Δρ.Πάνος: Ποια η πιθανότητα νέας μετάλλαξης μετά την Όμικρον (ΒΙΝΤΕΟ)

Προς περίοδο αποκλιμάκωσης του νέου κύματος βρίσκεται η Κύπρος, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας και λοιμωξιολόγο δρ. Γεώργιο Πάνο

knwefklwenfweklnweklfwewe 2 Covid-19, μετάλλαξη, Όμικρον, πανδημία

Προς περίοδο αποκλιμάκωσης του νέου κύματος βρίσκεται η Κύπρος, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας και λοιμωξιολόγο δρ. Γεώργιο Πάνο.

Μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο δρ Πάνος είπε πως, «σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Νότια Αφρική για την μετάλλαξη, αυτό το κύμα θα κρατήσει περίπου έξι βδομάδες. Οι τέσσερις βδομάδες θα είναι η περίοδος που θα υπάρξει αυξημένη μεταδοτικότητα και μετά για δύο βδομάδες θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το κύμα».

Σημείωσε πως, ήδη στην Κύπρο από την περασμένη βδομάδα, έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια μείωση των κρουσμάτων. «Οπότε σχεδόν από σήμερα και για τις επόμενες δύο βδομάδες θα είναι η περίοδος της αποκλιμάκωσης», είπε.

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, ο δρ Πάνος είπε πως ο κόσμος συνδέεται μεταξύ του. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σε πολλές χώρες του κόσμου, πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί και όταν η μετάδοση του ιού γίνεται σε μεγάλους αριθμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναπτύσσονται μεταλλάξεις», εξήγησε.

Σε ερώτηση εάν θα προκύψει νέο κύμα της Όμικρον ή κάποια άλλη μετάλλαξη ο δρ Πάνος είπε πως δεν φαίνεται πως θα προκύψει άλλο κύμα της Όμικρον με χειρότερα δεδομένα.

«Ενδέχεται να προκύψουν μεταλλάξεις από οπουδήποτε στον κόσμο που μπορεί να υπερβούν την Όμικρον. Πρέπει να είμαστε συντηρητικοί. Υπάρχει ήδη μια μετάλλαξη που δεν έχει αξιολογηθεί ιδιαίτερα και δεν θα απασχολήσει πιστεύω. Έχει εντοπιστεί στη Γαλλία από το Καμερούν.Θα πρέπει να είμαστε σε επιτήρηση.Υπήρξαν και στο παρελθόν μεταλλάξεις που δεν καρποφόρησαν», είπε

Τέλος ο δρ Πάνος, δήλωσε ευχαριστημένος για τους συχνούς δειγματοληπτικούς ελέγχους που γίνονται στη χώρα, κάτι που περιλάμβανε το Σχέδιο Νίκης που είχε προτείνει.