Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, δρ. Ζωή-Δωροθέα Πανά, η οποία μίλησε για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ενώ δήλωσε ότι την μέρα που γίνονταν τα επεισόδια στη Λεμεσό, είχε χάσει την ζωή του ένας γιατρός που έπασχε από κορωνοϊό.
Αρχικά ανέφερε ότι η λέξη κλειδί σε τέτοιες καταστάσεις είναι η αλληλεγγύη. Πρόσθεσε ότι είναι απόλυτα κατανοητός ο θυμός που αισθάνεται ο πολίτης όταν ζορίζεται για τόσους μήνες και αισθάνεται την αδικία στην καθημερινότητα. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και στόχος όλων είναι να προσπαθήσουμε να την ελέγξουμε πριν δούμε χειρότερες εικόνες».
Συμπλήρωσε ότι η καταστολή ή η κοινωνική ανευθυνότητα ενδεχομένως να οδηγήσει σε φαινόμενα που θα ακουμπήσουν κάθε οικογένεια και στην Κύπρο.
Η δρ. Πανά αποκάλυψε ότι την ημέρα που γίνονταν τα επεισόδια στη Λεμεσό, είχε χάσει τη ζωή του ένας νεαρός γιατρός με τρία παιδιά. «Έχουμε κουραστεί και αισθανόμαστε φοβία με αποτέλεσμα να υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές, όμως πρέπει να καταλάβουμε ότι το κράτος είμαστε εμείς».
Τόνισε ότι ο χειμώνας είναι δύσκολος και πρέπει ο καθένας να καταλάβει το αποτέλεσμα μιας συνάθροισης 1000 ατόμων. «Δεν υπήρξε κάποια στόχευση της περιοχής, αλλά θέλαμε να βοηθήσουμε την περιοχή έτσι ώστε να μην επεκταθεί η έξαρση σε όλη την Κύπρο».
Στη συνέχεια η δρ. Πανά μίλησε και την λειτουργία των μέτρων, εξηγώντας ότι χρειάζεται 15 ημέρες για να υπάρξει αποτελεσματικότητα. «Το φορτίο της νόσου σε ορισμένες περιοχές είναι πολύ μεγάλο άρα θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα».
Διευκρίνισε ότι υπάρχει σταθεροποίηση. «Δείξαμε ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει πέσει, ενώ τώρα περιμένουμε να δούμε κατά πόσο θα επηρεάσει την επιδημιολογική εικόνα τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Λεμεσό».
Παράλληλα, είπε ότι περιμένουν από τον κόσμο να κατανοήσει την κατάσταση. «Ακόμη και τα μέτρα να λειτουργήσουν, έχουμε το μυαλό μας στα Νοσοκομεία».
Όσον αφορά τα μέτρα που πήραν χώρες όπως η Κίνα και το Ταιβάν, εξήγησε ότι έχουν εντελώς διαφορετικούς μηχανισμούς διαχείρισης επιδημιών λόγω τις εμπειρίας που έχουν, ενώ πρόσθεσε ότι ακολούθησαν μια διαφορετική στρατηγική. «Η Κίνα έχει πολύ καλά συστήματα ελέγχου και διαφορετικό καθεστώς για επιβολή των μέτρων. Η Ευρώπη υιοθετεί άλλη προσέγγιση».
Τέλος ανέφερε ότι η Ευρώπη ξεκινάει πρωτοβουλίες για να βελτιώσει τις προετοιμασίες της για τέτοια γεγονότα. «Υπάρχουν αρκετοί εθελοντές, άρα όλοι μαζί να προσπαθήσουμε ώστε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για να ελέγξουμε την κατάσταση».
Δείτε το βίντεο:
Πηγή: Sigmalive
Σήμερα Τρίτη 1 Ιουλίου 2025 είναι των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού των Αναργύρων, Αγίου Μαυρικίου.…
Λευκωσία Ζαβρού Ειρήνη Μαχαιρά 35Α Στρόβολος 22254744 Ηλιάδου - Ιωαννίδου Ντίνα Λεωφ. Κέννεντυ 27Α Λευκωσία…
Μετά την άφιξη του γιου τους που τους έφερε χαρά και ευτυχία, οι δύο γνωστοί…
Τουλάχιστον 935 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράν κατά τη διάρκεια του 12ήμερου πολέμου της χώρας με…
Ο Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας παρουσιάζει τη θεατρική κωμωδία Μαλλώματα τζι Αππώματα σε σενάριο και…
Φωτογραφία και τα στοιχεία 16χρονου, ο οποίος ελλείπει από τον τόπο διαμονής του στην επαρχία…