Δρ. Κολιού: Τέθηκε το ενδεχόμενο γενικευμένου lockdown, καλύτερα τα τοπικά

"Οι τοπικές απαγορεύσεις στις επαρχίες Λευκωσίας και Αμμοχώστου φαίνεται να μη δούλεψαν"

Coronavirus, Δρ. Κολιού

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε η δρ.Μαρία Κολλιού, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας. Η δρ.Κολιού η οποία μίλησε για τα μέτρα που συζητήθηκαν και θα ανακοινωθούν αύριο από τον Υπουργό Υγείας. Στο τραπέζι όπως είπε τέθηκε και το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown.

Αρχικά ανέφερε ότι τα τελικά συμπεράσματα και αποφάσεις θα βασιστούν στα αποτελέσματα της τελευταίας στιγμής. «Δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω τα μέτρα που θα ανακοινωθούν αύριο».

Πρόσθεσε ότι η Πάφος έχει τη μεγαλύτερη μείωση σε νέα περιστατικά με αποτέλεσμα να την καθιστά σε καλύτερη θέση από οποιαδήποτε άλλη Επαρχία.

Συμπλήρωσε ότι η Λεμεσός έχει παρουσιάσει σταθεροποίηση και είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν πριν το lockdown αλλά συνεχίζει να είναι στην χειρότερη θέση από όλες της Επαρχίες.

Για τις επαρχίες Αμμοχώστου, Λάρνακας και Λευκωσίας ανέφερε ότι έχουν αύξηση των περιστατικών τους με την επαρχία Αμμοχώστου να είναι σε δυσμενέστερη κατάσταση από τις άλλες.

«Δεν βασιζόμαστε μόνο στον αριθμό των κρουσμάτων γιατί αυτό εξαρτάται και από τα δείγματα που υπάρχουν». Συμπλήρωσε ότι συγκριτικά με τον αριθμό των τεστ που γίνονται, φαίνεται να υπάρχει μείωση στα θετικά κρούσματα.

Επεσήμανε ότι σημαντικός παράγοντας είναι ο αριθμός των εισαγωγών στα Νοσοκομεία και κυρίως στις εντατικές καθώς δείχνει το βάρος και το στρες που δέχεται το σύστημα υγεία. «Υπάρχουν 15 ασθενείς στην εντατική, ενώ το όριο που είχαμε βάλει ήταν οι 14 ασθενείς». Εξήγησε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός ανεξάρτητα με το γεγονός ότι έρχονται Χριστούγεννα».

Στη συνέχεια η δρ. Κολιού τόνισε ότι υπήρξαν εισηγήσεις για καθολικό lockdown για δύο εβδομάδες. Αυτό φαίνεται να μην είναι εφαρμόσιμο όπως είπε γιατί δεν μπορεί να χαλαρώσει εύκολα το lockdown όταν παρέλθουν οι 15 μέρες. «Θεωρώ ότι μόνο τα τοπικά lockdown δουλεύουν αν και στη Λεμεσό δεν είχαμε τα αποτελέσματα που θα θέλαμε». Διευκρίνισε ότι οι τοπικές απαγορεύσεις στις επαρχίες Λευκωσίας και Αμμοχώστου φαίνεται να μη δούλεψαν.

Εξήγησε ότι όταν αποφασίστηκε το lockdown σε Λεμεσό και Πάφο, η κατάσταση της Λευκωσίας ήταν πολύ καλύτερη. «Είναι δύσκολο να επιβάλεις ένα γενικευμένο lockdown ενόψει των Χριστουγέννων και θεωρούμε να ότι μπορούν να επιβληθούν πιο στενά μέτρα».

Όσον αφορά τα σχολεία, η δρ. Κολιού ανέφερε ότι τέθηκε υπό συζήτηση το κλείσιμο ορισμένων βαθμίδων και υπάρχουν κάποιες πιθανότητες. «Θα μπορούσαν να κλείσουν πιο γρήγορα τα σχολεία εν όψει των Χριστουγεννιάτικων διακοπών και να συνεχίσουν διαδικτυακά τα μαθήματα τους».

Τέλος ανέφερε ότι μετά την αυριανή συνάντηση που θα έχει η επιδημιολογική ομάδα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα παρθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Δείτε το βίντεο: 

Πηγή: Sigmalive