Εμβόλιο στην Κύπρο αρχές 2021 – Άγνωστη η αποτελεσματικότητά του

covid 19 7 Coronavirus, Εμβόλια, ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Όλα τα δεδομένα αυτή τη στιγμή για αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Στους ρυθμούς του εμβολίου κατά του Covid19 κινείται και η Κυπριακή Δημοκρατία. Το Υπουργείο Υγείας και η επιστημονική ομάδα παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις που σημειώνονται τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στις έρευνες που διεξάγει η διεθνής επιστημονική κοινότητα και οι φαρμακευτικές εταιρείες. Με τα σημερινά δεδομένα η Κύπρος προβλέπεται να πάρει τα δικά της αποθέματα στις αρχές του 2021.

Το μέγα ζήτημα που τίθεται και απασχολεί τους ειδικούς και τους επιδημιολόγους είναι πόσο αποτελεσματικό θα είναι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Το μέλος της επιστημονικής ομάδας του Υπουργού Υγείας Δρ Μαρία Κολιού μιλώντας στην Οffsite τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή η αποτελεσματικότητα του εμβολίου παραμένει άγνωστη. Τα πάντα θα εξαρτηθούν μετά την ολοκλήρωση της 3ης φάσης δοκιμών».


Καθαρά για προληπτικούς λόγους

Η χορήγηση του εμβολίου θα γίνεται για καθαρά προληπτικούς λόγους. Ουσιαστικά, η χορήγηση του εμβολίου δεν θα έχει δυνατότητες θεραπείας του κορωνοϊού. Όπως εξήγησε η δρ Κολιού, το εμβόλιο δεν είναι σε καμία περίπτωση υποχρεωτικό ούτε καν για τις ευπαθείς ομάδες αφού η τυχόν υποχρέωση είναι αντισυνταγματική. Ωστόσο, κρίνεται αναγκαίος ο εμβολιασμός του νοσηλευτικού προσωπικού και των φροντιστών/στριων και όσων έρχονται σε άμεση επαφή με ασθενείς.

Η Κύπρος ήδη προχώρησε στην παραγγελία 1.2 εκ.εμβολίων, ώστε να καλυφθούν και οι ανάγκες των Τουρκοκυπρίων. Ωστόσο, όπως εξήγησε η δρ Κολιού η παρτίδα που θα σταλεί τελικώς στην Κύπρο θα εξαρτηθεί από τα αποθέματα που θα υπάρξουν. Άρα δεν είναι σίγουρο ότι θα παραλάβουμε και τα 1.2 εκ. εμβόλια που παραγγείλαμε.

Πηγή: Οffsite