Κυπρος

Έρχεται νέο σχέδιο για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών

Νέο σχέδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών καταρτίζει και σύντομα θα ανακοινώσει το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας. Ήδη τα σχέδια που τρέχουν αυτή την περίοδο καταγράφουν μεγάλο ενδιαφέρον από τους πολίτες και αναμένεται ότι και το νέο αυτό σχέδιο θα τύχει ανάλογης υποδοχής.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε προ ημερών στη Βουλή η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, αρχές Δεκεμβρίου, αναμένεται η προκήρυξη Σχεδίου για εκτεταμένη ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών ύψους €35 εκατ. και η υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει αρχές του 2023.
Σημειώνεται ότι αυτή είναι η δεύτερη προκήρυξη του σχεδίου. Πέρσι το αντίστοιχο σχέδιο με προϋπολογισμό επίσης €35 εκατ. (σύνολο €70 εκατ.) είχε δεχτεί 2152 αιτήσεις. Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 1.588 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε χορηγία ύψους €26.7 εκατ. Μέχρι σήμερα έχει καταβληθεί χορηγία ύψους €2,5 εκατ.

Με βάση την 1η προκήρυξη του 2021, το σχέδιο παρέχει οικονομικά κίνητρα για εκτεταμένη ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων ενεργοβόρων κατοικιών. Συγκεκριμένα, το ποσοστό χορηγίας ανέρχεται στο 60% επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού, ενώ στους ευάλωτους καταναλωτές το ποσοστό αυξάνεται στο 80%, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Κράτους. Το μέγιστο ύψος της χορηγίας μπορεί να κυμαίνεται από 22 έως 32 χιλιάδες ευρώ, αναλόγως των κατηγοριών των επενδύσεων. Το σχέδιο καλύπτει θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης, εγκατάσταση ή αντικατάσταση ηλιακών, φωτοβολταϊκών, κλιματιστικών, μπαταριών αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας κ.α. Δικαιούχοι του σχεδίου είναι φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες υφιστάμενων κατοικιών που βρίσκονται στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Με τον όρο ενεργειακή αναβάθμιση εννοούμε την εφαρμογή ενός ή μίας ομάδας μέτρων που περιορίζουν τις θερμικές απώλειες ενός κτηρίου, βελτιώνουν τις συνθήκες θερμικής άνεσης για τους ενοίκους και μειώνουν το κόστος της ενέργειας, είτε αυτό αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, είτε το καύσιμο θέρμανσης, βελτιώνοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Ορισμένα από τα μέτρα ενεργειακής αναβάθμισης ενεργοβόρων κτηρίων είναι τα εξής: • Θερμομόνωση οροφής: Η ταράτσα οροφής αποτελεί την πιο εκτεθειμένη επιφάνεια του κτηρίου. Για αυτό το λόγο η θερμομόνωση οροφής θεωρείται εξαιρετικά αποδοτική επένδυση με άμεσα οφέλη. Αναλόγως της τεχνολογίας που θα αξιοποιηθεί μπορεί να αποφέρει 30-50% εξοικονόμηση. • Αντικατάσταση συμβατικού λέβητα με αντλία θερμότητας ή λέβητα βιομάζας.
• Αντικατάσταση παλαιών συστημάτων κλιματισμού με καινούργια υψηλής απόδοσης. • Αντικατάσταση ενεργοβόρου φωτισμού με φωτισμό LED. • Αντικατάσταση κουφωμάτων.
• Εγκατάσταση εξωτερικής σκίασης κουφωμάτων. • Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα: Τα ηλιακά συστήματα παραγωγής ζεστού νερού μπορούν να παρέχουν το 70% της ετήσιας ανάγκης σε ζεστό νερό για μία κατοικία, χωρίς κανένα λειτουργικό κόστος και με ελάχιστη συντήρηση, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού.

Πέραν των πιο πάνω, ενδεικτικό του αυξημένου ενδιαφέροντος που υπάρχει σε σχέση με την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών γενικότερα και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ειδικότερα είναι το στοιχείο που ανέφερε η κ. Πηλείδου, ότι δηλαδή καταγράφεται αξιοσημείωτη αύξηση αιτημάτων εξασφάλισης χορηγίας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ειδικά από ευάλωτα νοικοκυριά, των οποίων οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει το διπλάσιο σε σχέση με το 2021.

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2023, η υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στην υπηρεσία ενέργειας του υπουργείου και σημείωσε την προσπάθεια που καταβάλλεται για επίσπευση της στρατηγικής όσον αφορά στην ταχεία μετάβαση στην πράσινη ενέργεια λόγω και της ενεργειακής κρίσης που καταγράφεται αυτή την περίοδο.

Αναλυτικότερα, υπάρχουν αυξημένα κίνητρα για πράσινες επενδύσεις που αποφέρουν σημαντική μείωση του κόστους ενέργειας σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τοπικές αρχές. Συγκεκριμένα, υπάρχει το σχέδιο χορηγιών για θερμομόνωση με φωτοβολταϊκά στις κατοικίες ύψους €70 εκατ. για την περίοδο 2022 – 2023. Πρόκειται για τετραπλάσιο προϋπολογισμό και αυξημένες χορηγίες κατά 50%.

Η κ. Πηλείδου έκανε λόγο και για τη στήριξη κατοίκων ορεινών & ευάλωτων νοικοκυριών , με αυξημένες χορηγίες & διεύρυνση του καταλόγου δικαιούχων αυξημένης χορηγίας από 30 χιλ. σε 80 χιλ. Πέραν των πιο πάνω, υπάρχουν και άλλα σχέδια χορηγιών για την περίοδο  2022 – 2023 για πράσινη μετάβαση: Ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων (€40 εκατ.), ενεργειακή αναβάθμιση τοπικών αρχών (€9 εκατ.), συνολική ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών (€35 εκατ.), συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε συνδυασμό με ΑΠΕ (€80 εκατ.), αντικατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα (€2 εκατ.), εγκατάσταση φωτοβολταϊκού για φόρτιση ηλεκτρικού Ι.Χ. (€1,5 εκατ. Το συνολικό ύψος προκηρύξεων των σχεδίων χορηγιών του ΥΕΕΒ για πράσινη ανάπτυξη την τριετία 2021 – 2023 είναι στα €294 εκατ. από €370 εκατ. συνολικά.

Η υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι καταγράφεται γενικότερα σημαντική αύξηση διείσδυσης ΑΠΕ και φωτοβολταϊκών.

Η συνεισφορά ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή έφτασε στο 14,9% το 2021 σε σύγκριση με 12,6% το 2020. Η παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ το 2021 ήταν 759 GWh μ σε σχέση με 612 GWh το 2020, εκ των οποίων το 32% από αιολικά, το 62% από φωτοβολταϊκά και το 6% από βιομάζα (2020: 39%, 51%, 10% αντίστοιχα).

Η αύξηση οφείλεται σε νέα φωτοβολταϊκά συστήματα που τέθηκαν σε λειτουργία εντός 2021, τα οποία αύξησαν τη συνεισφορά τους στην ηλεκτροπαραγωγή σε 9,2% το 2021 από 6,1% το 2020 (ΕΕ27 5,2% το 2020). Μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ ανερχόταν σε 587 MW.

Ακόμα, 180 εμπορικά έργα ΑΠΕ βρίσκονται υπό υλοποίηση, ενώ 29 χιλ. φωτοβολταϊκά Net Metering είναι εγκατεστημένα σε οικίες. Η συνολική ισχύ είναι 123 MW, δηλαδή πέραν του 20% του συνόλου των ΑΠΕ. Άλλα 20 ΜW διασυνδέονται σύντομα.

Πηγή: Economytoday

Ροη Ειδησεων

Άρης – ΠΑΟΚ 1-2: Πρωταθλητής μέσα στο «Βικελίδης» ο δικέφαλος του Βορρά

Ο ΠΑΟΚ είναι ο νέος Πρωταθλητής Ελλάδας. Ο Δικέφαλος του Βορρά επικράτησε με 2-1 του…

19 Μαΐου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: “Πρεμιέρα” για Euro U17 με τον αγώνα Σερβία – Ουκρανία

Το Δημοτικό Στάδιο Παραλιμνίου "Τάσος Μάρκου" έχει επιλεγεί από την Κυριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) και…

19 Μαΐου, 2024

Δρ Μιχάλης Ζουβάνης: “Να βελτιώσουμε το παρόν για να χτίσουμε το μέλλον” (Βίντεο-Συνέντευξη)

Ο Παθολόγος-Ενδοκρινολόγος Δρ Μιχάλης Ζουβάνης ο οποίος διεκδικεί τη θέση του Δημάρχου Παραλιμνίου - Δερύνειας,…

19 Μαΐου, 2024

Δύσκολες ώρες για την Ελένη Αρτυματά – “Καιρός να αναπαυθεί η πονεμένη σου ψυχή”

Δύσκολες ώρες περνά η Ελένη Αρτυματά μετά την απώλεια ενός πολύ αγαπημένου της προσώπου. Η…

19 Μαΐου, 2024

Κυπελλούχος 2023-24 η Πάφος

Εντυπωσιακή η Πάφος που κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο στην ιστορία της καθώς επικράτησε με…

18 Μαΐου, 2024

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024