Εγκρίθηκαν 1.817 αιτήσεις για επίδομα πατρότητας

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως τον Αύγουστο, πρώτο μήνα υποβολής αιτήσεων, αυτές για επίδομα πατρότητα ήταν 770, ενώ για μητρότητα 554.

Από τον σε Αύγουστο του 2017, οπόταν και τέθηκε σε ισχύ η νομοθεσία για καταβολή επιδόματος πατρότητας, μέχρι και τον περασμένο Φεβρουάριο, υποβλήθηκαν συνολικά 2.865 αιτήσεις και εγκρίθηκαν οι 1.817. Την αντίστοιχη περίοδο υποβλήθηκαν 3.871 αιτήσεις για άδεια μητρότητας. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από απάντηση που έδωσε η υπουργός Εργασίας στη Βουλή μετά από σχετικό ερώτημα που υπέβαλε η βουλευτίνα του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά.
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως τον Αύγουστο, πρώτο μήνα υποβολής αιτήσεων, αυτές για επίδομα πατρότητα ήταν 770, ενώ για μητρότητα 554. Για το 2017, για επίδομα μητρότητας υποβλήθηκαν 7.056 αιτήσεις και εγκρίθηκαν οι 6.146.

Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι για άδεια πατρότητας είναι οι ασφαλισμένοι σύζυγοι των οποίων είτε τα νεογέννητα κατά την 1η Αυγούστου δεν συμπλήρωσαν την ηλικία 16 εβδομάδων ή σε περιπτώσεις πολλαπλής κύησης /νοσηλείας λόγω πρόωρου τοκετού δεν έχει λήξει η επέκταση της άδειας μητρότητας κατά την εβδομάδα που συμπεριλαμβάνεται η 1η Αυγούστου 2017. Βάσει της νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή, μισθωτός του οποίου η σύζυγος γέννησε ή απέκτησε παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, ή ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν υιοθετήσει παιδί μέχρι 12 ετών, έχει δικαίωμα σε άδεια πατρότητας δύο (2) συνεχόμενων εβδομάδων μέσα σε περίοδο 16 εβδομάδων από τη βδομάδα γέννησης/υιοθεσίας του παιδιού. Κατά τη διάρκεια της άδειας πατρότητας, ο μισθωτός λαμβάνει επίδομα πατρότητας σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμος. Στη βάση της ίδιας νομοθεσίας ο μισθωτός σύζυγος, ο οποίος προτίθεται να λάβει άδεια πατρότητας, υποχρεούται να προειδοποιήσει γραπτώς τον εργοδότη του δύο (2) εβδομάδες πριν από την έναρξη της άδειας. Το επίδομα πατρότητας είναι ίσο με το 72% των ασφαλιστέων αποδοχών του εργαζόμενου μέσα στο προηγούμενο έτος εισφορών. Το επίδομα καταβάλλεται για δύο (2) συναπτές εβδομάδες σε περίοδο που ξεκινά από την ημέρα της γέννησης/υιοθεσίας του παιδιού μέχρι και 16 εβδομάδες μετά. Το επίδομα καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από το TKA, χωρίς οποιαδήποτε οικονομική υποχρέωση από πλευράς εργοδότη.

Πηγή: Πολίτης

Ροη Ειδησεων

Σε συνεργασία για προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ καλεί το Υπ. Γεωργίας τους αιγοπροβατοτρόφους

Τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα όλων όσων δραστηριοποιούνται…

10 Μαΐου, 2024

Νέα απάτη με κρυπτονομίσματα: Έτσι τσέπωσαν 19 χιλιάδες ευρώ

Νέα υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, διερευνά η Αστυνομία, μετά από σχετική καταγγελία γυναίκας ηλικίας 56…

10 Μαΐου, 2024

Διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Προεδρικό οι αιγοπροβατοτρόφοι για επιπλέον γάλα στους τυροκόμους

Μετά την έκτακτη εκδήλωση διαμαρτυρίας στην οποία κατήλθαν σήμερα οι αιγοπροβατοτρόφοι έξω από το Υπουργείο…

10 Μαΐου, 2024

Αύξηση 15% στα έσοδα από τουρισμό τον Φεβρουάριο

Ανέκαμψαν τον Φεβρουάριο τα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία παρουσίασαν αύξηση 15% σε ετήσια…

10 Μαΐου, 2024

Πράσινο Υπουργικού για ΣΥΟΠ: Τι αλλάζει σε διάρκεια και μισθολογικές κλίμακες

Το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε πρόταση του Υπουργού Άμυνας, για εκσυγχρονισμό του…

10 Μαΐου, 2024

Επ. Διοικήσεως: Μη προσβάσιμα τα γήπεδα σε άτομα με αναπηρίες

Δυσμενείς διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρία προκύπτουν από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται…

10 Μαΐου, 2024