Κυπρος

ΕΕ: 49% παιδιών 10-18χρονών βίωσαν διαδικτυακή επιθετικότητα στο lockdown

Aσφαλές διαδίκτυο για τα παιδιά ζήτησαν οι Ευρωβουλευτές με ψήφισμά τους την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την έρευνα EU Kids Online 2020, το 23% των παιδιών μεταξύ 9 και 16 ετών έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού στο Διαδίκτυο, ωστόσο κατά τη διάρκεια του lockdown για τον Covid-19, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΕΕ που περιελάμβανε 11 χώρες της ΕΕ, το 49% των παιδιών μεταξύ 10 και 18 βίωσαν τουλάχιστον μία μορφή διαδικτυακής επιθετικότητας.

Στο ψήφισμα οι Ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ να κρατήσει τα παιδιά ασφαλή στο διαδίκτυο, να αποτρέψει τον διαδικτυακό εκφοβισμό και τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου online grooming.

Στο κείμενο που εγκρίθηκε οι Ευρωβουλευτές αναφέρουν πως το διαδικτυακό μίσος, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, το σεξουαλικό περιεχόμενο, οι βίαιες εικόνες, το περιεχόμενο που προωθεί τις διατροφικές διαταραχές και η παραπληροφόρηση είναι μεταξύ των κινδύνων για την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη επιθετικότητα, προβληματικές σεξουαλικές συμπεριφορές, ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και αλλοιωμένες αξίες και συμπεριφορές.

Οι Ευρωβουλευτές ζητούν στοχευμένα μέτρα για την προστασία των παιδιών με αναπηρίες και παιδιών από μειονεκτικά περιβάλλοντα και για την ένταξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και ικανοτήτων ως υποχρεωτικού σχολικού προγράμματος σπουδών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι γονείς και οι φροντιστές πρέπει, αναφέρουν, να εκπαιδεύονται σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, τον γονικό έλεγχο και πώς να αναγνωρίζουν και να αναφέρουν το διαδικτυακό grooming.

Σύμφωνα με τους Ευρωβουλευτές η ΕΕ χρειάζεται μια αποκλειστική στρατηγική κατά του εκφοβισμού και του διαδικτυακού εκφοβισμού στα σχολεία και τα κράτη μέλη θα πρέπει να επενδύσουν στην προστασία από τον διαδικτυακό εκφοβισμό.

Η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα «Καλύτερο Διαδίκτυο για τα παιδιά», που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2022, έχει τρεις πυλώνες: ασφαλείς ψηφιακές εμπειρίες που επιδιώκουν την προστασία των παιδιών από επιβλαβές και παράνομο διαδικτυακό περιεχόμενο, ενδυνάμωση ή ψηφιακός γραμματισμός, ώστε τα παιδιά να μπορούν να κάνουν συνειδητές επιλογές και προώθηση της ενεργού συμμετοχής, δίνοντας στα παιδιά λόγο στο ψηφιακό περιβάλλον.

Ροη Ειδησεων

Τουρκία: Θανατηφόρο τροχαίο με Έλληνες – Ένας νεκρός και δύο τραυματίες

Τροχαίο με έναν νεκρό και δύο τραυματίες στο οποίο εμπλέκονται Έλληνες σημειώθηκε στην Τουρκία και…

16 Μαΐου, 2024

Η Ανδρομάχη ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της: Η πρώτη φωτογραφία με φουσκωμένη κοιλίτσα

Η Ανδρομάχη επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που την ήθελαν να βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ανακοινώνοντας τα…

16 Μαΐου, 2024

Τραγωδία στην Πάφο: Nεκρή γυναίκα που έπεσε από σκαλιά του σπιτιού της

Νεκρή βρέθηκε γυναικα το πρωί της Πέμπτης 16/05 στην Πάφο. Συγκεκριμένα, 68χρονη γυναίκα γύρω στις…

16 Μαΐου, 2024

Συνελήφθη 48χρονος ψευδογιατρός – Έτσι ξεγέλασαν ηλικιωμένη και απέσπασαν €52.000

Υπό κράτηση δυνάμει δικαστικού διατάγματος διάρκειας οκτώ ημερών, τέθηκε άντρας ηλικίας 48 ετών, ο οποίος…

16 Μαΐου, 2024

Χορωδία «Ανεμόεσσα»: Αφιέρωμα Κύπρος, ένα νησί, μια ιστορία που «Δεν Ξεχνώ»

Η Χορωδία «Ανεμόεσσα» του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου παρουσιάζει το αφιέρωμα Κύπρος, ένα νησί, μια…

16 Μαΐου, 2024

Σλοβακία: Σταθερή αλλά εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση του πρωθυπουργού

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι γιατροί κατάφεραν να τον σταθεροποιήσουν, ωστόσο η κατάστασή του…

16 Μαΐου, 2024