ΕΕ: 3η η Κύπρος στην σπατάλη τροφίμων

17% της τροφής καταλήγει στα σκουπίδια

50275b1e8b2b3d4573831c5fd55e2357 6

Πολλά και διάφορα μπορούν να γίνουν για να προστατευθεί το περιβάλλον από την τεράστια οικολογική καταστροφή που επιτελείται, με την ρύπανση λόγω των αποβλήτων και δη των οικιακών αποβλήτων.

Η πρώτη και σημαντική συμβουλή είναι η αγορά τροφίμων με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, έτσι ώστε να περιοριστεί η σπατάλη τροφίμων, παράλληλα με την επιλογή τροφίμων με μικρότερη συσκευασία για τον περιορισμό των αποβλήτων, κάτι που θα επιφέρει και σίγουρο κέρδος στην τσέπη του καταναλωτή.

Δυστυχώς η Κύπρος κατέχει την 3η θέση πανευρωπαϊκά σε σχέση με τη ποσότητα τροφίμων που σπαταλά ετησίως συγκριτικά με άλλες χώρες.

17% της τροφής καταλήγει στα σκουπίδια

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), το 17% της τροφής που περισσεύει κάθε χρόνο από τα νοικοκυριά, τα εστιατόρια και τα καταστήματα τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια.

Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων χάνεται ή σπαταλάται στην πορεία από το αγρόκτημα μέχρι το πιάτο, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να καταναλωθεί. Τα μεγέθη είναι τέτοια, ώστε να ισοδυναμούν με 1,3 δις τόνους τροφής ετησίως, ενώ η ζημιά σε δολάρια υπολογίζεται ότι πλησιάζει το 1 τρις.

Παράλληλα, όλο και περισσότερη πίεση ασκείται στο φυσικό περιβάλλον για μεγαλύτερη παραγωγή σε τρόφιμα. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της γονιμότητας του εδάφους και της αύξησης των φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών ουσιών, έτσι ώστε να μπορέσουν οι διάφορες καλλιέργειες να αναπτυχθούν.

Την ίδια ώρα, μειώνονται οι περιοχές άγριας φύσης για να δημιουργηθούν γεωργικές περιοχές και υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ανάγκη για χρήση νερού και ορυκτών καυσίμων στον Γεωργικό τομέα. Τέλος, η απόρριψη τροφίμων στο περιβάλλον προκαλεί μεγάλες (8%) εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου οι οποίες συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Απώλεια τροφίμων ύψους 88 εκ. τόνων ανά κάτοικο

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ετήσια απώλεια ή η σπατάλη τροφίμων υπολογίζεται σε περίπου 88 εκατομμύρια τόνους, ενώ ανά κάτοικο η σπατάλη ανέρχεται περίπου στα 173 κιλά. Σκεφθείτε ότι την ίδια ώρα 79 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας και 16 εκατομμύρια πολίτες εξαρτώνται από την επισιτιστική βοήθεια.

3η στην Ευρώπη η Κύπρος στην σπατάλη τροφίμων

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η Κύπρος κατέχει την 3η θέση σε σχέση με τη ποσότητα τροφίμων που σπαταλά ετησίως συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το εταιρικό σχήμα της εκστρατείας «FoodPrint», το οποίο στοχεύει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Πρόκειται για εκστρατεία που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Life της ΕΕ και συμπίπτει με την υλοποίηση της στρατηγικής της Κύπρου για την επίτευξη ευρύτερων περιβαλλοντικών στόχων. Οι στόχοι αυτοί, στην προκειμένη περίπτωση, αφορούν τη βιώσιμη διαχείριση και τον δραστικό περιορισμό των δημοτικών αποβλήτων μέχρι το 2030.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, η σπατάλη τροφίμων στην Κύπρο είναι σε αυξημένα επίπεδα αφού 7 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν πως αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα απ’ όσα χρειάζονται, ενώ το 85% των νοικοκυριών δηλώνει ότι όταν ετοιμάζει ή παραγγέλνει φαγητό υπάρχουν περισσεύματα. Επίσης, σύμφωνα με τα εστιατόρια που συμμετείχαν στην ερεύνα, πολλοί πολίτες παραγγέλνουν περισσότερο από όσο τελικά καταναλώνουν.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι κυριότεροι λόγοι αγοράς περισσότερων τροφίμων από τα απαραίτητα, έχουν να κάνουν κυρίως με το αίσθημα ασφάλειας και την πεποίθηση ότι μπορεί να χρειαστούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η τάση αυτή έχει να κάνει επίσης και με την κουλτούρα αλλά και τις συνήθειες που έχει ο λαός της Κύπρου.