Δρ.Τσιούτης: Οι λόγοι για να κάνει κάποιος το εμβόλιο κατά του Covid-19

Τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της επιδημιολογικής ομάδας για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού

8efe64d79cd6f083c5edf4d7c10d067f Δρ. Τσιούτης, εμβόλιο

Ο δρ.Κωνσταντίνος Τσιούτης, μέλος και Πρόεδρος της επιδημιολογικής ομάδας καταγράφει τις σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών και δίνει τους λόγους για να κάνει κάποιος το εμβόλιο κατά του SARSCoV2. Το εμβόλιο αναμένεται ότι θα καθορίσει την πορεία της πανδημίας.

1. Προστασία της υγείας μου:

Kανείς δε θέλει να αρρωστήσει. Οι καθημερινές συνήθειες μας έχουν αλλάξει, συνεχώς ανησυχούμε μη ξεχάσουμε τα μέτρα προστασίας & αυξήσουμε τον κίνδυνο να προσβληθούμε. Με τον ευρύ εμβολιασμό, οι καθημερινές μας δραστηριότητες θα είναι πιο ασφαλείς.

2. Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα:

H νέα πραγματικότητα που ζούμε έχει σημαδευτεί με μέτρα προστασίας για τη μείωση του κινδύνου προσβολής μας. Ένας αποτελεσματικός εμβολιασμός είναι το μοναδικό μέτρο που θα επιτρέψει ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα.

3.Προστασία των ευπαθών:

Σαν μέλη μίας κοινωνίας, το σημαντικότερο μας κίνητρο είναι η προστασία αυτών που κινδυνεύουν με σοβαρή νόσο: ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με αναπνευστικά, νευρολογικά, νεφρολογικά προβλήματα, σακχ.διαβήτη, καρκίνο, ανοσοκαταστολή.

4.Προστασία αυτών που δεν θα μπορέσουν να εμβολιασθούν: 

Προστασία αυτών που δεν θα μπορέσουν να εμβολιασθούν: υπάρχουν ομάδες πληθυσμού που δεν θα μπορέσουν να λάβουν το εμβόλιο στην αρχική φάση των εμβολιασμών: 5-10% των ενηλίκων δεν θα μπορέσουν να εμβολιασθούν λόγω αντενδείξεων

5. Κάποια εμβόλια ίσως να μην είναι τόσο αποτελεσματικά στους ηλικιωμένους, οι περισσότερες κλινικές δοκιμές δεν έχουν περιλάβει παιδιά και έγκυες. Τα άτομα αυτά δεν έχουν επιλογή. Εμείς έχουμε.

6.Επαγγελματίες υγείας: 

Η πανδημία έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ιατρούς & νοσηλευτές/τριες που έθεσαν εαυτό σε κίνδυνο για να φροντίσουν τους ασθενείς τους. Ο εμβολιασμός θα τους προστατεύσει, ώστε να παρέχεται κατάλληλη φροντίδα σε αυτούς που την χρειάζονται περισσότερο.

7.Άτομα που νόσησαν: 

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν νοσήσει και εκατομμύρια έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από covid-19.  Ο εμβολιασμός μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές.

8.Άτομα με longcovid:

H νόσος COVID19 δεν είναι μία αθώα νόσος που προσβάλλει μόνο ηλικιωμένους. Υπάρχουν άτομα που υποφέρουν για μήνες μετά την διάγνωσή τους με COVID19, δεν μπορούν να επανέλθουν στην καθημερινότητα & χρειάζονται χρόνια φροντίδα & ιατρική παρακολούθηση.

9.Εθελοντές:

Oι κλινικές δοκιμές των εμβολίων είναι εντυπωσιακές, με συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων εθελοντών. Τα άτομα αυτά προσφέρθηκαν να ρισκάρουν την υγεία τους, για να συμβάλουν στην επιστημονική έρευνα και σε ταχύτερη διάθεση των εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

10.Τα εμβόλια είναι γενικά ασφαλή: 

Oι παρενέργειες των εμβολίων εμφανίζονται κυρίως τις πρώτες ημέρες-εβδομάδες και στη συντριπτική πλειοψηφία είναι αναμενόμενες, ήπιες & παροδικές. Δημοσιεύσεις από τις κλινικές δοκιμές φάσης 2 δείχνουν ότι είναι γενικά ασφαλή

11.Oι παρενέργειες είναι ήπιες (πχ.τοπικός πόνος, χαμηλός πυρετός, κακουχία, πονοκέφαλος). Ισχυρισμοί ότι τα εμβόλια οδηγούν σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας δεν έχουν αποδειχθεί στατιστικά.

12.Η θεωρία της συλλογικής ανοσίας (ανοσίας αγέλης) έχει αποτύχει στην πράξη: 

Kαμία χώρα δεν κατάφερε να μειώσει τη συχνότητα της νόσου μολύνοντας τον πληθυσμό. Άρα η μετάδοση δεν θα μειωθεί μέσω μόλυνσης μεγάλου % του πληθυσμού. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο με το εμβόλιο.

13.Ιστορία της ανθρωπότητας: 

Η ιστορία μας είναι συνυφασμένη με τα λοιμώδη νοσήματα, που έχουν επηρεάσει κράτη, οικονομίες, πολέμους. Με τα εμβόλια έχει μειωθεί η συχνότητα νοσημάτων που ευθύνονταν για χιλιάδες θανάτους& αναπηρία, πχ.πολυομυελίτιδα, ιλαρά, ευλογιά, κίτρινος πυρετός.

14.Εξάλειψη νοσημάτων: 

Ο καθολικός εμβολιασμός μπορεί να εξαλείψει (eradicate) ένα νόσημα, όπως η εξάλειψη της ευλογιάς το 1980, μία μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στη δημόσια υγεία. Ο έλεγχος της πανδημίας COVID19 με τον εμβολιασμό θα είναι ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία.

15.Εποχική γρίπη: 

Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης μας υπενθυμίζει κάθε χρόνο την αξία του εμβολιασμού, με αποτελεσματικότητα 40-70% και σχετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού.

16.Εάν τα ποσοστά αυτά ήταν υψηλότερα, η γρίπη δεν θα κόστιζε 600-700,000 ζωές κάθε χρόνο. Μέσα σε 9 μήνες έχουμε υπερδιπλάσιους καταγεγραμμένους θανάτους από COVID19. Με το εμβόλιο SARSCOV2 έχουμε στόχο να πετύχουμε υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.