Επαναπατρίστηκαν 1172 παράτυποι μετανάστες τον Ιανουάριο – Ικανοποίηση Νουρή

Επαναπατρίστηκαν 1172 μετανάστες τον Ιανουάριο

5C54731B 4136 47D2 95CE C6E5B42FD1CB

Σε δήλωση προέβη ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής σχετικά με τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, τον πρώτο μήνα του 2023, πέτυχαν να πραγματοποιήσουν 1172 επιστροφές προσώπων στις χώρες καταγωγής τους έναντι 250 τον Γενάρη του 2022.

Αυτούσια η δήλωση:

Η προσπάθεια για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού ήταν και παραμένει για το Υπουργείο Εσωτερικών ύψιστη προτεραιότητα μέχρι και την τελευταία ημέρα της θητείας της Κυβέρνησης μας.

Είναι γι΄αυτό τον λόγο που αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ όσους στελεχώνουν το Γραφείο Επιστροφών του Υπουργείου και οι οποίοι συνεχίζουν αδιάλειπτα, την εξαιρετική εργασία που επιτελούν.

Μόνο μέσα στον πρώτο μήνα του 2023, πέτυχαν να πραγματοποιήσουν 1172 επιστροφές προσώπων στις χώρες καταγωγής τους έναντι 250 τον Γενάρη του 2022, πριν από τη λειτουργία του Γραφείου Επιστροφών, απόδοση που δημιουργεί τις προυποθέσεις και τις προσδοκίες, για ένα ακόμα μεγαλύτερο αριθμό επιστροφών σε σχέση με τις 7,600 που επετεύχθηκαν το 2022.

Με αυτή την επίδοση, πέραν της διατήρησης της Κύπρου ως της πρώτης χώρας σε επιστροφές μεταξύ όλων των Κρατών Μελών της ΕΕ, αποδεικνύεται περίτρανα και η ορθότητα της απόφασης για την σύσταση και λειτουργία του Γραφείου, γεγονός που ήδη αναγνωριστηκε ως εξαιρετική κίνηση από την ίδια την Ευρωπαική Επιτροπή.

Πέραν των προσώπων που στελεχώνουν το Γραφείο, θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ επίσης όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας.

Το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, την Υπηρεσία Ασύλου, τα Μέλη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας, την Διοίκηση και τους λειτουργούς της FRONTEX και της Europol και βεβαίως τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μας στηρίζει έμπρακτα.

Είναι με αυτές, αλλά και σειρά άλλων στοχευμένων και αποτελεσματικών πολιτικών, που το Υπουργείο Εσωτερικών έθεσε τις βάσεις για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Θέλω να ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση όχι απλά θα υιοθετήσει αυτές τις δράσεις, αλλά θα τις ενισχύσει περαιτέρω ώστε αυτό το εθνικό ζήτημα να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.