Δρ Κωστρίκης για κορωνοϊό «Πρέπει να πεθαίνουν 50 και 100 άτομα την ημέρα για πιστέψουν;»

Kostrikis1

Στις Τομές στα Γεγονότα φιλοξενήθηκε το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, Δρ Λεόντιος Κωστρίκης, ο οποίος μίλησε για τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον περιορισμό της έξαρσης του κορωνοϊού, ενώ αναφέρθηκε και για τους θανάτους που ανακοινώνονται καθημερινά, την ώρα που ακόμη υπάρχουν άτομα τα οποία δεν πιστεύουν και δεν τηρούν τα μέτρα.

Αρχικά ανέφερε ότι ελπίζει ότι τα νέα μέτρα θα δουλέψουν παγκύπρια, καθώς είναι αρκετά αυστηρά. Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Υγείας το είπε ξεκάθαρα, ότι για να λειτουργήσουν πρέπει ο κόσμος να τα εφαρμόσει.

Εξήγησε ότι αυτό που προέχει είναι να «δαμάσουμε» την επιδημία για να γλυτώσει ο κόσμος από τον κορωνοϊό.

Διευκρίνισε ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που δείχνουν ότι τα μέτρα είναι σημαντικά και δουλεύουν. «Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το lockdown του Μαρτίου και το τοπικό lockdown σε Λεμεσό και Πάφο. «Ξέρουμε ότι δούλεψαν».

Συμπλήρωσε ότι δεν είναι ό,τι καλύτερο τα μέτρα, αλλά δεν υπάρχει κάτι άλλο εκτός από αυτά και την μάσκα. «Αναμένουμε τα εμβόλια, αλλά προς το παρόν βλέπουμε παγκύπρια να ανεβαίνει ο επιπολασμός και δεν μπορούμε να τον αφήσουμε έτσι».

Παράλληλα, είπε ότι η ψυχοσύνθεση των λαών είναι διαφορετική. «Είναι διαφορετικοί οι Ασιάτες από τους ανθρώπους της κεντρικής Ευρώπης». Συμπλήρωσε ότι υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που αντιδρούν, προσθέτοντας ότι υπάρχει και η ψυχική κούραση εξαιτίας των μαραθώνιων μέτρων που εφαρμόζονται.

Στη συνέχεια, μίλησε και για την κάθοδο των εμβολίων, εξηγώντας πως θα υπάρξει ποικιλία στα εμβόλια και θα φτάνουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές στην Κύπρο. «Με τις πρώτες δόσεις θα εμβολιαστούν 25.000 άτομα, ενώ αναμένονται και τα εμβόλια της AstraZeneca».

Τόνισε ότι ο εμβολιασμός θα πάρει αρκετό καιρό και μπορεί να φτάσει μέχρι το καλοκαίρι. «Το καλοκαίρι θα αρχίσει η κατιούσα του ιού καθώς θα υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που θα είναι εμβολιασμένοι».

Επιπλέον, μίλησε για ποσοστό θνησιμότητας του ιού. «Σε κάθε πανδημία υπάρχει μια ομάδα επιστημόνων που έχουν μια αιρετική άποψη των θεμάτων». Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν άτομα που πιστεύουν ότι πρόκειται για μια απλή γρίπη και δεν δικαιολογούνται τα μέτρα.

«Είναι τουλάχιστον έξι φορές μεγαλύτερη από οποιοδήποτε ιό της γρίπης, με τα ισχύοντα μέτρα». Διερωτήθηκε αν δεν είναι αρκετοί οι θάνατοι που ακούμε κάθε μέρα. «Πρέπει να πεθαίνουν 50 και 100 άτομα την ημέρα για πιστέψουν;», ανέφερε κλείνοντας.

Πηγή: Sigmalive