Εκτός ελέγχου η φωτιά στην κατεχόμενη Καντάρα- Μαζικές επιχειρήσεις πυρόσβεσης

Οι τελευταίες πληροφορίες

7350d15bc4dcfeb710f72441c43ee9bc 14

Η προσπάθεια για τον έλεγχο της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στην κατεχόμενη Καντάρα το απόγευμα της Τετάρτης, συνεχίζεται για Τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Η Κυπριακή Δημοκρατία συνδράμει στην προσπάθεια με δυο πυροσβεστικά αεροπλάνα του Τμήματος Δασών που επιχειρούν στην περιοχή.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τα κατεχόμενα, το πρωί της Παρασκευής στην μεγάλη πυρκαγιά επενέβησαν μαζί με τα δυο αεροσκάφη της Δημοκρατίας, δυο ελικόπτερα των Βρετανικών βάσεων και ένα ελικόπτερο της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και τον «υπουργό αγροτική ανάπτυξης και φυσικών πόρων», Ντουρσούν Ογούς, τις επόμενες ώρες στα κατεχόμενα θα φτάσουν αεροσκάφη από το Ισραήλ και την Τουρκία. Η τελευταία, η οποία δίνει την δική της, ξεχωριστή μάχη με μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στα νοτιοδυτικά παράλια της χώρας, θα στείλει στα κατεχόμενα ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος, ύστερα από συνεννόηση του κ. Τατάρ με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι.

Οι τελευταίες πληροφορίες

Οι τελευταίες πληροφορίες στα κατεχόμενα θέλουν την βοήθεια που στέλνει το Ισραήλ να προσεγγίζει την Λάρνακα και στην συνέχεια να κατευθύνεται στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Στα κατεχόμενα αρχικά κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι το Ισραήλ θα στείλει στα κατεχόμενα ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος. Στην συνέχεια μεταδόθηκε η πληροφοριά ότι ο αριθμός των ισραηλινών αεροσκαφών είναι δυο.

Εκτός από τις εναέριες δυνάμεις, στην μεγάλη πυρκαγιά επεμβαίνουν όλα τα διαθέσιμα μέσα και οι «υπηρεσίες» των κατεχομένων. Ο κατοχικός στρατός, η «αστυνομία», η «πολιτική άμυνα», οι «δήμοι» και οι αρμόδιες «υπηρεσίες» υποστηρίζουν το έργο των χερσαίων δυνάμεων της «πυροσβεστικής».

Οι νέες δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη

Το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Τατάρ προέβη σε νέες δηλώσεις στον τ/κ Τύπο. «Κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω του ανέμου επικράτησε μεγάλη ανησυχία για τα Άρδανα και τον Άγιο Αδρόνοικο. Τα τρακτέρ λειτουργούσαν (στην περιοχή) μέχρι τις 03.00 και (με μεγάλη προσπάθεια) εμποδίστηκε η εξάπλωση των φλογών σε αυτά τα δυο χωριά», ανέφερε ο κ. Τατάρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι του Φλαμουδιού στεγάζονται προσωρινά σε ένα ξενοδοχείο του κατεχόμενου Δαυλού.

Ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ακόμη ότι την πυρκαγιά παρακολουθεί και καταγράφει μη επανδρωμένο αεροσκάφος του τουρκικού στρατού. Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη στην εξάπλωση της πυρκαγιάς συνέβαλλαν κυρίως οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν χθες στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο «υπουργός υποδομών», Ορχάν Αρίκλι ανάφερε στο παράνομο «Μπαϊράκ» ότι ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι που πραγματοποιεί παράνομη επισκεψη στα κατεχόμενα, θα επιθεωρήσει από τον αέρα την περιοχή της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι της «κυβέρνησης» και η «αστυνομία» επιμένουν στο γεγονός ότι «η φωτιά εκδηλώθηκε ως αποτέλεσμα βραχυκυκλώματος ενός οχήματος εργασίας». Με βάση αυτήν την θεωρία, χθες, η «αστυνομία» είχε συλλάβει δυο άτομα.