Ελεύθερος Σύρος, παρότι είναι σε λίστα τρομοκρατίας

Η κράτηση Σύρου επί 16 μήνες χωρίς να γίνει κατορθωτή η απέλασή του μετά που συνελήφθη επειδή ήταν σε λίστα με άτομα που είχαν εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες, ήταν η αιτία το Ανώτατο Δικαστήριο να διατάξει την άμεση αποφυλάκισή του.

Ούτε το κλείσιμο αεροδρομίων ούτε το γεγονός ότι δεν μπορεί να απελαθεί στη χώρα του λόγω του πολέμου, δεν ήταν αρκετά να δικαιολογήσουν την περαιτέρω κράτησή του, με το δικαστήριο να κρίνει ότι πρέπει η Δημοκρατία να βρει λύσεις ίσως και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αιτητής είναι Σύρος και πέτυχε είσοδο στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας μέσω κατεχομένων στις 27/2/2019. Την επομένη υπέβαλε αίτηση για πολιτικό άσυλο. Όμως, από έλεγχο που έγινε στις βάσεις δεδομένων τόσο άλλης συνεργαζόμενης με τη Δημοκρατία χώρας όσο και της Interpol, προέκυψαν στοιχεία για εμπλοκή του σε τρομοκρατικές ενέργειες, με αποτέλεσμα να εκδοθεί διάταγμα κράτησής του για λόγους προστασίας της εθνικής ασφάλειας.

Επίσης, η αίτησή του για πολιτικό άσυλο απορρίφθηκε, γι’ αυτό και κρατείται και για σκοπούς απέλασης. Η δικηγόρος του είχε υποστηρίξει ότι η συνεχιζόμενη κράτηση του αιτητή αντιστρατεύεται τις πρόνοιες του άρθρου 9ΣΤ(4)(α) που προνοεί ότι η κράτηση θα πρέπει να έχει τη μικρότερη δυνατή διάρκεια και η συνεχιζόμενη κράτηση για λόγους εθνικής ασφάλειας, χωρίς να εξυπηρετείται ένας συγκεκριμένος σκοπός, είναι παράνομη.

Από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας υποστηρίχθηκε ότι η συνέχιση της κράτησης επιβάλλεται και δικαιολογείται μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες εξεύρεσης χώρας απέλασης του αιτητή. Και αυτό γιατί η χώρα του βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και η πρόσθετη καθυστέρηση στη διοικητική διαδικασία για απέλαση του αιτητή οφείλεται και στην πανδημία του κορωνοϊού, που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας του αεροδρομίου.

Το δικαστήριο έκρινε ότι πρόκειται για μια παρατεταμένη κράτηση με μόνη ουσιαστική εξήγηση ότι η χώρα του αιτητή βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και οι καθ’ ων η αίτηση δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να εξεύρουν χώρα απέλασής του.

«Αντιλαμβάνομαι τη σοβαρότητα του προβλήματος, πλην όμως οι λόγοι καθυστέρησης της απέλασης δεν μπορούν να αποδοθούν στον αιτητή και έχοντας υπόψη ότι η κράτηση δεν είναι αυτοσκοπός αλλά διενεργείται με σκοπό την απέλαση, το προβληθέν πρόβλημα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αόριστη παράταση της κράτησης του αιτητή μέχρις ότου εξευρεθεί χώρα απέλασής του. Εναπόκειται επομένως στις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας –και ενδεχομένως και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης– να εξεύρουν λύση στο σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει σε περιπτώσεις όπως αυτή του αιτητή».

Πηγή: Philenews

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024