«Είμαι στο κρεβάτι γιε μου, εάν σηκωθώ θα έχω κόστος για τη θέρμανση» (vid)

«Mου έκοψαν 14 ευρώ αλλά αυτά τα 14 ευρώ για μένα έχουν πολλή αξία»

12345 διαβίωση, Οικονομία, Συντάξεις, ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Αίσθηση προκαλούν οι καταγγελίες του ΓΓ της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ), Κώστα Σκαρπάρη, για τις συνθήκες διαβίωσης των χαμηλοσυνταξιούχων στην Κύπρο.

Σε ερώτηση του παρουσιαστή της εκπομπής Πρωτοσέλιδο, Ανδρέα Δημητρόπουλου, κατά πόσον ντρέπονται αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις για τις αποκοπές στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων, ο κ. Σκαρπάρης απάντησε ότι «η πολιτεία θα έπρεπε να αντιμετωπίζει με σεβασμό τους συνταξιούχους. Πρόκειται για τα άτομα που έχτισαν ότι έχτισαν στην κυπριακή κοινωνία, ωστόσο τα τελευταία χρόνια και λόγω κρίσης και λόγω των αποφάσεων που λαμβάνονται, ενώ γίνονται κάποια βήματα, την ίδια στιγμή παρουσιάζεται μια συμπεριφορά του Κράτους έναντι των συνταξιούχων που δημιουργεί ερωτήματα.

Οι συνταξιούχοι έπρεπε να πάρουν μια αύξηση με βάση τις απαιτήσεις και τις ανάγκες, υπάρχει μεγάλο κύμα αυξήσεων και το κόστος θέρμανσης είναι υψηλό. Καθημερινά μας παίρνουν κάποιοι συνταξιούχοι που δεν τους ακούμε καλά και τους ρωτάω που είναι και απαντούν «είμαι στο κρεβάτι γιε μου, εάν σηκωθώ θα έχω κόστος για τη θέρμανση και δεν αρκούν τα λεφτά που παίρνω».

Συνέχισε εξηγώντας ότι τη Δευτέρα όταν αντιλήφθηκαν ότι η μικρή επιταγή είχε μειωθεί, τα τηλέφωνα της ΕΚΥΣΥ είχαν σπάσει. Κατήγγειλε ότι οι αρμόδιοι δεν απαντούν τα τηλέφωνα, ενώ τα γραφεία είναι κλειστά.

Σε σχέση με την άποψη που εκφράστηκε από κάποιους ότι πρόκειται για μια μικρή μείωση των 20 ευρώ, ο κ. Σκαρπάρης απάντησε ότι «φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνουν τη φτώχεια του κόσμου. Μια συνταξιούχος μου είπε ‘μου έκοψαν 14 ευρώ αλλά αυτά τα 14 ευρώ για μένα έχουν πολλή αξία’. Δεν λαμβάνουν πολλά λεφτά, ώστε να αγνοήσουν τα 14 ευρώ».