«Ένεση» περίπου €90 εκατομμυρίων για να γίνει η Κύπρος..Hollywood

Από κινηματογραφικές ταινίες μέχρι ριάλιτι περιλαμβάνει το Σχέδιο Προώθησης Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας που ανακοίνωσε η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων

AC1B0A61 9FFD 4C90 878E 173FDCEC2F57

Σχέδιο Προώθησης της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα €25 εκατομμύρια ετησίως, ανακοίνωσε η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, Στέλλα Μιχαηλίδου.

Το εν λόγω Μέτρο δημοσιοποιήθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 18 Αυγούστου 2023 και θα έχει διάρκεια μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2026. Ως εκ τούτου, όπως διευκρίνισε η κ. Μιχαηλίδου στο Economy Today, ο διαθέσιμος προϋπολογισμός θα ανέλθει συνολικά σε περίπου €90 εκατομμύρια, αφού για το 2023 θα ισχύσει για το δεύτερο μισό του έτους.

Στόχος του Σχεδίου, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΤΠ, είναι η προώθηση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας και η προώθηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως χώρας γυρισμάτων, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής που υλοποιείται μέσω αναπτυξιακών, οικονομικών και φορολογικών κίνητρων.

Το Μέτρο στοχεύει, επίσης, στην προώθηση της Κύπρου ως χώρας γυρισμάτων οπτικοακουστικών έργων, στην προβολή της ως τουριστικός προορισμός, στην εισροή κεφαλαίων, στην αύξηση των δραστηριοτήτων των εγχώριων επιχειρήσεων παραγωγής οπτικοακουστικών έργων και συνακόλουθα στην αύξηση θέσεων εργασίας στον οπτικοακουστικό τομέα.

Όπως σημειώνεται, οι μορφές Οπτικοακουστικών Έργων ή Ταινιών που ενδέχεται να είναι συμβατές με το Σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κινηματογραφικές ταινίες – Ταινίες μεγάλου μήκους
  • Τηλεοπτικές ταινίες (ταινίες δραματουργίας)
  • Τηλεοπτικές σειρές ή μίνι-σειρές
  • Ψηφιακή ή και αναλογική ταινία κινουμένων σχεδίων
  • Δημιουργικό ντοκιμαντέρ
  • Προγράμματα τύπου ριάλιτι τα οποία έμμεσα ή άμεσα προβάλλουν την Κυπριακή Δημοκρατία και τον πολιτισμό της.

Η Απόφαση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Γραφείου Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων(link is external).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρμόδια αρχή για την εφαρμογή και την υλοποίηση του Μέτρου είναι το Υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: EconomyToday