Ενιαίος ο ηλεκτρισμός ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών

Κατεχόμενα

Απολύτως ενιαίο είναι πλέον το ηλεκτρικό δίκτυο ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών. Από το τέλος Μαρτίου ολοκληρώθηκε η “φάση-2” της σύνδεσης και τα δύο δίκτυα είναι πλέον πλήρως και μόνιμα συνδεδεμένα, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο. Κάθε λεπτό του 24ώρου είτε διοχετεύεται ηλεκτρισμός προς τα κατεχόμενα είτε σε αντίστροφη πορεία, από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές, αναλόγως των αναγκών ή των βλαβών. Αυτό γίνεται αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται κανείς ένθεν και ένθεν της πράσινης γραμμής να σηκώσει ή να κατεβάσει διακόπτες. Στα σημεία σύνδεσης υπάρχουν μετρητές για τον ηλεκτρισμό που περνά προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση ώστε να γίνεται ισοψηφισμός.

Μετά τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής σύνδεσης μεταξύ Αναστασιάδη – Ακιντζί στη συνάντηση της 26ης Φεβρουαρίου, ακολούθησαν καθορισμοί πρωτοκόλλων στην κάθε μία από τις πλευρές και σε συνάντηση των τεχνικών ομάδων κατέληξαν σε τελική συμφωνία σε όλες τις τεχνικές πτυχές. Ακολούθως, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου εξέδωσε Πιστοποιητικό για την ασφάλεια του δικτύου και την επάρκεια των μέτρων ελέγχου του, το οποίο και παρέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Έκτοτε, τα δύο δίκτυα είναι συνδεδεμένα ως ένα δίκτυο με δύο τομείς. Μάλιστα, η πλευρά μας τη χαρακτηρίζει ως “επανασύνδεση” του δικτύου της ΑΗΚ όπως ήταν πριν το 1974, ενώ η πλευρά των κατεχομένων τη χαρακτηρίζει ως “διασύνδεση” των δύο δικτύων.

Το ενοποιημένο δίκτυο πέρασε ήδη την πρώτη του ισχυρή δοκιμασία την περασμένη Τρίτη. Η βλάβη στην ΑΗΚ ενεργοποίησε αυτόματα την παροχή ηλεκτρισμού ισχύος πέραν των 100 μεγαβάτ στις ελεύθερες περιοχές. Ταυτόχρονα, όπως απορροφήθηκε για περίπου 45 λεπτά η παροχή σε πέραν του 50% των ελεύθερων περιοχών, έμειναν χωρίς ηλεκτρισμό και κάποιες περιοχές στα κατεχόμενα, ώστε να καλύψουν τα 100 μεγαβάτ που διοχετεύτηκαν στις ελεύθερες περιοχές.

Πηγή: Φιλελεύθερος