Είναι δικαιολογημένος ο θόρυβος για το ΦΠΑ 5% στα ακίνητα; (ΒΙΝΤΕΟ)

Το θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά αλλά σε ποιο βαθμό επηρεάζει πραγματικά τα νέα ακίνητα;

DA3127CF 82AC 4A65 98B7 FCC8C3A9661D

Η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στα ακίνητα έχει προκαλέσει κάποια αναστάτωση στην αγορά, ωστόσο δεν φαίνεται να επηρεάζει τόσο μεγάλο αριθμό ακινήτων όσο ενδεχομένως παρουσιάζεται.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο εκτιμητής ακινήτων Παύλος Λοϊζου σημείωσε ότι το 65% των αδειών που εκδόθηκαν τα τελευταία χρόνια αφορούσε σε διαμερίσματα με το μέσο όρο να αφορά διαμερίσματα των 95 τετραγωνικών μέτρων. Όλα αυτά εμπίπτουν στα όρια που θέλουμε να επιτύχουμε. Επομένως, πρόσθεσε, η όλη συζήτηση γίνεται για να σπρώξουμε όσα περισσότερα ακίνητα γίνεται μέσα στους συντελεστές που θα δεχτεί η ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής σημείωσε ότι το όλο ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί με τον πιο ευαίσθητο τρόπο. Θεωρώ όπως είπε τα 110 τετραγωνικά μέτρα επαρκή για να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική και κάπου εκεί θα πρέπει να βρεθεί και η μέση λύση ανέφερε. Ωστόσο, συμφώνησε με τον κ. Λοϊζου ότι φαίνεται να προσπαθούμε να βάλουμε μέσα στα κριτήρια όσα περισσότερα ακίνητα μπορούμε και γι’ αυτό φαίνεται να γίνεται η όλη συζήτηση. Επομένως, πρόσθεσε, κάπου πρέπει να τραβήξουμε τον πήχη και να αποφασίσουμε τους αριθμούς ώστε να τους δεχτεί και η ΕΕ.

 

Πηγή: Sigmalive