Επ.Αμμοχώστου: 100 επιχειρήσεις συμμετέχουν στο “Keep our Sand and Sea Plastic Free”

Μάρτιο του 2022 ολοκληρώνεται το Εργο “Keep our Sand and Sea Plastic Free»

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2021 08 10T152726.930 Keep our Sand and Sea Plastic Free

Τον Μάρτιο του 2022 ολοκληρώνεται το Εργο “Keep our Sand and Sea Plastic Free», ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Παναγιώτα Κουτσόφτα, Συντονίστρια του Έργου, προσθέτοντας ότι σ’ αυτό ενεπλάκησαν ενεργά πέραν των 100 ξενοδοχείων, μπαρ και εστιατορίων της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Πρόσθεσε πως «το Εργο «Keep our Sand and Sea Plastic Free» είναι μια πρωτοβουλία του TUI Care Foundation, σε συνεργασία με το Travel Foundation και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI), με στόχο την εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης στις παραλιακές περιοχές – ξεκινώντας από την Αγία Νάπα, τον Πρωταρά και την ευρύτερη περιοχής της Επαρχίας Αμμοχώστου, με ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική βιομηχανία».

Πρόσθεσε ότι «στόχος είναι η επαρχία Αμμοχώστου να γίνει το φωτεινό παράδειγμα για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και να γίνει πηγή έμπνευσης τόσο για τις υπόλοιπες παραλιακές πόλεις της Κύπρου, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο μιας και η εκστρατεία προβάλλεται στο εξωτερικό μέσω του δικτύου της TUI Care Foundation. Το Έργο ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2022 και μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να εμπλέξει ενεργά πέραν των 100 συνεργατών, όπως ξενοδοχεία, μπαρ και εστιατόρια της περιοχής, που ανέλαβαν ενεργή δράση για μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης στις επιχειρήσεις τους».

Παράλληλα, συνέχισε «μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Έργου πέραν των 1500 μαθητών που όχι μόνο ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν για το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης και πόσο επηρεάζει ακόμη και την ανθρώπινη υγεία, αλλά ήταν τόσο πρόθυμοι να δεχτούν την αλλαγή, δίνοντας μας ελπίδα για το μέλλον».

Η κα. Κουτσόφτα χαρακτήρισε «σημαντική τη συμβολή και των τεσσάρων Δήμων της Επαρχίας Αμμοχώστου στην επιτυχία του Έργου» και εξέφρασε ευχαριστίες, γιατί όπως εξήγησε «γιατί πίστεψαν στο όραμα μας από την πρώτη στιγμή, μας στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν αυτή την προσπάθεια».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «στα πλαίσια του προγράμματος “Keep our Sand and Sea Plastic Free” ετοιμάστηκε και το εικαστικό έργο «ΚΑΛΥΨΩ», το οποίο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για το φλέγον ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης των θαλασσών μας. Το έργο τοποθετήθηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στην παραλία Αγία Τριάδα στον Πρωταρά και η «ΚΑΛΥΨΩ» αναδεικνύει την σημασία της προστασίας των ωκεανών μας, κυρίως από τα πλαστικά απορρίμματα, που είναι η αιτία για τον θάνατο χιλιάδων θαλάσσιων οργανισμών κάθε χρόνο».

Σημείωσε ακόμα ότι «η Αγία Τριάδα είναι πλέον η πρώτη παραλία στην Κύπρο που ενθαρρύνει τους επισκέπτες της, αλλά το πιο σημαντικό, τους διευκολύνει να αποφεύγουν την χρήση του πλαστικού. Εάν θέλουμε οι επισκέπτες της παραλίας να αποφεύγουν τα πλαστικά μπουκαλάκια πρέπει να τους προσφέρεις πρώτα απ’ όλα παγωμένο, φιλτραρισμένο και δωρεάν νερό και να τους ενθαρρύνεις να το χρησιμοποιούν, φέρνοντας το παγούρι τους».

Σε άλλη ερώτηση η κα. Κουτσόφτα χαρακτήρισε την «ΚΑΛΥΨΩ» ένα αναγκαίο έργο για να αφυπνίσει το κοινό για το φλέγον ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης μιας και κάθε λεπτό καταλήγουν περίπου 33.800 πλαστικά απόβλητα στα νερά της Μεσογείου και περίπου το 80% των αποβλήτων που συλλέγονται στις παραλίες της Κύπρου είναι πλαστικά. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πλαστικών που καταλήγουν στη θάλασσα προέρχονται από την στεριά και όπως ήδη έχουμε γνωρίζουμε οι επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή είναι τραγικές, με εκατομμύρια θαλάσσια πουλιά και χιλιάδες θαλάσσια ζώα να πεθαίνουν κάθε χρόνο».

Ωστόσο συνέχισε «τα πλαστικά απόβλητα που καταλήγουν στις θάλασσες δεν έχουν μόνο τραγικές επιπτώσεις για τη θαλάσσια ζωή, αλλά και για εμάς τους ίδιους, αφού και μέσω της τροφικής αλυσίδας τα πλαστικά μπορούν να καταλήξουν ακόμη και στο πιάτο μας, με άγνωστες μέχρι στιγμής επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία. Υπάρχουν φυσικά και οι οικονομικές επιπτώσεις αφού εκτιμάται ότι το κόστος των θαλάσσιων απορριμμάτων στον τομέα του τουρισμού και της αλιείας είναι 259 – 695 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο».

Αναφερόμενη στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου είπε πως «αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο τουριστικό προϊόν της επαρχίας Αμμοχώστου είναι οι θάλασσες μας» και κάλεσε όλους να σκεφτούν «το πλήγμα στον τουρισμό της Κύπρου εάν οι θάλασσες μας καταλήξουν μια σούπα γεμάτη πλαστικά, ειδικά φέτος που ο τουρισμός δέχεται ήδη το πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού».