕΟ)

"Το τέλος της πανδημίας για την περίπτωση της Κύπρου μπορούμε να το οριοθετήσουμε ακόμη και πέρσι"

9045129d9fcaa150b6a48016b3ad3241

Το τέλος της πανδημίας για την περίπτωση της Κύπρου μπορούμε να το οριοθετήσουμε ακόμη και πέρσι, είπε μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο ο  επιδημιολόγος Δρ Ιωάννης Ιωαννίδης.

Σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου ο δρ Ιωαννίδης είπε πως η χώρα μας διαχειρίστηκε πολύ σωστά την πανδημία και είχε καλά αποτελέσματα. «Δεν είδαμε καμία αύξηση των θανάτων. Νομίζω θα συνεχίσει έτσι».

Σημείωσε πως, αυτή τη στιγμή τo σύστημα υγείας των περισσότερων χωρών της ΕΕ αλλά και στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να πιέζεται λόγω της Όμικρον και είναι πολύ λογικό να γίνεται προσπάθεια οι χώρες να περάσουν «στην επόμενη ημέρα. Δεν μπορούμε να ζούμε με την πανδημία για πάντα».

Θέση του δρ Ιωαννίδη, είναι πως η Όμικρον είναι σαν ένα ενδημικό κύμα παρά σαν ένα πανδημικό. «Για παράδειγμα στην Κύπρο έχουμε ένα μεγάλο μέρους του πληθυσμού που έχει μολυνθεί, ένα μεγαλύτερο μέρος που έχει εμβολιαστεί. Ή το ένα ή το άλλο, είναι σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός. Είναι σπάνιο πλέον νa έχουμε κάποιον που είτε δεν έχει μολυνθεί ή δεν έχει εμβολιαστεί. Άρα είμαστε σαφώς στην επόμενη φάση».

«Ο κορωνοϊός θα παραμείνει στην κοινότητα. Θέλω να είμαι αισιόδοξος. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε και εάν θα υπάρξει μετάλλαξη πιο ισχυρή και επιθετική. Το εάν θα χρειαστούμε να επαναλάβουμε δόσεις εμβολίων αυτό θα φανεί στη συνέχεια», σημείωσε ο δρ Ιωαννίδης.

Τέλος είπε πως, παλιά γινόταν η προσπάθεια να πείσουμε τον κόσμο να μην λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ τώρα προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο να μην λέει ότι υπάρχει πρόβλημα.