Δρ Καραγιάννης: Καλό που συμπεριλάβαμε και τους Τ/κ στην ποσότητα εμβολίων που ζητήσαμε από την ΕΕ

Ο Καθηγητής ξεκαθάρισε στον ΑΝΤ1 ότι ακόμα και αν οι τ/κ δεν αποδεχτούν αυτή τη χειρονομία είναι καλό που το Υπουργείο Υγείας τους συμπεριέλαβε στα 1.2 εκατομμύρια εμβόλια που ζήτησε από την ΕΕ.

ImageHandler 7 Coronavirus

Ως ενθαρρυντικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να προχωρήσει συλλογικά στην παραγγελία του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρ Πέτρος Καραγιάννης.

Φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πεπεισμένη ότι αυτή τη στιγμή η εξασφάλιση ποσότητας εμβολίων από τις πρώτες κιόλας δόσεις είναι η καλύτερη επιλογή την ίδια ώρα που η Κύπρος μεταβίβασε ήδη το αίτημα της για την ανάγκη 1.2 εκ. εμβολίων.

Όσον αφορά την συμπερίληψη και των τουρκοκυπρίων στην ποσότητα εμβολίων που ζήτησε το Υπουργείο Υγείας, ο δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι είναι μια καλή κίνηση εφόσον όταν η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ το έπραξε ως ολόκληρη επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι μόνο το ελεύθερο τμήμα.

«Επομένως κατ’ επέκταση και για πολιτικούς λόγους είναι καλό να συμπεριλάβουμε και τους τουρκοκύπριους, παρόλο του ότι μπορεί να μην αποδεχτούν αυτή τη χειρονομία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην κάμερα του ΑΝΤ1

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι η ποσότητα που παράγγειλε η Κύπρος είναι αρκετά ικανοποιητική εφόσον μόνο το 10% όσον εμβολιάστηκαν από την μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, χρειάστηκε και δεύτερη δόση για να αναπτύξει αντισώματα.

Έπειτα, ο Καθηγητής ξεκαθάρισε ότι δεν επικεντρώνεται μόνο στις μελέτες του συγκεκριμένου εμβολίου απλά δεν μπορεί να προχωρήσει σε κάποια σύγκριση, ώστε να αποφασίσει ποιο είναι το καλύτερο, εφόσον οι υπόλοιποι δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμα τα δεδομένα τους.

«Οι προσεγγίσεις είναι τέτοιες που μάλλον θα έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα για αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεριμνήσει να εξασφαλίσει κάποιες δόσεις, τουλάχιστον από το πρώτο εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δρ Καραγιάννης.

Σε σχέση με το εμβόλιο της Ρωσίας, ο Καθηγητής διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει δημοσιοποίηση μίας εμπεριστατωμένης, επιστημονικής μελέτης σε κάποιο επίσημο περιοδικό, ούτε και σχολιάστηκε από ειδικούς του χώρου ώστε να υπάρξουν και ενδεχόμενες βελτιώσεις, για αυτό και δεν μπορεί να κάνει κάποια σύγκριση και να βγάλει συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Πρόσθεσε δε, ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας μόλις έχει στα χέρια της τα αποτελέσματα της 3ης φάσης, αφού αυτή τη στιγμή γίνονται μελέτες στην Αγγλία, στην Βραζιλία και στην Νότιο Αφρική, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί τέλη του Αυγούστου, τότε θα υποβάλει τον φάκελο στις ρυθμιστικές αρχές για αδειοδότηση.

Στη συνέχεια θα διατεθούν κάποιες ποσότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο (κάτι που υπολογίζεται να γίνει αρχές Νοεμβρίου), και μετά από 2 με 3 εβδομάδες αναμένεται να γίνει και η διανομή στον υπόλοιπο κόσμο. Επειδή λοιπόν, σύμφωνα πάντα και με τα λεγόμενα του δρ Καραγιάννη δεν γνωρίζουμε ακόμα πως ακριβώς θα διανεμηθούν αυτές οι λίγες δώσεις του εμβολίου και με βάση τους δικούς του υπολογισμούς θεωρεί ότι θα το έχουμε στα χέρια μας αρχές του 2021.