Δρ Καραγιάννης: Γιατί επαναμολύνονται άτομα που νόσησαν πρόσφατα

«Αυτοί που χρειάζονται τέταρτη δόση είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται ιδιαίτερα θετικά στα εμβόλια»

1234567 8 Αντρέας Καραγιάννης, εμβολιασμοΣ, Επαναλειμώξεις, Κρούσματα, Μετάλλαξη Όμικρον

Σταθερά γύρω στα 2,5 χιλιάδες φαίνεται ότι είναι τα κρούσματα στην Κύπρο, με το ενδεχόμενο χαλαρώσεων να είναι πιθανό.

Μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο ο δρ Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε ότι η Όμικρον όπως φαίνεται έχει επικρατήσει στην Κύπρο σχεδόν στον 96-97%.

«Υπάρχει ακόμη η Δέλτα στην κοινότητα και είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι θάνατοι που βλέπουμε τώρα οφείλονται στο Δέλτα στέλεχος και όχι στο Όμικρον. Αυτό θα φανεί και στα επόμενα αποτελέσματα ταυτοποίησης» εξήγησε ο δρ Καραγιάννης.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χαλαρώσεων ανέφερε ότι μερικές χαλαρώσεις μπορούν να υιοθετηθούν.

«Η αποκλιμάκωση είναι ραγδαία. Έχουμε σκαλώσει σε ένα επίπεδο και από εκεί και πέρα πρέπει να περιμένουμε περισσότερο χρονικό διάστημα για να πέσουν τα κρούσματα πιο κάτω.

Αυτό με ανησυχεί γιατί εφόσον έχουμε μια ιδιαίτερη μετάδοση στην κοινότητα υπάρχει κίνδυνος να μεταλλαχτεί  ο ιός περισσότερο.

Από την άλλη πλευρά το συγκεκριμένο στέλεχος φαίνεται ότι προκαλεί επαναλοιμώξεις σε άτομα που νόσησαν πολύ πρόσφατα. Δεν το είχαμε δει αυτό στο παρελθόν σε τέτοιο μεγάλο βαθμό, δηλαδή κάποιος να επαναμολύνεται με το ίδιο στέλεχος» ανέφερε ο δρ Καραγιάννης.

Συνέχισε λέγοντας, «Φαίνεται ότι η ανοσιακή απάντηση σε κάποια άτομα δεν είναι ιδιαίτερα έντονη ούτως ώστε αν επανεκτεθεί το άτομο να αποτρέψει την μόλυνση. Αυτά τα άτομα επαναμολύνονται και παρουσιάζουν συμπτώματα τα οποία είναι ήπια», είπε ενώ εξήγησε ότι συνήθως εκείνοι που επαναμολύνονται είναι περισσότερο άτομα που δεν εμβολιάστηκαν.

«Στους εμβολιασμένους, κάποιοι που εμβολιάστηκαν διπλά, έχουν παρουσιάσει επαναλοίμωξη αλλά όχι οι τριπλά εμβολιασμένοι».

Κλείνοντας μίλησε για το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης λέγοντας ότι η τέταρτη δόση συζητήθηκε και την προηγούμενη φορά και χθες και όπως ενημερώθηκε να συζητηθεί και στην επιτροπή εμβολιασμού, αλλά αναμένουν και τις αποφάσεις από ΕΜΑ.

«Η γενική αντίληψη είναι ότι αυτοί που χρειάζονται τέταρτη δόση είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται ιδιαίτερα θετικά στα εμβόλια» ανέφερε ο δρ Καραγιάννης.