Εκστρατεία για παράνομα πυροτεχνήματα σε γάμους

Πυροτεχνηματα Παράνομη ρίψη, ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ

Πιο αυστηρές διαδικασίες ελέγχου καθιερώνει η Αστυνομία και η Υπηρεσία Μεταλλείων σε σχέση με τα πυροτεχνήματα αφού τα παράνομα που ακούονται κάθε βράδυ είναι περισσότερα από τα νόμιμα.

Στη Λευκωσία, για παράδειγμα, αυτό το διάστημα δεν έχει δοθεί καμιά άδεια, ωστόσο, σχεδόν κάθε νύκτα ακούγονται εκρήξεις από πυροτεχνήματα σε διάφορες περιοχές.

Πολίτες παραπονούνται στην Αστυνομία ότι δεν έχουν ενημερωθεί εκ των προτέρων για τις εκρήξεις, ότι τα πυροτεχνήματα εκρήγνυνται σε προχωρημένες ώρες και πως, μέχρι να πληροφορηθούν ότι πρόκειται για ελεγχόμενες εκρήξεις, τρομοκρατούνται.

Με εγκύκλιο του βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων, Δημήτρη Δημητρίου, προς τους Αστυνομικούς Διευθυντές, καλούνται όλοι οι αστυνομικοί να ελέγχουν πού δίδεται άδεια για ρίψη πυροτεχνημάτων, ώστε οι παράνομοι να παραπέμπονται ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η Υπηρεσία Μεταλλείων έχει αναρτημένη στην ιστοσελίδα της τους χώρους όπου θα ριφθούν πυροτεχνήματα, τις ώρες και τις μέρες, γι’ αυτό και οπουδήποτε αλλού ακουστούν πυροτεχνήματα να γνωρίζουν οι αστυνομικοί ότι είναι παράνομα.

Η Αστυνομία προβληματίζεται πού βρίσκουν οι παράνομοι τα πυροτεχνήματα αφού για την εισαγωγή τους χρειάζεται ειδική άδεια, ωστόσο, φαίνεται ότι κάποιοι τα μεταφέρουν παράνομα από τα κατεχόμενα ή τα εισάγουν από το εξωτερικό χωρίς να τα δηλώνουν.

Οι πλείστες άδειες που δίνονται από την αρμόδια υπηρεσία αφορούν δεξιώσεις γάμων σε ξενοδοχεία, άλλες εκδηλώσεις, εγκαίνια μέχρι και παιδικά πάρτι. Κάθε χρόνο χορηγούνται από την αρμόδια υπηρεσία περίπου 550 άδειες χρήσης πυροτεχνημάτων, για πολιτιστικές, φιλανθρωπικές, δημοτικές, κοινοτικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, δημόσιες μουσικές συναυλίες, για τουριστικούς και εμπορικούς σκοπούς κ.ά.

Η τελευταία μόδα είναι η χρήση πυροτεχνημάτων σε σκάφη ή πλατφόρμες έξω από τη Λεμεσό.

Σε προχθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Γεωργίας για το θέμα, αποφασίστηκε η σύσταση Τεχνικής Επιτροπής από εκπροσώπους της Υπηρεσίας Μεταλλείων και της Αστυνομίας, η οποία εντός ενός μηνός θα εισηγηθεί προς τους υπουργούς συγκεκριμένες βελτιώσεις του νομοθετικού πλαισίου σε σχέση με τις αρμοδιότητες, την αδειοδότηση και πρόληψη των παρανομιών.

Η εν λόγω Επιτροπή θα εισηγηθεί σχετικές τροποποιήσεις της νομοθεσίας, έτσι ώστε να καθοριστούν πιο αποτρεπτικές ποινές, να επανακαθοριστούν οι εκδηλώσεις που θα αδειοδοτούνται, αλλά και τροπολογίες που θα επιτρέπουν περαιτέρω την αποτελεσματικότερη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στην αδειοδότηση και στον έλεγχο της κατοχής, εμπορίας και χρήσης των πυροτεχνημάτων.

Πηγή: Philenews/Μιχάλης Χατζηβασίλης