Eπιπρόσθετα μέτρα ενίσχυσης προσωπικού στα οδοφράγματα λόγω κορωνοϊού θα εισηγηθεί ο Υγείας στη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ

D9C72BCB 0D3F 4531 85F7 976D3E5DC41A scaled Coronavirus, οδόφραγμα

Την ανάγκη για λήψη κάποιων επιπρόσθετων μέτρων στα οδοφράγματα προς ενίσχυση του προσωπικού, διαπίστωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος το πρωί επισκέφθηκε το οδόφραγμα της Οδού Λήδρας και συνομίλησε με τους Αστυνομικούς και το προσωπικό του τελωνείου. Ανέφερε ότι θα εισηγηθεί το μεσημέρι στη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ συγκεκριμένα μέτρα και δεν απέκλεισε να συζητηθεί και το θέμα του περιορισμού πτήσεων από και προς Ιταλία.

Καθησύχασε για άλλη μια φορά το κοινό και τόνισε ότι λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ενώ για τις αντιδράσεις για τη λειτουργία χώρων καραντίνας σε δύο περιοχές, ανέφερε ότι αυτές είναι απόρροια άγνοιας. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και για τους μαθητές και μαθήτριες που επιστρέφουν σήμερα από το Μιλάνο.

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται επιθεώρηση των οδοφραγμάτων για να βεβαιωθεί ότι τηρούνται οι οδηγίες που έχουν δοθεί.

«Δεν είναι η πρώτη επίσκεψη, έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη δύο ή τρεις από την Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών , απλώς θεώρησα καλό και σκόπιμο όπως και εγώ επισκεφθώ και διαπιστώσω ιδίοις όμμασι ότι οι οδηγίες μας στα οδοφράγματα τηρούνται και ναι τηρούνται οι διαδικασίες, απλώς μια διαπίστωσή μου είναι ότι πιθανόν να χρειάζεται σε συγκεκριμένα οδοφράγματα, όπως εδώ στη Λήδρας επιπλέον προσωπικό που να ασχολείται αποκλειστικά με τον έλεγχο των ατόμων που εισέρχονται, γιατί είναι πολλή η κίνηση και θα την εισηγηθώ στον Υπουργό Δικαιοσύνης στη συνάντηση το μεσημέρι», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι εκτός της στελέχωσης το άλλο πρόβλημα είναι η επικοινωνία, γιατί κάποιοι που έρχονται από τρίτες χώρες ούτε και τα φυλλάδια που τυπώθηκαν σε τέσσερις γλώσσες τα κατανοούν, ούτε μπορούν να μιλούν καλά καμία από τις τέσσερις γλώσσες.

«Πιθανό να πρέπει να τυπώσουμε τις πληροφορίες σε άλλες γλώσσες που να ανταποκρίνονται στα δεδομένα των οδοφραγμάτων», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν παρατηρείται οποιοδήποτε κενό στις ερωτήσεις στα οδοφράγματα σε σχέση με το από ποια χώρα προέρχονται, ο Υπουργός είπε ότι αυτό συμβαίνει και στα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί κάποιος ίσως έρχεται ως transit επιβάτης και δεν το δηλώνει.

«Εδώ υπεισέρχεται και το θέμα της κοινωνικής ευθύνης αλλά με έχουν ενημερώσει οι Αστυνομικοί ότι ελέγχουν τα διαβατήρια, τις σφραγίδες για να επιβεβαιωθούν ότι ισχύουν αυτά που λένε (οι διακινούμενοι), όμως αυτό θέλει επιπρόσθετο χρόνο και χρειάζεται πιθανό και επιπλέον στελέχωση, τουλάχιστον σε ένα – δύο οδοφράγματα που έχουν περισσότερη κίνηση για να γίνεται ακόμη καλύτερη αξιολόγηση», είπε ο Υπουργός.

Σε ερώτηση αν στο ερωτηματολόγιο τίθενται όλες οι χώρες υψηλού κινδύνου πέραν της Κίνας, ο Υπουργός απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι μπήκαν και οι άλλες τέσσερις χώρες για τις οποίες έγιναν ανακοινώσεις χθες.

Για τους μαθητές που επιστρέφουν σήμερα από την Ιταλία, τόνισε ότι η έγνοια μας δεν είναι μόνο οι 12 μαθητές από το Μιλάνο αλλά όλοι οι Κύπριοι που έρχονται από Ιταλία. Ειδικότερα για τους μαθητές είπε ότι στις δύο το μεσημέρι σήμερα έχει διευθετηθεί συνάντηση στο Υπουργείο με τους γονείς για να τους εξηγηθούν τα δεδομένα και το γεγονός ότι πρέπει να αυτοπεριοριστούν για 14 μέρες.

Σε παρατήρηση ότι διατυπώθηκαν επικρίσεις για το θέμα του αυτοπεριορισμού και ότι κάποιοι θεωρούν ότι οι μαθητές έπρεπε να περιοριστούν σε άλλο χώρο και να ελέγχονται, ανέφερε ότι διαφωνεί και εξήγησε ότι οι οδηγίες που έχουν οι αρμόδιες αρχές δεν αφορούν καν τον αυτοπεριορισμό αλλά να ελέγχονται για συμπτώματα και αν δεν έχουν δεν προβλέπεται κάτι, ούτε αυτοπεριορισμός.

«Είμαστε η πρώτη χώρα χθες που αποφασίσαμε το συγκεκριμένο μέτρο και διάβασα σήμερα στον Τύπο ότι αποφάσισε και η Αγγλία να το υιοθετήσει. Άρα οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ δεν έχουν βάλει κάποιους περιορισμούς για επισκέπτες που επιστρέφουν από τη βόρειο Ιταλία. Εμείς βάλαμε και αυτόν τον περιορισμό τον οποίο υιοθετούν και κάποιες άλλες χώρες στην ΕΕ, στο σύνολο έξι, το να μπει σε καραντίνα οποιοσδήποτε έρχεται από Ιταλία είναι ανέφικτο, γιατί μιλάμε για εκατοντάδες κάθε βδομάδα, δεν είναι μόνο οι δώδεκα μαθητές, αλλά κάθε βδομάδα έχει δύο πτήσεις από Ιταλία και επιβάτες με transit, είναι πάρα πολύς ο κόσμος που έρχεται», εξήγησε.

Σε άλλη ερώτηση για ενδεχόμενο περιορισμού πτήσεων από και προς Ιταλία, ο Υπουργός είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα μελετώνται.
«Εμείς σαν Υπουργείο Υγείας οφείλουμε και πρέπει να κάνουμε μια αξιολόγηση της κατάστασης, και θα ενημερώσω τους συναδέλφους μου και τα Υπουργεία που εμπλέκονται αν και εφόσον αυτό εξελιχθεί σε πανδημία, και θα συζητήσουμε όλα τα ενδεχόμενα», ανέφερε.

Για τις αντιδράσεις των κατοίκων χωριών στα οποία θα λειτουργήσουν χώροι καραντίνας, ο κ. Ιωάννου είπε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας.

Ανέφερε ότι εκεί θα μεταφέρεται κόσμος που θα έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο περιστατικό, άτομα που δεν έχουν τα συμπτώματα. Εξήγησε ότι και με βάση τους ειδικούς, όταν εμφανίσει κάποιος συμπτώματα τις επόμενες 48 ώρες ο ιός είναι μεταδοτικός. Αρα, εξήγησε, αυτοί που δεν έχουν τα συμπτώματα και είναι ασυμπτωματικοί θα μεταφερθούν προληπτικά σε αυτούς τους χώρους, θα παρακολουθούνται κάθε μέρα από γιατρό και αν εμφανίσουν τα συμπτώματα τότε μεταφέρονται άμεσα στο νοσοκομείο.

«Άρα με τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό και άρα δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας, να τονίσω αυτό που λέω εδώ και μια βδομάδα είναι ότι και άλλες χώρες έλαβαν παρόμοια μέτρα και σε περιοχές με πληθυσμό, όχι απομονωμένες, όπως η Αγγλία, επιλέγηκε ξενοδοχείο στο Χίθροου, στη Γαλλία δύο ξενοδοχεία στην Προβηγκία και άρα τα ίδια μέτρα που λαμβάνουμε εμείς και προσπαθούμε να βρούμε όσο το δυνατό απομονωμένες περιοχές, τα ίδια μέτρα λαμβάνουν και άλλες χώρες και δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος ανησυχίας», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι με την απόφαση του Υπουργικού αύριο, την Παρασκευή θα διευθετηθεί ανοικτή συνάντηση και λειτουργοί θα ενημερώσουν τις επηρεαζόμενες κοινότητες, εκφράζοντας την άποψη ότι αυτές οι αντιδράσεις πηγάζουν από άγνοια.

Σε παρατήρηση ότι η ενημέρωση θα έπρεπε να προηγηθεί, ο Υπουργός είπε ότι όπου και να πάμε το ίδιο πρόβλημα θα είχαμε. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι θέμα δημόσιας υγείας και πρώτιστο μέλημα μας είναι η προστασία ολόκληρου του πληθυσμού της Κύπρου και αντιλαμβάνεστε ότι αν δεν πάμε στα Καννάβια και πάμε στη Πάφο, θα φωνάζει η Πάφος, οπουδήποτε πάμε θα υπάρχει αντίδραση και αυτή η αντίδραση πηγάζει από την άγνοια», τόνισε.

Για τους μαθητές από το Μιλάνο, και αν θα έπρεπε να μεταφερθούν στους χώρους αυτούς για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες, ο Υπουργός διερωτήθηκε γιατί να μην μεταφερθούν και όλοι οι επιβάτες στο αεροπλάνο.

«Θα βάλουμε και τους 200 σε καραντίνα; Δεν προβλέπεται αυτό από το πρωτόκολλο, προβλέπεται να ελεγχθούν για συμπτώματα και εμείς τους προτείνουμε αυτοπεριορισμό και θα δοθεί και ενημερωτικό φυλλάδιο για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν και σημείωμα για την εργασία τους και δικαιολογητικά για τους μαθητές. Αυτά προβλέπονται για όλους τους επιβάτες και όχι μόνο για τους δώδεκα μαθητές», ανέφερε.

Για κάποιες καταγγελίες γονέων ότι δεν περιορίστηκαν οι μαθητές και ότι επισκέφθηκαν υδροπάρκο και έκαναν βόλτα στην πόλη ο Υπουργός είπε ότι δεν βρίσκεται σε επικοινωνία απευθείας το Υπουργείο υγείας με τους μαθητές και τους συνοδούς τους και ότι αν όντως δεν περιορίστηκαν αυτό αφορά τα μέτρα που λαμβάνει η Ιταλία ως χώρα. «Και αυτό να μας προβληματίσει για το τι κάνουμε εμείς ως χώρα που εδώ και τρεις βδομάδες εφαρμόζουμε τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα σε αεροδρόμια και οδοφράγματα και αλλού. Άρα δεν μπορώ εγώ να εκφράσω εγώ γνώμη για το πως χειρίζεται η κάθε χώρα τα περιστατικά της», τόνισε.

Για τις ελλείψεις σε μάσκες και αντιικά φάρμακα, είπε ότι το Υπουργείο έχει ήδη κάνει τις ενέργειές του.

«Λόγω της έξαρσης του ιού υπάρχει έλλειψη παντού και τις μεγάλες ποσότητες τις έχει απορροφήσει η Κίνα, αυτό είναι ένα θέμα που τέθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας πριν από δύο βδομάδες, και το θέσαμε επιτακτικά και εμείς ως μικρή χώρα να υπάρχει από κοινού προμήθεια αναλωσίμων και αντιικών φαρμάκων και έχουν ήδη ενεργοποιηθεί οι μηχανισμοί της ΕΕ προς διεκπεραίωση αυτού του αιτήματος.

Αναμένουμε από τους θεσμούς της ΕΕ να προχωρήσουν να προμηθεύσουν τις χώρες, αλλά το πότε δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά εμείς ξέρουμε ότι για τα νοσοκομεία μας υπάρχει επάρκεια για τους επαγγελματίες υγείας γιατί πρέπει να προστατεύσουμε και αυτούς για να χειριστούν τα περιστατικά από κει και πέρα για το ευρύ κοινό αντιλαμβάνεστε η έλλειψη είναι παγκόσμια», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ