Κυπρος

Δράκου: Είναι μια μέρα για την Δημοκρατία αλλά πάνω από όλα για τον πολίτη

Στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι μίλησε η Υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου σχολιάζοντας την ψήφιση νόμου για τροποποίηση του συντάγματος που θα επιτρέψει την μεταρρύθμιση της ανώτατης βαθμίδας της δικαιοσύνης.

«Είναι μια μέρα για την Δημοκρατία αλλά πάνω από όλα για τον πολίτη, γιατί η Βουλή στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, ξεπέρασε οποιουσδήποτε ενδοιασμούς και αφουγκράστηκε την αγωνία του κόσμου και έδωσε λύσεις», ανέφερε η κ. Δράκου και ευχαρίστησε όλους αυτούς που έχουν συνδράμει προκειμένου να επιτευχθεί και να ανοίξει ο δρόμος για την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης.

Σημείωσε επίσης ότι, το νομοσχέδιο αφορά την συνταγματική τροποποίηση η οποία θα ανοίξει τον τρόμο στα δύο άλλα νομοσχέδια την Πέμπτη για να δημιουργηθεί η ανώτατη δομή των Δικαστηρίων μας. Δηλαδή δημιουργείται το εφετείο το οποίο θα αποτελείται από 16 νέους δικαστές που δίνουν την δυνατότητα να δημιουργηθούν 5 διαφορετικά τμήματα το ένα θα ασχολείται με αστική, με ποινική, διοικητική και τα άλλα δύο με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναλόγως του όγκου εργασιών που υπάρχει στα αντίστοιχα τμήματα θα ενισχύεται από τα άλλα δύο. Μετά έχουμε αμέσως την δημιουργία νέου συνταγματικού Δικαστηρίου που θα αποτελείται από 9 δικαστές αλλά επίσης και του νέου Ανωτάτου Δικαστηρίου που θα αποτελείται από 7 δικαστές. Με αυτό ολοκληρώνεται την επόμενη Πέμπτη η Ανώτατη βαθμίδα των Δικαστηρίων μας.

Πιάνει δουλειά η αρχή κατά της διαφθοράς

Όσο αφορά την διαφθορά η κ. Δράκου ανέφερε ότι έχουν λάβει και επίσημα τα καθήκοντα τους κατά της διαφθοράς και σίγουρα η δικαιοσύνη συνδέεται με τα άλλα τρία νομοσχέδια που όπως γνωρίζεται δίνουν ένα ισχυρό πλαίσιο ενάντια στην διαφθορά.

«Θα είναι και σε αυτόν τον τομέα αποτελεσματική η διαχείριση της διαφθοράς αλλά πάνω από όλα, αυτό που έχει σημασία είναι εκτός από την διαφθορά είναι και το ότι ο πολίτης ο ίδιος ο οποίος σήμερα για να του αποδοθεί δικαιοσύνη παίρνει μέχρι και 15 χρόνια, οπότε ναι είναι αλληλένδετο με την διαφθορά γιατί και αυτές οι υποθέσεις εκεί καταλήγουν. Συνεπώς δίνουν μία αξιοπιστία πλέον στους θεσμούς την οποία πρέπει να την κερδίσουν ώστε οι πολίτες να απολαύσουν ένα βασικό δικαίωμα που είναι η γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης και όσο αφορά την διαφορά την γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων.

Δείτε το βίντεο:

Ροη Ειδησεων

Γερμανία: Άγρια επίθεση με μαχαίρι σε ζωντανή σύνδεση

Επίθεση με μαχαίρι δέχθηκε νωρίτερα σήμερα στην Γερμανία ο πολιτικός Μίχαελ Στουρτσενμπέργκερ, γνωστός επικριτής του…

31 Μαΐου, 2024

Σήμερα η παρουσίαση του Σχεδιασμού της Πλατείας και του Τοπικού Σχεδίου Παραλιμνίου

Προσκαλείστε στην παρουσίαση του Σχεδιασμού της Πλατείας και του Τοπικού Σχεδίου Παραλιμνίου την Παρασκευή 31…

31 Μαΐου, 2024

Μέχρι τέλος Ιουνίου αναμένεται να γίνει γνωστή η νέα ηγεσία της ΠΟΕΔ

ΠΑ.Δ.Ε.Δ. Πρωτοπορία και Προοδευτική αύξησαν τα ποσοστά τους κατά τις χθεσινές εκλογές για την ανάδειξη…

31 Μαΐου, 2024

Στην 1η θέση στην Ευρώπη η Κύπρος για την ποιότητα νερών κολύμβησης

Η Κύπρος κατατάσσεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη για δεύτερη συνεχή χρονιά, για την ποιότητα…

31 Μαΐου, 2024

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Kρίσιμος ο Ιούνιος για Κυπριακό, ελπίζουμε σε θετικές εξελίξεις

Ο Ιούνιος είναι ένας κρίσιμος μήνας, λαμβάνοντάς υπόψη και την ετοιμασία, από μέρους της προσωπικής…

31 Μαΐου, 2024

Δήμος Σωτήρας: Προχωρά σε δημιουργία χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων και πρασίνου

Υπογράφτηκαν στις 28/05/2024, τα συμβόλαια για την ανάπλαση και διαμόρφωση υπαίθριου χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων με…

31 Μαΐου, 2024