Έκρηξη κρουσμάτων στα κατεχόμενα -Τι σκέφτονται με οδοφράγματα

Τα τέσσερα δεδομένα αυτή τη στιγμή – Τι λένε οι ειδικοί
Αγωνία προκάλεσε στις ελεύθερες περιοχές η δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στα κατεχόμενα αφού σχεδόν καθημερινώς ο αριθμός είναι διψήφιος. Οι ειδήσεις που έφθασαν έφεραν κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας αλλά και στην Τεχνική Δικοινοτική Επιτροπή για την Υγεία.

Η απόφαση των κατοχικών Αρχών να κλείσουν το παράνομο Αεροδρόμιο της Τύμπου για τέσσερις ημέρες και τα παράνομα λιμάνια έφερε στην επιφάνεια και το ενδεχόμενο για κλείσιμο των οδοφραγμάτων εκ νέου μετά το τέλος Ιουνίου. Παράλληλα,ένα από τα σενάρια που ίσως συζητηθούν θα είναι και η αύξηση των τεστ κορωνοϊού που θα γίνονται στις εξειδικευμένες ομάδες πληθυσμού όπως μαθητές φοιτητές, εργαζόμενοι, ευπαθείς ομάδες που φθάνουν στις ελεύθερες περιοχές καθημερινά. Σημειώνεται ότι όσοι ανήκουν σε αυτές τις ομάδες δεν είναι υποχρεωμένοι να διενεργούν συνεχή τεστ covid 19.

Τη δεδομένη στιγμή δεν καθορίστηκε οποιαδήποτε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την επιδημιολογική ομάδα αναφορικά με συζήτηση για την κατάσταση στα κατεχόμενα και το ενδεχόμενο κλεισίματος των οδοφραγμάτων.

Ο συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία Λεωνίδας Φυλακτού μιλώντας στην Offsite, τόνισε ότι «η τεχνική επιτροπή μεταφέρει πληροφορίες στην Κυβέρνηση και στον Υπουργό όποτε αυτό μας ζητηθεί. Την περασμένη Τετάρτη έδωσα αναλυτική πληροφόρηση στον Υπουργό για την αύξηση των κρουσμάτων στα κατεχόμενα». Ερωτηθείς ο κ. Φυλακτού τι προκάλεσε αυτή την αύξηση, ο κ. Φυλακτού τόνισε ότι «τα κρούσματα φαίνεται να είναι εισαγόμενα. Τα μέτρα όμως που έλαβαν με το κλείσιμο του παράνομου Αεροδρομίου και των παράνομων λιμανιών και των άλλων αποφάσεων νομίζω θα έχουν θετικά αποτελέσματα».

Περιορισμένη διέλευση και το «αγκάθι»

Ερωτηθείς ο κ. Φυλακτού εξειδικευμένα για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων τόνισε ότι «δεν υπάρχει οτιδήποτε αυτή τη στιγμή. Έτσι και αλλιώς η διέλευση είναι περιορισμένη. Χρησιμοποιούνται σε τακτική βάση από συγκεκριμένες ομάδες πολιτών όπως φοιτητές, εργαζόμενους, μαθητές και ευπαθείς ομάδες που μπαίνουν στις ελεύθερες περιοχές». Ο κ. Φυλακτού τόνισε οτι «αγκάθι είναι αυτές οι ομάδες και η συχνότητα των τεστ που γίνονται».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Φυλακτού ανέφερε ότι «βρίσκομαι σε καθημερινή επαφή με τον Τουρκοκύπριο συμπρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής και ενημερώνομαι καθημερινά. Δεν προγραμματίστηκε νέα τηλεδιάσκεψη».

Το μέλος της επιστημονικής ομάδας Λεόντιος Κωστρίκκης μιλώντας στην Offsite τόνισε ότι «φαίνεται ότι τα κρούσματα στα κατεχόμενα είναι εισαγόμενα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση για κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Δεν ενημερώθηκα για συνάντηση της επιδημιολογικής ομάδας με τον Υπουργό Υγείας ή τον Πρόεδρο για τα οδοφράγματα.

Δημιούργησε αλυσίδα

Επίσης το μέλος της επιστημονικής ομάδας Δρ Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε ότι η αύξηση των κρουσμάτων έγινε είτε λόγω εισαγόμενου πληθυσμού,είτε κάποιου κρούσματος που παρουσίασε συμπτώματα σε μεταγενέστερο στάδιο δημιουργώντας αλυσίδα. Ο Δρ Καραγιάννης υποστήριξε ότι τα μέτρα που έλαβαν οι κατοχικές Αρχές μαζί με την υποχρεωτική ένδειξη αρνητικού τεστ για να περάσουν πολίτες στις ελεύθερες περιοχές ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο. Ο καθηγητής μικροβιολογίας τόνισε ακόμα ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για συζήτηση σχετικά με τα οδοφράγματα ούτε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τι ισχύει με τα οδοφράγματα

Η διέλευση μέσω οδοφραγμάτων συνεχίζεται. Όμως σε σχέση με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους ισχύουν κάποια δεδομένα:

Πρώτο: Oι κατοχικές Αρχές ζητούν αρνητικό τεστ με ισχύ 15 ημερών για είσοδο στα κατεχόμενα.
Δεύτερο: Η ολιγόωρη παραμονή στα κατεχόμενα δεν απαιτεί νέο τεστ για είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία. Γίνεται αποδεκτό το τεστ που δόθηκε στις κατοχικές Αρχές.
Τρίτο: Η Κυπριακή Δημοκρατία ζητεί για είσοδο στα εδάφη της αρνητικό τεστ κορωνοϊοϋ 72 ωρών.
Τέταρτο: Υπάρχουν διευθετήσεις για ειδικές ομάδες όπως φοιτητές, μαθητές, ευπαθείς ομάδες και εργαζόμενους που διενεργούν το τεστ μια μόνο φορά. Ίσως συζητηθεί η αύξηση αυτών των τεστ.

Πηγή: Offsite