ΕΠ ΑΜΜ/ΣΤΟΥ: Ξενοδόχοι – Τεράστιο πλήγμα η εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία

Oι τουρίστες από τις ρωσσόφωνες Δημοκρατίες αντιπροσωπεύουν άνω του 50% της τουριστικής κίνησης στη περιοχή

904d5f186b7e334444dd8af14f294acc exclusive

Τεράστιο αναμένεται να είναι το πλήγμα για τον τουρισμό στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου από την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δώρος Τάκκας, Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, προσθέτοντας πως οι τουρίστες από τις ρωσσόφωνες Δημοκρατίες αντιπροσωπεύουν άνω του 50% της τουριστικής κίνησης στη περιοχή.

Ο κ. Τάκκας, αφού χαρακτήρισε «πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», σημείωσε ότι «η σύρραξη ενδεχομένως να φτάσει στο σημείο να μην έχουμε καθόλου τουρισμό από τις δύο συγκεκριμένες χώρες ή ευρύτερα από τις ρωσσόφωνες Δημοκρατίες. Οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν το 50% αν όχι και περισσότερο των τουριστών που δέχεται η ελεύθερη επαρχία Αμμόχωστου και όλοι αντιλαμβάνονται ότι το πλήγμα για τον τουριστικό τομέα θα είναι τεράστιο».

Πρόσθεσε ότι «αρκετά από τα ξενοδοχεία της περιοχής που εργάζονται αποκλειστικά με τις συγκεκριμένες αγορές, δηλαδή περίπου το 30% των ξενοδοχειακών μονάδων, (ενδέχεται) να μην καταφέρουν να ανοίξουν καθόλου. Αρκετά άλλα ξενοδοχεία θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό και ορισμένα σε μικρότερο». Σημείωσε πως «είναι σημαντικό να αντιληφθούν όλοι πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο των ξενοδοχείων, αλλά της τουριστικής βιομηχανίας ευρύτερα και όλων όσων εμπλέκονται σε αυτή την αλυσίδα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τάκκας είπε πως «είναι γνωστό τοις πάσι ότι η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον τουρισμό. Πρέπει να αναφέρουμε ότι από τις τελευταίες εξελίξεις, ελλοχεύει ακόμα και ο κίνδυνος χρεωκοπίας αρκετών τουριστικών επιχειρήσεων, διότι δυστυχώς η συγκεκριμένη κρίση είναι συνέχεια των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού».

Ανέφερε ακόμα ότι «η Κύπρος όπως και ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκεται ήδη στον τρίτο χρόνο της πανδημίας του κορωνοϊού και πρέπει στοχευμένα όλα τα στρώματα της τουριστικής βιομηχανίας που επηρεάζονται από τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρωσία, να στηριχθούν ούτως ώστε να αντέξουν μέχρι να αλλάξουν τα πράγματα. Η έγνοια όλων μας δεν περιορίζεται στις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρώπη στη Ρωσία αλλά στο πώς η χώρα αυτή θα αντιδράσει προς αυτές τις χώρες. Σημείωσε ότι ήδη έχουν σταλεί και τα πρώτα μηνύματα από τη Ρωσία.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου εξέφρασε την ελπίδα «η κατάσταση να περιοριστεί σε ένα μόνο χρόνο, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι θα συνεχιστεί και πάρα πέρα. Ωστόσο παραμένουμε ψύχραιμοι και με καθαρό μυαλό προσπαθούμε να δούμε ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, υπό την έννοια, όχι να αντικαταστήσουμε ή να αναπληρώσουμε αυτές τις αγορές γιατί κάτι τέτοιο είναι αδύνατο».

Στόχος μας, συνέχισε, «είναι να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο από τις παραδοσιακές για την Κύπρο αγορές και από κάποιες άλλες νέες. Θέλουμε να κρατηθούμε «ζωντανοί», στο επίπεδο που αυτό είναι εφικτό, τη φετινή τουριστική χρονιά».