Εισήγηση Χατζηγιάννη σε Επιτροπή της ΚΣ του ΟΑΣΕ για την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα

χατζηγιάννης1 Κυριάκος Χατζηγιάννης

Προσχέδιο έκθεσης και προσχέδιο ψηφίσματος υπό την ιδιότητα του Εισηγητή της Επιτροπής της Συνέλευσης για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά θέματα, κατέθεσε ο Βουλευτής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, στην συνεδρίασης του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) χθες στην Κοπεγχάγη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε την ανάγκη επαναβεβαίωσης της δέσμευσης των κρατών του ΟΑΣΕ για την προστασία και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρατηρώντας οπισθοδρόμηση σε αριθμό συναφών τομέων. Βασικό κεφάλαιο της έκθεσης είπε, αποτελεί η εμφανής υποβάθμιση της σημασίας που αποδίδεται στην προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα πλαίσια της εξωτερικής πολιτικής των κρατών. Αποδίδοντας την εν λόγω υποβάθμιση και σε πιέσεις που ασκούνται στο εσωτερικό των κρατών, ιδίως λόγω της ανόδου του λαϊκισμού, της ρητορικής μίσους και του ρατσισμού, ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε ότι η αντιστροφή αυτής της τάσης έχει προεξάρχουσα σημασία, ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή των σχετικών δεσμεύσεων, που περιλαμβάνονται στην Τελική Πράξη του Ελσίνκι.

Τη συνέχιση των ενόπλων και παρατεταμένων συγκρούσεων στην περιοχή του ΟΑΣΕ κατονόμασε ο κ. Χατζηγιάννης ως άλλη μια βασική αιτία αρνητικών επιπτώσεων στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβάνοντας σ’ αυτό το πλαίσιο τις σημαντικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα στρατιωτικής κατοχής εντός συμμετεχόντων Κρατών του ΟΑΣΕ.

Η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών αποτελεί άλλη βασική πτυχή της έκθεσης, είπε ο κ. Χατζηγιάννης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών στο πλαίσιο των ενόπλων συγκρούσεων, ιδιαίτερα δε της προστασίας τους από ατυχήματα, καθώς και τη διασφάλιση πρόσβασης τους στην εκπαίδευση και επαρκή υγειονομική περίθαλψη. Αναφέρθηκε, εξάλλου, στο φαινόμενο της ύπαρξης σημαντικού αριθμού ανιθαγενών παιδιών στην περιοχή του ΟΑΣΕ, εκφράζοντας ανησυχία για την ως εκ τούτου στέρηση πληθώρας βασικών τους δικαιωμάτων.

Αναφερόμενος στο έγκλημα της γενοκτονίας, ο κ. Χατζηγιάννης κάλεσε όλα τα συμμετέχοντα κράτη να επικυρώσουν τη σχετική Σύμβαση, προκειμένου να διασφαλιστεί η καταδίκη των ενόχων με σκοπό την αποτροπή επανάληψης τέτοιων φρικαλεοτήτων στο μέλλον.

Όσον αφορά στο φαινόμενο των αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε την επιτακτική ανάγκη διασφάλισης της πρόσβασης των αιτητών ασύλου στα εθνικά συστήματα υγείας των χωρών που τους φιλοξενούν. Καυτηρίασε δε την πιθανή επανεισαγωγή της θανατικής ποινής σε συμμετέχοντα κράτη, στα οποία είχε καταργηθεί, χαρακτηρίζοντάς την ως σημαντική υπαναχώρηση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επεσήμανε επίσης τη δίωξη δημοσιογράφων και υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη βία, την ανισότητα και την παρενόχληση που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, καθώς και άτομα στη βάση του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, υπογραμμίζοντας ότι τα εθνικά κοινοβούλια διαδραματίζουν βασικό ρόλο ως νομοθέτες αλλά και στα πλαίσια της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, για αποτροπή αυτών των φαινομένων.

Στην έκθεσή του ο Κύπριος Βουλευτής περιέλαβε ακόμη την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη σύγχρονη δουλεία αλλά και την τέλεση παιδικών και αναγκαστικών γάμων, τονίζοντας ότι τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση και αποτροπή τους.

Famagusta.News / ΚΥΠΕ