Δρ.Καραγιάννης: Καθυστέρηση ανοίγματος σχολείων και όχι κλείσιμο

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2021 01 04T100136.025 Coronavirus, Δρ.Καραγιάννης

Στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο φιλοξενήθηκε το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος μίλησε για τον εντοπισμό του νέου στελέχους του κορωνοϊού στην Κύπρο, για το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και για το ενδεχόμενο εφαρμογής νέων μέτρων.

Αρχικά ανέφερε ότι δεν γνωρίζουν αν η έξαρση του ιού στην Κύπρο συνδέεται με τα 12 κρούσματα μετάλλαξης, που εντοπίστηκαν από την κάθοδο πολίτων από το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσθεσε ότι τα κρούσματα έφτασαν στην Κύπρο πριν εφαρμοστεί η υποχρεωτική καραντίνα, τονίζοντας ότι υπάρχει περίπτωση η μετάλλαξη του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο να υπάρχει από τον Σεπτέμβρη.

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει αν θα υπάρξει lockdown. «Έγινε μια συζήτηση αλλά αισθάνομαι ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει πτώση των κρουσμάτων». Συμπλήρωσε ότι τα Νοσοκομεία δέχονται πίεση, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό ότι υπάρχουν εξιτήρια. «Αν μείνουν έτσι τα δεδομένα καλός, αλλά αν περάσουμε τους 200 νοσηλευόμενους τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα». Εξήγησε ότι δεν μπορούν να μετατραπούν οι θάλαμοι των νοσοκομείων σε Μονάδες Εντατικής θεραπείας, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει κι ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού.

Για τα σχολεία λέχθηκε το ενδεχόμενο να καθυστερήσει το άνοιγμα τους και όχι το κλείσιμο, σε όλες τις βαθμίδες. Συμπλήρωσε ότι δεν είναι σίγουρος αν θα πρέπει να εφαρμοστεί το lockdown, όπως ήταν τον Μάρτιο.

Μιλώντας για τα εμβόλια, ανέφερε ότι η ζήτηση του εμβολίου της Pfizer είναι τεράστια, με αποτελέσματα να παρουσιάζονται ελλείψεις. Εξήγησε ότι τα εμβόλια πρέπει να συντηρούνται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες εξαιτίας του συστατικού του RNA, συστατικό το οποίο είναι ευαίσθητο.

Επιπλέον μίλησε και για τα μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία παράγονται από έναν κλώνο και εντοπίζονται από μια συγκεκριμένη περιοχή της πρωτεΐνης. «Είναι χρονοβόρες διαδικασίες με περιορισμένες δυνατότητες στην παραγωγή. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να παραξουμε εκατομμύρια δόσεις».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «θα μπορούσαμε να κλειστούμε στο σπίτι μας από το Σεπτέμβριο, κάτι το οποίο δεν θα το δεχόταν κανείς». Επεσήμανε ότι τα μέτρα και οι εισηγήσεις της επιδημιολογικής ομάδας ήταν βασισμένα στην εμπειρία του παρελθόντος από διαφορετικούς ιούς. «Ίσως κάποιες προσεγγίσεις μας να ήταν λάθος».

Τέλος ανέφερε ότι κατά την γιορτή των Θεοφανίων, καλό θα ήταν να αποφύγουμε το συνωστισμό.

Πηγή: Sigmalive