Ελλιπής στήριξη κράτους για πρόσβαση αναπήρων σε παραλίες

ΑΜΕΑ Ανάπηροι, Παραλίες

Συμβαίνει κι αυτό! Αντί να εκτελεί το κράτος έργα υποδομής ώστε να διευκολύνονται τα άτομα με αναπηρία (ΑμΕΑ) να αποκτούν πρόσβαση στην παραλία, δημιουργούν υποδομές οι ίδιοι οι ανάπηροι μέσω της οργάνωσής τους.

Όπως ανέφερε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, εκ μέρους της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ) ο Δημήτρης Λαμπριανίδης, εδώ και εφτά χρόνια η ΟΠΑΚ κάνει δωρεές ώστε να υλοποιηθούν έργα πρόσβασης ατόμων με αναπηρίες και μάλιστα κάποιες τοπικές Αρχές δεν διαθέτουν καν €2.000-€3.000 για να συντηρούν τα έργα/ μηχανισμούς/ διαδρόμους κ.λπ., με αποτέλεσμα να υφίστανται φθορά.

Ο κ. Λαμπριανίδης ανέφερε και τα εξής: Με απογοήτευση διαπιστώνουμε πως ενώ η αξιοποίηση των παραλιών αποτελεί τεράστια πηγή εσόδων, ελάχιστα από τα έσοδα επιστρέφουν, όχι μόνο σε μας αλλά και στους υπόλοιπους πολίτες γενικότερα. Εισηγηθήκαμε, είπε, ότι πρέπει να διατίθεται κάποιο ποσόν για τη δημιουργία υποδομών. Ανέφερε επίσης πως, μέχρι σήμερα η ΟΠΑΚ δαπάνησε €500.000 για τη δημιουργία υποδομών σε διάφορες παραλίες. Είπε, επίσης, πως προωθείται και η εγκατάσταση χώρων υγιεινής.

Τα χρήματα προήλθαν από ευρωπαϊκά προγράμματα και συνεισφορά του Δήμου Παραλιμνίου. Όπως ανέφερε ο κ. Λαμπριανίδης, το κράτος συνεισέφερε μόνο μικρό ποσοστό στην αρχή της προσπάθειας.

Ο κ. Λαμπριανίδης ανέφερε επίσης πως, προ τριετίας ζητήθηκε η τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να επιτρέπεται η διέλευση τροχοφόρων (τροχοκαθισμάτων κ.λπ.) προκειμένου να μπορούν τα άτομα με αναπηρία να διακινούνται στην άμμο και στα χαλίκια, αλλά το αίτημα δεν προωθήθηκε.

Εξάλλου, ο κ. Νικολαΐδης εκ μέρους της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) αναφερόμενος στο κατά πόσον θα πρέπει να επιτρέπεται η παρουσία σκύλων, οι οποίοι θα συνοδεύουν τα άτομα με αναπηρία και σχολιάζοντας φόβους που εκφράστηκαν ότι είναι δυνατόν οι σκύλοι να ξεφύγουν από τον έλεγχο των αναπήρων και να εισέλθουν στη θάλασσα, θέτοντας σε κίνδυνο παιδιά ή άλλους λουόμενους, υπέδειξε, ότι τα σκυλιά αυτά υπό κανονικές συνθήκες είναι εκπαιδευμένα και αν δεν τους δοθεί άδεια από το άτομο που συνοδεύουν, δεν φεύγουν από δίπλα του.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, η πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ελένη Μαύρου αναφέρθηκε σε πρόταση Νόμου την οποίαν κατέθεσε ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου (ο οποίος απουσίαζε) και η οποία αποσκοπεί στην προστασία παραλιών αναλόγως των ευαίσθητων χαρακτηριστικών που αυτές παρουσιάζουν. Ο κ. Ευσταθίου κατέθεσε και αντίγραφα δημοσιευμάτων κυρίως του «Φιλελευθέρου» για την περιοχή της Λίμνης.

Σε έγγραφο που κατατέθηκε αναφέρεται πως, από την ημερομηνία κατάθεσης της πρότασης νόμου έχουν λάβει χώρα παρεμβάσεις σε «ευαίσθητες παραλίες», ώστε να καθίσταται αναγκαία η άμεση ρύθμιση της προστασίας της παραλίας στη βάση των φυσικών χαρακτηριστικών με ταυτόχρονη ανάληψη ευθύνης από την εκτελεστική εξουσία. Σε επεξηγηματικό σημείωμα που κατέθεσε ο κ. Ευσταθίου αναφέρεται πως, δεν είναι όλες οι παραλίες προορισμένες για «ανάπτυξη».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Ανδρέας Κυπριανού εξέφρασε την άποψη πως, η πρόταση νόμου είναι αχρείαστη, διότι ο επιδιωκόμενος σκοπός καλύπτεται από τις εξουσίες του υπουργού Εσωτερικών. Δεν πρέπει, πρόσθεσε, να καθορίσουμε τις χρήσεις που επιτρέπονται σε κάθε παραλία.

Η πρόεδρος της Επιτροπής παρατήρησε πως, προφανώς η πρόταση Νόμου αποτελεί και κριτική για τον τρόπο λειτουργίας του κράτους σε κάποιες περιπτώσεις. Θα πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα ενεργούμε όταν σε μια παραλία ωοτοκίας χελώνας πάει ένας ιδιώτης να στήσει γαμήλια δεξίωση ή αν ένα κυβερνητικό τμήμα αποφασίσει να εκριζώσει τις ακακίες ή και να τις κάψει, είπε η κ Μαύρου.

Ο κ. Κυπριανού παρατήρησε πως, υπάρχουν οδηγίες της ΕΕ και διερωτήθηκε αν ως Κύπρος θα δημιουργήσουμε δικούς μας κανόνες.

Πηγή: Philenews/Βάσος Βασιλείου