Δρ.Νικολόπουλος: Από τον Ιούνιο και μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά (ΒΙΝΤΕΟ)

Τι ανέφερε για την πορεία της πανδημίας στην Κύπρο ο δρ.Νικολόπουλος

x tmmrrlfze

Για την πορεία της πανδημίας στην Κύπρο και την αλλαγή που αναμένεται να σημειωθεί με την έναρξη των εμβολιασμών μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Γιώργος Νικολόπουλος.

Ερωτηθείς για το τι πηγαίνει λάθος και κάθε μέρα καταγράφονται θάνατοι, απάντησε ότι οι θάνατοι είναι αποτέλεσμα αυτών που ζήσαμε τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες, όπου υπήρχε αυξημένη μετάδοση στην κοινότητα. Τώρα υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και στα ποσοστά θετικότητας.

Σε ερώτηση για τα εμπορικά κέντρα είπε ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και δεν έχουμε δει κάποιο σημάδι βελτίωσης. Εξήγησε ότι οι αρχές τις επόμενης εβδομάδας μπορούν να μας δείξουν εάν τα μέτρα βοηθούν κάπως, αν και δεν αναμένεται να αλλάξουν δραματικά την εικόνα αλλά υπάρχει ελπίδα ότι ίσως τη σταθεροποιήσουν ή να αρχίσουμε να βλέπουμε μια πτωτική πορεία.

Για το ενδεχόμενο να είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα τώρα για να χαλαρώσουν την πρωτοχρονιά, είπε ότι το διάταγμα είναι ξεκάθαρο, αφορά όλο τον μήνα, αλλά η κατάσταση είναι δυναμική και οργανωμένα σύνολα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αναθεώρηση. Εντούτοις, κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Σημείωσε ότι δεν θα δούμε δραματικές αλλαγές στους αριθμούς των κρουσμάτων μέσα στους επόμενους δύο τρεις μήνες μέχρι την άνοιξη, οι οποίοι θα είναι δύσκολοι. Στη συνέχεια θα έρθουν τα εμβόλια, τα οποία θα βοηθήσουν περισσότερο ανοσοποιώντας ένα κομμάτι του πληθυσμού.

Όσον αφορά στα μέτρα που θα ισχύουν όταν θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί, ανέφερε ότι στην αρχή οι δόσεις που θα πάρουμε και οι ομάδες πληθυσμού δεν θα είναι μεγάλες σε αριθμό, έτσι δεν θα μπορούμε να μιλήσουμε για συλλογική ανοσία. Επεσήμανε ότι η προστασία ουσιαστικά θα αρχίζει από τη δεύτερη δόση, άρα θα χρειαστεί ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό για να θεωρούνται προστατευμένοι. Όμως θα βοηθήσει να αρθεί η πίεση στο σύστημα υγείας. Σύμφωνα με δεδομένα το εμβόλιο της Moderna βοηθάει και στην ασυμπτωματική λοίμωξη και κατ επέκτασιν στο κομμάτι της μετάδοσης.

Εξήγησε ότι μετά το πρώτο εξάμηνο τα πράγματα «θα έχουνε στρώσει αρκετά. Τα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά, θα προστατέψουν και από μετάδοση, άρα από τον Ιούνιο και μετά τα πράγματα μπορούν να είναι διαφορετικά».

Πηγή: Sigmalive