Δρ.Πετρίκκος: Δεν είναι η στιγμή για καθολικό lockdown, η Κύπρος ακόμα αντέχει

Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια πίεση τόσο σε κρούσματα όσο και σε εισαγωγές στα νοσοκομεία. Παράγοντας ανησυχίας είναι η προσβολή ευάλωτων ομάδων (γηροκομεία και δομές). Γι αυτό η οποιαδήποτε χαλάρωση θα είναι επικίνδυνη στη φάση αυτή. Χρειάζεται εγρήγορση και στοχευμένα μέτρα, τα οποία συζητήσαμε και έχουμε κάποιες προτάσεις»

wmqyh9drmlg Coronavirus, Δρ. Πετρίκκος

Για τα όσα συζητήθηκαν κατά τη σύσκεψη της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας, της οποίας προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο Παθολόγος-Λοιμωξιολογός, ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων, Δρ.Γιώργος Πετρίκκος.

Ερωτηθείς για τα νέα μέτρα, απάντησε ότι «ως επιστημονική μονάδα μετράμε όλους τους δείκτες που καθορίζουν και τα μέτρα. Η μέχρι στιγμής πορεία της Κύπρου ήταν αρκετά καλή, ώστε να επιτρέπει κάποιες χαλαρές δραστηριότητες για να μπορέσει να επιβιώσει η κοινωνία και η οικονομία».

Εντούτοις, εξέφρασε την άποψη ότι «αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια πίεση τόσο σε κρούσματα όσο και σε εισαγωγές στα νοσοκομεία. Παράγοντας ανησυχίας είναι η προσβολή ευάλωτων ομάδων (γηροκομεία και δομές). Γι αυτό η οποιαδήποτε χαλάρωση θα είναι επικίνδυνη στη φάση αυτή. Χρειάζεται εγρήγορση και στοχευμένα μέτρα, τα οποία συζητήσαμε και έχουμε κάποιες προτάσεις».

Σε ερώτηση ποια είναι αυτά τα μέτρα, απάντησε ότι κάποιες χαλαρώσεις πιθανόν να χρειαστεί να περιοριστούν, την ώρα που θα γίνεται εφαρμογή των πρωτοκόλλων, με πιο αυστηρή επιτήρηση τους.

Σε σχέση με τις διαφοροποιήσεις για κάθε επαρχία, σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιες σκέψεις που κατέθεσαν αλλά θα ληφθεί η πολιτική απόφαση. Ερωτηθείς εάν ο ίδιος θα εισηγείτο καθολικό lockdown, είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν θα το έκανε, αφού το σύστημα υγείας της Κύπρου ακόμα αντέχει. Τέθηκαν κάποιοι αριθμοί, τους οποίους θα αξιολογούν τακτικά. Εντούτοις, στη φάση αυτή δεν θα συνίσταται χαλάρωση μέτρων αλλά περισσότερη εγρήγορση.

 

Πηγή: Sigmalive