Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ ενάντια στη διαφθορά (BINTEO)

Η ομιλία του Γ.Γ του ΑΚΕΛ

2a8c6653b612fd5f007061b1187f035a ΑΚΕΛ, συγκεντρωση διαμαρτυριαΣ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί το ΑΚΕΛ απο τις 10 το πρωί ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αναφέρει: ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ τη διαφθορά που πνίγει τον τόπο μας, ΔΕΝ ΣΙΩΠΟΥΜΕ μπροστά στην προσπάθεια να κουκουλωθεί το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων που έστησε η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη. ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ στη διαπλοκή! Απαιτούμε κάθαρση, διαφάνεια, αλλαγή! Ενώνουμε τη φωνή μας με την κοινωνία».

Ομιλητής της εκδήλωσης διαμαρτυρίας ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Δείτε το Βίντεο:

https://www.instagram.com/tv/CHSHYc8HX6L/

Αυτούσια η ομιλά του Γ.Γ του ΑΚΕΛ

“Είδα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να σχολιάζουν τη σημερινή εκδήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Να διερωτούνται γιατί δεν ντρέπεται το ΑΚΕΛ να οργανώνει εκδήλωση κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Απαντούμε ξεκάθαρα:
Να ντρέπονται όσοι ζουν σε βάρος του κόσμου.
Όσοι κατέλαβαν αξιώματα για να πλουτίζουν αντί να υπηρετούν το λαό.
Να ντρέπονται όσοι είναι εξαρτημένοι από κατεστημένα, μεγαλοεπιχειρηματίες και καναλάρχες. Όσοι δεν τολμούν να κάνουν μια κίνηση αν δεν έχουν την έγκριση τους.
Να ντρέπονται όσοι προσπαθούν με χίλιους τρόπους να κρύψουν τη διαπλοκή και τη διαφθορά κάτω από το χαλί. Όσοι προσπαθούν να την καλύψουν.
Το ΑΚΕΛ κανένα δεν καλύπτει. Το ΑΚΕΛ αποκαλύπτει, την ώρα που οι άλλοι προσπαθούν να κουκκουλώσουν καταστάσεις και σκάνδαλα.
Κυκλοφόρησε ένα βίντεο που ντρόπιασε το παγκύπριο. Αρκεί να δούμε την αντίδραση του καθενός για να καταλάβουμε τη διαφορά στο πως προσεγγίζουμε τη διαφθορά. Το ΑΚΕΛ αντέδρασε άμεσα προβαίνοντας  στις ενέργειες που όφειλε στον κόσμο του και στην κοινωνία να κάμει. Ο ΔΗΣΥ στην αρχή είπε ότι δεν θα δώσει σημασία, μετά είπε ότι ελπίζει να σταματήσει το ΑΚΕΛ να κάνει φασαρία για τα χρυσά διαβατήρια. Μετά ξεκίνησε η προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Ούτε κουβέντα για τις ασήκωτες ευθύνες που έχει η Κυβέρνηση και ο Συναγερμός για το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων. Ούτε κουβέντα για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση επιχειρώντας επίσης αποπροσανατολισμό του θέματος επικεντρώνεται στο βουλευτή του ΑΚΕΛ, ξεχνώντας τον Πρόεδρο της Βουλής. Εμείς επιμένουμε ότι όλα, απολύτως όλα, πρέπει να διερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου ανήκουν, αν υπάρχουν.
Τι γίνεται όμως με τα πολύ πιο σημαντικά θέματα που αγγίζουν τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι τον δικηγόρο Ν. Αναστασιάδη;
Παρόλο που δεν θα απαντήσουν και πάλι, εμείς επιμένουμε να ρωτούμε ξανά:
Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα η οικογενειακή επιχείρηση του Προέδρου καταγράφει κέρδη από αιτήσεις που υποβάλλει και εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο του οποίου προΐσταται ο Πρόεδρος;
Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο Πρόεδρος δέχεται δώρα ταξίδια πολυτελείας με ιδιωτικό τζετ ξένου μεγιστάνα, η ευρύτερη οικογένεια του οποίου  πήρε  δεκάδες διαβατήρια από την Κυβέρνηση;
Σε ποιαν άλλη χώρα κουρεύονται οι καταθέσεις όλων των άλλων αλλά όχι του οικογενειακού περιβάλλοντος του Προέδρου;
Σε ποιαν άλλη χώρα συνέταιροι του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου πάνε με άλλα ονόματα σε σύσκεψη στο Προεδρικό για την πώληση κρατικών αερογραμμών;
Σε ποια άλλη χώρα μεγιστάνες παίρνουν διαβατήρια, αφού τους κτίσουν οικοδομές οι επιχειρήσεις των παιδιών του Προέδρου και στη συνέχεια γίνονται χορηγοί των εκδηλώσεων του Συναγερμού;
Σε ποιο άλλο ευρωπαϊκό κράτος συμβαίνουν αυτά και ο Πρόεδρος δηλώνει δίχως δυσκολία ότι είναι άμωμος και αμόλυντος ως αθώα περιστέρά;
Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού έχει δυστυχώς ρεζιλέψει την Κύπρο στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο. Αντί να συναισθανθούν το μέγεθος της ευθύνης τους, εξοργίζονται και προσπαθούν να φιμώσουν το ΑΚΕΛ.
Να ξεχάσουν ότι το ΑΚΕΛ μπορεί να φιμωθεί ή να εκβιαστεί. Το ΑΚΕΛ από το 2016 κατάγγελλε την κατάχρηση του επενδυτικού προγράμματος και τη διαφθορά που γιγαντώνεται στον τόπο μας και θα συνεχίσει να το κάνει. Το ΑΚΕΛ δεν έχει κρυφές δεσμεύσεις, ούτε φοβάται την αλήθεια. Γι’ αυτό και δεν μπορούν να το απειλήσουν ή να το εκβιάσουν.
Η μεγαλύτερη αλήθεια είναι ότι επι των ημερών του κ. Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ η διαφθορά γιγαντώθηκε. Τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο, η διαπλοκή μεγαλώνει, η διαφθορά γίνεται συνείδηση.
Το σύστημα μέσα στο οποίο ζούμε υποβάλλει το κυνηγητό του κέρδους. Ο τρόπος με τον ασκεί εξουσία η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού θεοποιεί τον εύκολο και γρήγορο πλουτισμό με όλα τα μέσα. Ο καπιταλισμός έχει θεοποιήσει το κέρδος και έχει αποκτηνώσει τον άνθρωπο. Στο ΑΚΕΛ δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτή την επιταγή. Επιμένουμε να αντιπαλεύουμε τη διαφθορά και τη διαπλοκή, να απευθυνόμαστε στη συνείδηση του καθενός. Αλλά και να δοκιμαζόμαστε καθημερινά, να αποδεικνύουμε ποιοι είμαστε και με ποιους είμαστε. Αυτό το στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε.
Είμαστε ένα Κόμμα που ο κόσμος του δέχεται επιδράσεις από το σύστημα μέσα στο οποίο ζει. Εκεί δοκιμάζεται. Την ώρα που εντοπίζει μέσα στο σπίτι του τέτοια φαινόμενα, καλείται να επαναβεβαιώσει τον εαυτό του. Να πάρει διορθωτικά και διαρθρωτικά μέτρα.
Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη αυτών που υπηρετούμε. Των εργαζομένων, των αγροτών , των ανθρώπων που δουλεύουν μέρα νύχτα για να τα βγάλουν πέρα. Αυτή την εμπιστοσύνη οφείλουμε να τη δικαιώνουμε καθημερινά.
Ταυτόχρονα με συγκεκριμένες προτάσεις προσπαθούμε να ενισχύσουμε το νομικό και θεσμικό πλαίσιο. Κάποιες από αυτές είναι:
•        Νομοθετική ρύθμιση των οικονομικών δραστηριοτήτων μη κυβερνητικών οργανώσεων με στόχο τη διαφάνεια και έλεγχο στη χρηματοδότησή τους.
•        Εκσυγχρονισμός του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις προσφορές και αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων έχοντας πάντοτε υπόψη την πτυχή της εθνικής ασφάλειας, καθώς και του απόρρητου που διέπει τον τομέα της Άμυνας.
•        Νομοθετική ρύθμιση αυστηρότερων ποινών, έτσι που οι επιπτώσεις από τυχόν διάπραξη αδικημάτων εις βάρος του Δημοσίου να είναι αποτρεπτικές για τη διάπραξή τους.
•        Βελτίωση της προσβασιμότητας του πολίτη στις Αρχές, ειδικότερα σε θέματα εξασφάλισης δημοσίων εγγράφων, εξυπηρέτησης και διαφάνειας σε σχέση με αποφάσεις που τον επηρεάζουν.
•        Εφαρμογή αποτελεσματικών μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου σε κάθε Υπουργείο, Ημικρατικό Οργανισμό ή δημόσια αρχή. Σύσταση αντίστοιχων υπηρεσιών παραπόνων για τους πολίτες.
•       Εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Υπηρεσίας με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων και την εισαγωγή πιο αντικειμενικών, μετρήσιμων κριτηρίων στη διαδικασία πρόσληψης και αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
•       Θεσμική ρύθμιση περιορισμού θητειών σε όλα τα πολιτειακά αξιώματα και εναλλαξιμότητα σε νευραλγικές θέσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας.
•       Δυνατότητα δημόσιου ελέγχου όλων των προσφορών που κατακυρώνονται από το δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα.
•       Διεύρυνση του καταλόγου των ελεγχόμενων προσώπων για σκοπούς υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες». Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση του «πόθεν έσχες».
•       Δημοσιοποίηση των εξελεγμένων λογαριασμών των ΜΜΕ με ταυτόχρονη πληροφόρηση της κοινής γνώμης για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες  περιλαμβανομένων θυγατρικών και συνδεδεμένων εταιρειών.
•       Ολοκληρωμένη ρύθμιση των οικονομικών υποχρεώσεων της Εκκλησίας της Κύπρου και διαφάνεια στην επιχειρηματική σχέση της με το κράτος.
•       Πλήρης διαχωρισμός του κράτους από την Εκκλησία.
•       Υποχρεωτική δήμευση περιουσίας πρώην και νυν πολιτειακών αξιωματούχων και δημόσιων λειτουργών, οι οποίοι καταδικάζονται για αδικήματα φοροδιαφυγής, δεκασμού και διασπάθισης δημόσιου χρήματος.
•       Εκσυγχρονισμό, αλλά και ουσιαστική εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά στο ασυμβίβαστο και στη σύγκρουση συμφερόντων κρατικών και πολιτειακών αξιωματούχων.

Δεν ανεχόμαστε λοιπόν. Πάνω στην πλάτη του λαού μας να πλουτίζουν οι λίγοι. Την ώρα που οι πολλοί παλεύουν με νύχια και με δόντια για να βγει ο μήνας, το κατεστημένο να έχει κέρδη δισεκατομμυρίων. Να απλώνει η διαπλοκή πλοκάμια για να φουσκώνει τα κέρδη τους, αλλά να σφίγγει το ζωνάρι για τους εργαζόμενους.
Δεν σιωπούμε. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που έκανε τη διαφθορά επιστήμη. Απέναντι σε πρακτικές που θυμίζουν υπανάπτυκτα κράτη. Απέναντι στα τόσα σκάνδαλα, στην πρωτοφανή διαπλοκή, στην αλαζονεία και την παχυδερμία των κυβερνώντων που προωθούν ίδια συμφέροντα. Μπροστά σε ένα σύστημα που ποτίζει τη νέα γενιά με τη μανία του εύκολου και γρήγορου κέρδους, που διαβρώνει συνειδήσεις.
Αντιδρούμε.
Με το ΑΚΕΛ μπροστά.
Καθαρά, έντιμα και ειλικρινά.
Για να σπάσει το απόστημα της διαφθοράς.
Για την Κύπρο που θέλουμε.
Για τους χιλιάδες που παλεύουν αδιάκοπα κάθε μέρα για να ζήσουν.
Για τη νέα γενιά που δεν ανέχεται άλλο τη σαπίλα, την κοροϊδία.
Για να κερδίσουμε την αξιοπρέπεια του τόπου μας.”